За мечтите и реалността на българския бизнес

Годината беше 2010-а. Със скромен екип от двама души прекарахме лятото, работейки по пилотния, нулев, брой на Forbes в България. Паралелно с много съдържание от международното издание и един опит да представим най-богатите българи искахме да напишем бизнес историята на солиден, честен бизнес с голям потенциал.

След много разговори се спряхме на две компании, които по ирония на съдбата работеха в една и съща сграда – „Телерик“ и „Хаос груп“. По онова време телерикците още не търсеха публичност и ние срещнахме читателите си с Петър Митев. През изминалите години той, съоснователят Владимир Койлазов и екипът им създадоха един от най-важните глобални играчи в една специфична, но търсена ниша – софтуер за триизмерна визуализация.

Chaos преди месец спечели наградата за компанията на годината във Forbes Business Awards 2021, а Митев е на корицата ни за втори път. Вярваме, че, разпознавайки успеха в ранна фаза, давайки платформата ни на предприемачите в България, ние помагаме на бизнеса да се развива. Ребрандирана и с нови продукти в портфолиото си, днес Chaos иска да създаде екосистема, която да захранва пазара на софтуер за триизмерна визуализация. Не пропускайте историята на Компания на 2021 на Forbes Business Awards в новия брой, който вече е на пазара.

Акцент

За да имаме още бизнес успехи, средата за предприемачество у нас трябва да се подобри. Затова в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“ започваме рубрика, в която преплитаме мечтите и реалността за българския бизнес. Така искаме да намерим истински проблеми и да предложим работещите решения. В последните години надали е имало по-добър момент за такива идеи.

В юнския брой на Forbes ще откриете:

Без лимит – Най-богатите хора в света – Богатствата на Джеф Безос и Илън Мъск достигнаха космически висоти през последната година. Всеки от тях вече притежава по над 150 млрд. долара, което им дава основание да спорят за признанието най-богат човек в галактиката.

Бойно поле „Стрийминг“ – Ръководената от Костадин Йорданов FITE става вторият най-голям екзит в българската стар­тъп история. Много рискови инвеститори видяха потенциала на компанията. Вложе­ните в нея средства са 11.2 млн. долара.

Килими с история – Нино Парпулов не е забогатял от тъкане на уникални килими, които работилница­та му изработва за исторически обекти в Европа. Бизнесът му обаче устоява на кризите и съхраня­ва наследството на България в килимар­ството.

Еко революция – Вера Маркова иска да помогне за намаляване­то на отпадъците по света чрез създадената от нея Green Revolucia.

За бизнеса и климата – Дипломатически багаж, техника на НАТО, жилища, документи – това е само част от логистиката, която фирмата на Стефан Ди­митров Matrix Relocations осигурява.

Трансферна бомба – Футболът все повече се превръща в игра на големи данни. Даниел Страхинов иска да осребри този тренд.

Всяка година по същото време – Преди тринайсет години Белослава и Евгени Йонови пускат котва край Лозенец. Малкият им бутиков хотел Vilarte и до днес е ембле­матична локация на Южното Черноморие.

Най-сигурният начин да се сдобиете със списанието е през нашия онлайн магазин https://forbesbulgaria.com/store/

Можете и да закупите от киоските за вестници и списания в страната, бензиностанции „Лукойл“, Shell, OMV, търговски вериги „Фантастико“, „Кауфланд“, „Билла“, „ДАР“, книжарници „Сиела“, павилионите на Inmedio.