Избегни тези 5 грешки, за да увеличиш успеха на своя стартъп

Снимка: Pixabay

Успехът или провалът на един стартъп зависят най-вече от силата, ресурсите на основателя и способността му да взема решения. Макар че външни фактори могат да играят голяма роля в развитието на един стартъп, рядко те имат толкова голямо значение, колкото действията на създателя му.

Никой предприемач не е имунизиран от вземането на лоши решения, независимо от познанията или опита си. Но петте често срещани грешки, изредени по-долу, лесно могат да се избегнат, пише авторът на FORBES Абдо Риани.

Търсене на бърз успех

Лесно е да осъществиш бърза победа, дори и да разполагаш само с идея. Много предприемачи бързат да спечелят първите си платени клиенти, само като почукат на няколко врати и продадат идея. Още повече днес всеки може да разработи продукт, дори и с малък бюджет. Много по-трудно е да създадеш устойчив стартъп. Следвай тези бизнес правила:

  1. Започни с визия, но си поставяй краткосрочни цели.
  2. Разбий краткосрочните цели на по-малки.
  3. Бъди отворен за промяна.
  4. Разбери, че провал на стартъпа е стъпка към създаването на друг, устойчив стартъп, дори ако идеите са напълно различни.

Ето и 3 специфични за стартъпа напътствия за разработване на устойчив продукт:

  1. Заобиколи се с клиенти или бъдещи купувачи от първия ден. Позволи им да ти помогнат да разработиш продукта все едно са съоснователи.
  2. Всяка идея може да бъде тествана преди разработването на продукта. Обърни внимание на негативните сигнали и не се убеждавай, че ако разработиш продукта въпреки тях,  нещата ще се променят.
  3. Работи с най-добрите. Ако не можеш да си позволиш да ги наемеш, привлечи ги като ментори.

Преждевременно израстване

Лесно е успехът на един стартъп да се имитира или да се оправдае с наличните ресурси. Ако имаш средства, можеш да пуснеш нежелано решение на пазара и въпреки това да видиш увеличаващ се брой клиенти, дори ако сметките ти не излизат. Много стартъпи се провалят, докато чакат качеството на живот на техните клиенти да се увеличи, за да могат да си го позволят продукта им.

Вместо това се фокусирай върху създаването на здрава основа, дори ако ти отнеме години. Основата на един стартъп е продукт, който хората използват, препоръчват и за който плащат. Веднъж като постигнеш това, дори само с няколко клиенти, няма да е трудно те да се увеличат до няколкостотин или няколко хиляди. Да тръгнеш по обратния път е пагубно за един стартъп.  

Да пестиш от наемането на служители

Обикновено най-голямата част от инвестицията в един стартъп се предвижда за разработването на продукта. Може да се подлъжеш да наемеш екип, който би могъл да се справи със задачата достатъчно добре, вместо да се спреш на най-добрия, защото ще ти струва повече.  В дългосрочен план цената на наемането на неквалифицирани кандидати може да е от много по-висока от тази, платена за точния кандидат. Преработването, недобрата комуникация, грешките и застоя ще ти струват време и пари.

Вместо това, дори ако не можеш да назначиш най-добрия, го привлечи за съветник на екипа си. Неговата експертиза ще увеличи вероятността от успех на продукта и стартъпа ти.

Избиране на грешната битка

Създаването на успешен стартъп е предизвикателство. За да подобрят шансовете си за успех, предприемачите е по-добре да се фокусират върху продукти, при които могат да контролират повечето променливи. Например, ако искаш да основеш стартъп на ново и непознато място, ще имаш нужда от повече време, за да опознаеш пазара.

Създаването на продукт, който ти помага да преодолееш собствените си предизвикателства е добър старт. Това е чудесен начин да разрешиш проблемите, които те вълнуват. Тъй като устойчивостта е ключова съставка в успеха на един стартъп, избирането на битки, които познаваш и можеш да водиш продължително време, ще ти помогнат да успееш в бизнеса.  

Продължителен процес за разработване на продукта

Оценката на ефективността е нещо, което може да подобри продукта ти. Но истината е, че няма такова нещо като перфектен продукт и продължителният процес на разработка само ще забави контактуването с клиенти и набирането на обратна връзка.

Коства време и пари да тестваш нова хипотеза. Затова колкото повече мнения можеш да събереш преди разработването на продукта и в колкото по-голяма степен успееш да включиш клиентите в процеса, толкова по-вероятно е да добавиш правилните характеристики. Създаването и пускането бързо на продукт е начинът да минимизираш риска и разходите.

Избягването на тези 5 грешки значително ще увеличи вероятността за успех на твоя стартъп.