3 експеримента, с които да тестваш своята стартъп идея за приложение

Снимка: Pixabay

Ще проработи ли? Това е големият въпрос, на който не може да се даде отговор, без да се опита. Проучване на пазара, анализ на конкуренцията и разговори с клиенти дават контекст за това дали идеята ще проработи, но нищо не е сигурно, докато не пуснеш стартъп идеята си за мобилно приложение на пазара. Експерименти за проверка на идеята могат да се вместят между проучването и разработването на продукта.

Проучване на конкуренцията, разговори с потенциални потребители и провеждане на маркетингово проучване за твоето предложение и пътя до пазара са стъпки, които не изискват среща на клиенти с продукта ти. Ти просто събираш информация, за да вземеш решения. Експериментите за проверка на идеята са създадени така, че зависят по-малко от теб и повече от поведението на потребителите.

Авторът на FORBES Абдо Риани предлага три бързи експеримента, които можеш да направиш, за да тестваш своята стартъп идея за мобилно приложение.

  1. Продавай бъдещето

Dropbox има лист на чакащите с над 70 000 потребители, докато продава идеята си чрез видео, в което я обяснява. Създателят Дрю Хюстън създава кликбейт прототип, който обяснява основните предимства на Dropbox, което привлича вниманието на медии, инвеститори и десетки хиляди потребители.

Обяснените във видеото характеристики няма да са готови още поне година, но експериментът доказва, че продуктът ще има приложение и има нужда от такова решение на пазара. Макар че създаването на продукта отнема месеци труд на няколко инженери, Дрю Хюстън успява бързо да проектира и създаде прототип, за да провери идеята преди разработването на самия продукт.

Основателите на платформата за управление на социални мрежи Buffer следват подобен подход. Но те не използват видео. Екипът инвестира сериозно в маркетинг съдържание през първата година, което им помага да привлекат аудитория и да прецизират хипотезите си.  Те създават уебсайт, който описва продукта им. Когато потребителите си направят профил и посочат начина, по който ще заплатят, получават информацията, че продуктът още не е готов. Този експеримент доказва, че на пазара има нужда от услугата.

Особено когато става въпрос за стартъп идея за мобилно приложение, където продуктът по правило представя технологична иновация, използвай експеримент, който може да ти помогне да продадеш бъдещето. Ако ти трябва финансиране, това ще привлече инвеститори. Всъщност Dropbox използва видеото си като част от кандидатурата си за Y Combinator.

2. Действай, все едно вече имаш продукта

Още една идея за проверка на идеята е да имаш завършена система за доставка, дори преди продуктът да е готов. Zappos започва с готов онлайн магазин, дори преди основателите да са създали канали за производство и дистрибуция. Те използват сайта за поръчки, които са изпълнявани чрез купуване на продукта от местни магазини. Приложението за доставка на храна Doordash стартира с основна страница, която включва ресторанти и менюта, а поръчките и доставките се извършват от основателите.

Това може да се направи и за стартъп идеи за приложения с технологични иновации. Преди създаването на продукта създателите на платформата за охрана Tinfoil Security стартират уебсайт, който позволява на потребителите да пуснат своя сайт за сканиране. Когато получават поръчка, създават и изпращат докладите ръчно. Този експеримент им помага да определят рисковите фактори, въпреки че екипът има технологичната експертиза да създаде продукта от самото начало.

3. Използвай въпросник

Много хора може да изразят нуждата от твоята идея и може дори да се присъединят към лист на чакащите, но това не гарантира, че ще използват и че ще платят за продукта. Един от най-простите експерименти, който можеш да направиш, за да тестваш идеята си, е чрез въпросници.

Този експеримент изисква да имаш дизайна на продукта, уебсайт, потребители и дълъг въпросник. Дизайнът на продукта и сайтът служат да покажат стойността на предложението, както при примера с Buffer. Хипотезата е, че ако потенциалните клиенти се интересуват от продукта, те няма да имат нищо против да отделят 15 минути, за да отговорят на дълъг въпросник за техните нужди и очаквания за продукта, срещу ранен достъп или безплатен ъпгрейд. Експериментът ще е още по-добър, ако въпросникът завършва с възможност за предплащане на предстоящия продукт.

За да ти даде този експеримент данните, от които имаш нужда за качествени изводи, ти трябва добра посещаемост на сайта. Buffer използва маркетингово съдържание, за да привлича посетители, видеото на Dropbox става много популярно през Haker News, а основателите на Doordash раздават флаери в кампуса. В зависимост от таргета и бизнес модела ти тези три маркетингови канала могат да бъдат ефективни и за теб. Ето и три други канала:

  • Събитията са чудесен начин да събереш хора с подобни интереси и нужди около твоята идея, особено ако ти си домакин. Събитията позволяват да изградиш и затвърдиш взаимоотношенията с потенциални клиенти. Използвай ги, за да събереш обратна връзка и да направиш предварителни продажби на продукта.
  • Можеш да тестваш всеки от тези експерименти с помощта на инфлуенсър или с лидер с аудитория, която е в синхрон с търсения от теб клиентски профил. Чрез съвместни уебинари или имейл кампании твоят експеримент ще ти даде видимостта, която ти трябва за успех.
  • Реклама в социалните мрежи ще ти донесе посетите почти веднага. Ако имаш средствата да инвестираш в това, можеш да използваш Facebook или други платформи, за да привлечеш таргетирано хора към сайта си.

Експеримент за тестване на идеята ти може да отнеме само няколко седмици. Изводите, които ще направиш за този кратък период, могат да те насочат към правилния път за създаване на печеливш стартъп с клиенти, които обичат и препоръчват твоя продукт. Това е инвестиция, която си струва да направиш.