Успехът в нашето ДНК

В края на миналата година екипът на Forbes събра на едно място представители на българската стартъп екосистема, биз­неса и рисковите инвестиции. Първото из­дание на Forbes DNA of Success беше свое­образно Who’s Who на българското предприемачество.

Презентациите, лекциите, дискусиите и интервютата по време на Forbes DNA of Success направиха дисекция на успеха. Вярваме, че опитът и идеите, които се обменят на подобни събития, имат потенциала да вдъхновяват, а Forbes DNA of Success иска да мултиплицира успехите на участниците в съби­тието.

В броя ни ще прочетете традиционните много смисле­ни секторни анализи, в които „оракулите на Forbes“ дават прогнози за годината в бизнеса в България. Не е учудващо, че много от тях са положителни – 2021-а в крайна сметка показа, че компаниите успяха да се адаптират към тези странни времена. От друга страна, прави впечатление, че много от оракулите ни повдигат темата за промяна на политики, насочени към облекчаване на бизнеса – или напри­мер повече ефективни инвестиции в образованието. Пър­вото ще помогне на просперитета краткосрочно, второ­то – дългосрочно. Можем само да се надяваме, че новото правителство ще чуе тези гласове.

И все пак със или без политическа промяна, много неща ще продължават да зависят от самите нас. В първия ни брой от новата история на Forbes в България един от най-влиятелните предприемачи у нас, Васил Терзиев, каза, че корупцията може да се надрасне, ако има критична маса от хора, които спазват правилата въпреки средата и да­ват личен пример.

„Държавата е група хора, които взимат толкова добри решения, колкото им позволяват моралът и етиката, каза той през 2019 г. А новото нормално е това, което всеки изисква от себе си – да си плаща данъците или да не кара в бус лентата например. Така ще увлече и другите.“ Думите му продължават да са валидни.

Акценти в новия брой на Forbes

Софтуеренпивовар – Софтуерният пред­приемач Борислав Минков се хвърля в дълбоките води на производството на бира. С помощта на бранда си Hills той си поставя целта да начертае нова туристическа карта в България.

Forbes 400 – Никоя група хора не е реализирала толкова печалби от фондовия пазар като 20-те най-богати американци. Осем от тях притежават богатство над 100 млрд. долара, докато преди година само двама можеха да се похвалят с подобна сума.

Различният фонд – Компанията за рисково финансиране Silverline Capital ще помага на дружества с потенциал за растеж с нов финансов инструмент.

Нов мащаб – Progress България наследи стартъп култу­рата на Telerik, но сега е изправена пред амбициозната цел да е опорен стълб при удвояването на глобалния бизнес в рамките на пет години.

В главата на клиента – SessionStack помага на клиентите си да раз­берат поведението на своите потребители и да подобряват продуктите си.

Козметика от хладилника – Биокозметиката на Wooden Spoon се отличава със съдържание само от ядливи съставки. Изпълнителният директор Силвия Павлова призна, че лично е опитвала от продуктите върху филийки с мармалад.

Суперхрани за супербизнес – Производителят на здравословни храни Smart Organic планира нови инвестиции и придобивания след успешен борсов дебют.

Персонален защитник – Бургаската компания „Олимп – Предпазни екипировки“ излиза с позитивен резултат от двете пандемични години, слагайки на преден план темата за важността на личната защита.

Как „Къш, бе!“ не изчезна – Пандемията спъва работата на градския бранд Cush.be и го поставя в режим на оцеляване. Едно свежо попъл­нение в точния момент обаче обръща посоката.

Най-сигурният начин да се сдобиете със списанието е през нашия онлайн магазин https://forbesbulgaria.com/store/

Можете и да закупите от киоските за вестници и списания в страната, бензиностанции „Лукойл“, Shell, OMV, търговски вериги „Фантастико“, „Кауфланд“, „Билла“, „ДАР“, книжарници „Сиела“, павилионите на Inmedio.