Да растеш с „30 под 30“

„30 под 30“ стана на 10 години, което валидира проекта и доказа, че е устойчив на времето. Поглеждайки назад към първите селекции, виждаме как иноваторите, които сме отличили в началото, и техните проекти буквално растяха пред очите ни и добавяха стойност за страната ни.

Достатъчно е да споменем хора като основателката на „Заедно в час“ Евгения Пеева, основателя на „Уча.се“ Дарин Маджаров. Григор Димитров или Райчо Райчев от EnduroSat, които бяха част от „30 под 30“ през 2013 г.

30 под 30

Отличени тогава заради идеите и мечтите им, днес те са сред най-успелите хора у нас – наносателитите, резултат от работата на Райчев например, буквално са в Космоса. Затова и решихме в да представим Hall of Fame – „Залата на славата“ на българските участници в „30 под 30“.

На корицата на февруарския брой избрахме да сложим супермодела Хейли Бийбър, която е дала образа си на марки като Jimmy Choo, Levi’s и Saint Laurent. Сега тя иска да докаже, че предприемаческите и умения влизат под кожата – продуктите на козметичната и компания Rhode се очакват от близо милион потребители. Вижте нейната впечатляваща история

В броя ви срещаме още с Мануел Киманов, млад българин, който с компанията си попадна в „30 под 30“ на колегите ни от немскоезичното издание на Forbes. Представяме ви брандове, които са ви познати – Domino’s Pizza, JYSK, Top Rent a Car.

Акценти в новия брой на Forbes

Играй по правилата – Танко Шокеров иска да ви задържи в играта възможно най-дълго: независимо дали плащате или не. Тази стратегия създаде някои от златните яйца в портфейла на Gameloft Sofia.

Най-високоплатените мъртви знаменитости през 2022 г. – В тазгодишната класация на Forbes влизат 13 души. Те са спечелили рекордните 1.6 млрд. долара през 2022 г., което е със 70% повече в сравнение с предходната година.

Добрият хакер – Красимир Коцев използва уменията на „белите“ хакери в компанията си за киберсигурност SoCyber. С нов продукт – Kikimora, и новооткрит офис в САЩ той се готви за нови големи удари през 2023 г.

От студентски проект до бизнес за милиони – Управляваната от Мануел Киманов syniotec помага на строителни компании да планират по-добре работата на машините си. Киманов я стартира като студентски проект в Германия, а сега компанията набира инвестиция от 3.7 млн. евро.

Инвеститори в бъдещето на компаниите – Партньорите в създадения през 2014 г. фонд за дялово инвестиране Empower Capital сега увеличават възможностите за финансиране с по-голям фонд и разширяват географията с две нови страни.

Противопожарни мерки – Георги Начев и екипът му разработват Digiburn, за да се борят с професионалното прегаряне, което завладява света.

Обувки с история – Предприемачеството е в кръвта на сестрите Анелия и Таня Кюркчиеви. Брандът им ATANA, роден по време на криза, завладява модния свят.

Създател на предприемачи – Изпълнителният директор на Junior Achievement България Милена Стойчева извървява трудния път към въвеждането на предприемаческо образование във всяко училище.

Зеленият път на „Алгае България“ – Докато спирулина у нас основно се отглежда в епруветки, Ивайло Стоев може да я произвежда с тонове. „Алгае България“, първата ферма за микроводорасли в България, има биореактор за индустриална култивация и се готви да скалира на чуждия пазар.