Машина за мечти

На корицата на броя ни е Тодор Гигилев, единият от основателите на Dreamix, която наскоро бе придобита от американската Synechron.

Основана в малък офис в Студентски град, с много труд Dreamix достига оборот от 35 млн. лв., а и се гордее с едни от най-ангажираните служители в IT сектора. Нещо повече – със страничните си проекти Гигилев играе важна роля за обединението на предприемачите в България и мотивацията им да споделят своя опит и да мотивират повече хора да тръгнат по този път.

В новия брой ще видите всички победители от Forbes Business Awards 2024  и техните послания. Наградихме много компании, които следим вече повече от 10 години. За CEO на годината например журито отличи Райчо Райчев от EnduroSat, който беше част от първата ни селекция „30 под 30“ през 2011 г. Тогава млад мечтател, днес Райчо буквално е изпратил България в Космоса. И така показва, че с правилната визия и постоянство глобалният успех е възможен. Големият победител в наградите – myPOS, също е чудесен пример за това.

Друга ясна тенденция е, че грижата за служителите става все по-важна тема за компаниите в България. Нуждата от топслужители налага това очакване, а в категорията „Работодател на годината“ конкуренцията беше супер оспорвана.

ОТ БРОЯ

Еднорогът по пътя към следващата еволюция – Основаната от Христо Борисов Payhawk насочва усилия към установяването си като доминиращ глобален бранд. Компанията официално представи и първия посланик на бранда – Григор Димитров.

Трансформацията на „Кенар“ – Оздравителният процес на „Талар Фуудс“ протича бурно, а управителят Мехмет Рафет се опитва да покаже, че „Кенар“ развива потенциал за нещо повече от популярен бранд за салати, произведени в модерната фабрика край Елин Пелин.

В ръкавиците на Рене Карабаш – Тя превзе световната сцена с романа си „Остайница“ и главната роля във филма „Безбог“ и започна да помага на начинаещи български писатели да стават успешни.

Шафранов експеримент – Сантимент към няколко декара земя кара Десислава и Васил Чикови да скочат в мрака и да се превърнат в едни от първите производители на шафран в страната. Днес те влагат продукцията в своя козметичен бранд Saff Beauty.

Царството на металните опаковки – От локална фирма за метални опаковки мажоритарният собственик на „Булметал“ Кольо Атанасов изгражда агресивна компания, известна с иновациите си и с това, че придобива два фалирали завода в Европа и така става фактор и в машиностроенето.

Пирина в книжния свят – За своите 29 години Пирина Воденичарова успява да направи рязък обрат в кариерата си и от уебдизайнер да се превърне в авторитет в света на детската литература в България, създател на най-голямата общност за детско четене у нас и издател.

Най-сигурният начин да се сдобиете със списанието е през нашия онлайн магазин https://forbesbulgaria.com/store/

Можете и да закупите от киоските за вестници и списания в страната, бензиностанции „Лукойл“, Shell, OMV, търговски вериги „Фантастико“, „Кауфланд“, „Билла“, „ДАР“, книжарници „Сиела“, павилионите на Inmedio.