Как да намериш ментори, които да ти помогнат за твоята стартъп идея

Снимка: Pixabay

Няма съмнение, че менторите могат да ти помогнат да изградиш успешен стартъп. Безценно е да има някой, който е минал по подобен път, направил е скъпи грешки и е успял да преодолее най-големите предизвикателства. Такъв човек може да ти помогне да вземеш решения, които да ти спестят пари и време и да ти даде напътствия, за да направи пътя ти по-малко трънлив.

Авторът на FORBES Абдо Риани дава съвети за това как можеш да намериш ментори, които да ти помогнат да пуснеш на пазара своята стартъп идея за мобилно приложение.

  1. Бизнес общности

В днешно време има хиляди бизнес общности с членове, които могат да ти помогнат да си отговориш на важните въпроси. Ако имаш времето да направиш връзка, да изградиш взаимоотношения с членовете и помогнеш на групата, ще намериш подкрепа, когато имаш нужда от нея.

Отрицателната страна на това да разчиташ основно на подкрепата на бизнес общности  е, че може да не получиш персонализирано менторство, от каквото се нуждаеш. Тези общности са създадени да помагат на членовете публично, което пък вдъхновява останалите и отговаря на въпросите им. Това е като да поискаш здравен съвет от общност от лекари. Твърде много отговори могат да те объркат още повече.

Бизнес общностите са от най-голяма помощ, когато търсиш обратна връзка за вече свършена работа, а не когато се чудиш как да изпълниш дадена задача. Например, ако попиташ групата „Създадох Y, искам да чуя какво мислите” не е същото като „Работя по тестване на хипотеза X и мисля да създам Y, как предлагате да стане това”.

Причината е, че има много начини за създаване и тестване на един продукт. Отговорът ще зависи от много неща като бюджет, конкурентни продукти, програмистки умения и др. Отговорите на членовете на общността ще варират и могат да те объркат още повече. За този тип въпроси и по-персонализирани напътствия обмисли следващите предложения.

2. Директно търсене

Предприемачите в по-късните стадии на пътя си и менторите като цяло винаги са готови да помогнат. Може да си на един имейл разстояние от това да получиш качествен съвет от предприемач, на когото винаги си се възхищавал.

Започни, като ангажираш вниманието на желаните ментори в социалните мрежи. Харесвай и пиши коментари под техни постове няколко пъти в рамките на поне две седмици, докато те забележат. Търси скорошно съобщение, което са направили, или споделена от тях статия, която те интересува. Използвай ги, за да започнеш разговор чрез имейл, без да искаш нищо конкретно от тях.

Ако отговорят на първия ти имейл, отговори, като попиташ дали може да изпратиш въпросите си. Искането на разрешение е ключово, защото ако не са свободни, те ще те помолят да им пишеш в някакъв бъдещ момент. Но ако им изпратиш въпроси, на които изначално не са искали да отговарят, е много вероятно изобщо да не получиш повече отговор от тях.

Има начин да стигнеш до топ експертите, за да ти помогнат да преодолееш големи предизвикателства, но процесът е дълъг и непостоянен. В повечето случаи няма да получиш отговор на въпросите си няколко седмици, ако изобщо ти отговорят. Този канал за търсене на ментори е чудесен за изграждане на връзки с бъдещи инвестори, съветници и партньори, като в същото време получаваш съвети от време на време.

Каналът, който ще ти помогне най-много и ще ти даде най-добрите резултати, изисква някаква компенсация.

3. Ментори срещу компенсация

Истината е, че всеки успешен бизнес е създаден с помощта на ментори. Може да е с прекарани часове за филтриране и тестване на отговори, получени от бизнес общности, или инвестиране в семинари, конференции, курсове и директни плащания на съветници.

Често предприемачите отделят бюджет основно за инвестиции, които ще им позволят да пуснат на пазара продукт, но не вземат предвид последствията от създаване на грешния продукт, грешките при наемане на служители, инвестиране в неефективни маркетингови канали и др. Наемането на ментори може да спести десетки хиляди долари и хиляди часове, като се използва опитът, помогнал на менторите да вземат решения, които ще доведат до оптимални резултати.

Ето как можеш да наемеш ментори в зависимост от своите нужди, нивото на развитие и целите.

Ако си предприемач извън сферата на технологиите, който търси технически партньор за създаването на продукт, можеш наемеш партньори с опит в създаването и развиването на стартъпи. Търси партньори, които могат да ти помогнат да изградиш стартъпа си, а не само конкретното приложение.

Ако си сам основател или сте цял екип и имате време да се присъедините към акселератор, този канал може да ви отвори към група от ментори, които да ти помогнат в много аспекти. Друг положителен ефект на акселераторите е, че могат да доведат до инвестиции.

Акселераторите получават в замяна дял в твоя стартъп. За да намалят риска, те се много селективни за стартъпите, които приемат в програмите си. По-лесно е да влезеш в Харвард, отколкото в някой от топ акселераторите като Y Combinator и Techstars. Хиляди стартъпи кандидатстват, но по-малко от 3% успяват да влязат.

Повечето акселератори изискват пълно участие и отдаване на програмата. Ако нямаш време да се присъединиш към акселератор, търси местни стартъп инкубатори. Подобно на акселераторите, някои инкубатори имат процес на селекция, но повечето ще те допуснат до мрежата си и до ментори срещу определена такса.

Ако създаваш стартъп и все още не планираш да набираш средства, търси ментори, които могат да се обвържат с бизнеса ти като съветници. Със срещи веднъж седмично или веднъж на две седмици те могат да ти помогнат уверено да вземаш големи решения.

Има много успешни предприемачи, които са отворени за идеята да се обкръжат с интересни стартъпи. Свържи се с тях според предложението във втория канал, описан по-горе. Това е най-добрият канал, ако изграждаш стартъп като допълнително занимание и имаш нужда от помощ да вземеш правилните решения, за да постигнеш целите си по-бързо, като в същото време избягваш скъпи грешки, особено ако имаш много задължения към друг бизнес или работа.

Предприемачите, които не се възползват от ментори, все едно оставят пари на масата. Когато решиш да развиеш стартъп идея за приложение, ти залагаш на потенциала на твоята хипотеза и твоята способност да я осъществиш. Работата с ментор, който е минал по твоя път, е най-добрият начин да растеш и да правиш умни инвестиции.