Светът на АвтоИконом

С нагласата, че правят мобилно приложение, което да спести на шофьорите висенето по сервизи, Емил Ставрев, Тодор Гигилев и Стоян Симов дигитализират клиентското обслужване на автомобилната, застрахователната и лизинговата индустрия. Сега остава да го представят на света

Снимка: Елена Ненкова

Покрай страстта си към офроуда и най-вече заради веселия си нрав Емил Ставрев има много приятели и понеже разбира от автомобили, постоянно го търсят за съвет в кой сервиз да си закарат колата. Вероятно мога да реша този въпрос завинаги, замисля се той и бърза да сподели идеята с Тодор Гигилев, който е софтуерен инженер. Гигилев очаква пак да си говорят за приключения и го моли да побърза, защото е в Ливан с клиент и минутата му струва 7 лв., но отсреща чува: „Какво ще кажеш да направим приложение за шофьорите – да не губят времето си по сервизи, а да има професионалисти, които  да го правят вместо тях. Нещо като Uber, само че за сервизиране на автомобили.” Същата нощ Гигилев не спи – търси в интернет има ли нещо подобно някъде по света. Сутринта връща отговор: “Няма такова нещо, правим го.”

Три години по-късно двамата слизат от брандиран джип с логото на АвтоИконом за среща с Forbes. Всичко при тях е мобилно и затова нямат офис. След тях пристига съдружникът им Стоян Симов със собствен автомобил – служебният е в сервиз. Той е сред първите разработчици за мобилни устройства в България и има основна заслуга за разработването на дигитална платформа, която в днешния си вид „отговаря на нуждите на лизингови и застрахователни компании, сервизи и дистрибутори – всеки в собствената си роля може да комуникира с крайния потребител“. Лизинговата част напомня за вноските, застрахователната казва кога изтича полицата и предлага различни оферти, а сервизите напомнят за смяна на маслото и за всичко, свързано с обслужването на автомобила. По този начин потребителят може да комуникира с голямата структура само през едно мобилно приложение. 

“Първи създадохме цялостно решение за автомобилната индустрия, и то само на базата на личен опит“, казва Емил Ставрев. Тъй като не се разделя със стария си автомобил, защото си го обича, има голям опит със сервизите. Ставрев определя себе си като game-changer във всичко, което прави. В НР, където е бизнес мениджър за EMEA, консултира компании от калибъра на Lufthansa по въпроси, свързани с оперативен мениджмънт и статистически анализи. В свободното време преподава в Софтуерния университет, като си поставя лична цел да създава по-добра среда за младите хора и да им предава знания от собствен опит. Това, че е завършил глобален мениджмънт и маркетинг в Германия, е само в полза за управлението на АвтоИконом, където е изпълнителен директор.

Когато с Тодор Гигилев създават базовата версия на мобилната апликация за сервизиране на автомобила, сами поемат обслужването и извозват колите на клиентите до сервизите. Всеки път измерват прецизно времето за дадена операция и си правят точен разчет. До този момент подобна услуга предлагат само представителите на Lexus и Infiniti за своите важни клиенти, а те искат да я направят достъпна за всеки, който няма време да се занимава с автомобила си, не иска или не знае как. Много ги радва, че получават само положителни ревюта и че клиентите бързо свикват с услугата, след като я опитат. Това им дава кураж да продължат да развиват технологията. Само че имат нужда от помощ и Гигилев решава да потърси подкрепата на Стоян Симов, с когото са колеги от магистратура по технологично предприемачество и са печелили през 2012 г. състезание на Junior Achievement с мобилно приложение за реклама на ресторанти, промоции и отстъпки. Докато слуша, Симов си представя как ще изглежда технологичното разпределение. “Вътре съм”, каза му той.

От този момент тримата започват борба да променят средата. Промяната тръгва от екипа, общо шест души, които се стремят да изучат в дълбочина какво означава клиентско обслужване и как се комуникира с дилърите на автомобили, представителствата и най-вече с шефовете на сервизите, чиято дежурна фраза е “Остави колата, ще я погледнем и ще се обадим”. Тяхната цел е да ги накарат да записват час, да дават предварително цена, да поставят видеонаблюдение и най-вече да предлагат прозрачност и гаранция за ремонта.

Не всички са склонни да следват техните правила, тъй като “голяма част от автомобилната индустрия в България е сива”. Независимо от това промяната се случва бавно, но сигурно, а листът с партньорите на АвтоИконом расте и с над 80 доставчици на услуги за автомобилната индустрия, в това число ключари, денонощна пътна помощ, смяна на гуми.

Ние сме млада компания в дигитален свят, а преговаряме с инвеститори от аналоговия свят.

Амбициозният екип стартира услуга мобилност за смяна на гуми на място за клиента, смяна на акумулатор на адрес, почистване на филтри, както и безконтактно пране на автомобила без вода, “което е още една иновация”. Едновременно работи по приложение за наемане на шофьори и собствена система за управление на отношенията с клиенти.

Емил Ставрев разглежда АвтоИконом като подривна иновация, защото реално трябва да се създава пазар за нея: “Накарахме клиента да излезе от рамката, че сам трябва да си свърши работата, каквато е нагласата на цялата автомобилна индустрия, и да разбере, че някой друг може да я свърши вместо него.” В разработката на приложението тримата надминават първоначалната идея за сервизиране на автомобили. Безплатните мобилни приложения изпращат автоматични напомняния за всичко, свързано с автомобила – технически преглед, винетка, изтичане на каско, гражданска отговорност, шофьорска книжка, Създават дигитална сервизна книжка, без да подозират, че ще стане задължителна със закон, и трупат документален архив.

Ставрев първоначално отказва да се занимават с управление на автомобилни паркове, тъй като се притеснява дали ще се справят, но променя мнението си, като вижда, че бизнес платформата „пасва 100% за фирмите с автопарк, които плащат от 8 до 15 хил. лв. годишно на служител да кара колите до сервиза“. Така печелят клиенти като Spark с голям автопарк от електрически коли под наем и спестяват разходи на фирмите, чиито служители обикновено нямат време, а и навика да търсят най-добрата оферта. “Имахме клиент, който беше получил оферта за 20  хил. лв. за ремонт на два автомобила. Отидохме в няколко сервиза да проверим как е при тях и свалихме цената на 6 хил. лв.”, казва той. 

Дигиталната инфраструктура на АвтоИконом стига дотам, че позволява и партньорите да предлагат техните услуги чрез платформата. Единственото, което трябва да кажат на своя клиент, е „свали мобилното приложение и избери мен като предпочитан сервиз”.

В презентациите Емил Ставрев представя АвтоИконом и като първата в света Car-as-a-service мобилна платформа. Услугата Car-as-a-service, при която клиентът само използва автомобила, а всичко останало е грижа на производителя, се превръща в глобалната тенденция в автомобилния свят. „Volvo вече пуснаха автомобил на абонамент без право на притежание, но друга Car-as-a-service мобилна платформа няма в света”, казва Стоян Симов. Че са първи, се потвърждава и от представители на световната компания за пазарни анализи Roland Berger, която проучва обслужването на клиентите на Car-as-a-service и стига до заключението, че „в западния свят хората все по-малко искат да се ангажират с покупката на автомобил“. “Срещнахме се преди две години и бяха изненадани, че сме създали цялостна инфраструктура за бизнес модела на Car-as-a-service. Не бяха чували за такива софтуери за комуникация”, казва Емил Ставрев. 

В разработките си екипът стига още по-далеч – създава дигитален брокер. Платформата може да изпраща по няколко оферти на клиента. Това отваря нови възможности – за партньорства с брокери като „Сигма Консулт“ и 24ins.bg, които са изцяло дигитални. Покрай брокерите откриват ниша за ново мобилно приложение за оценители, с които клиентът може да се свързва директно, а данните от щетите да се зареждат към застрахователната компания. Всичко това според основателите на АвтоИконом е приложимо и в личното застраховане на къща и апартамент.  

По всички показатели платформата помага да се подобрява клиентското обслужване в автомобилната, застрахователната и лизинговата индустрия, което сега е “на много ниско ниво”. Ставрев има какво да каже и по този въпрос: “Купуваш автомобил и след пет години гаранция започват главоболията. Същото е и при застрахователните компании, които прехвърлят цялото обслужване на брокерите. При лизинговите услуги единствената причина клиентите да се чувстват по-обвързани е, че трябва да плащат периодично вноски. Никъде няма допълнителна стойност за клиентите –  нещо, което дава АвтоИконом.“

Малката компания расте органично и всяко ново партньорство се разглежда като нова възможност. Ставрев смята, че е дошъл моментът за по-широка експанзия в останалите градове в страната освен в София и в чужбина. Досега умишлено държи платформата само на български „да няма копиране“, но всеки момент може да я отвори за външния пазар. Като стратег на проекта той е предпазлив за външни инвестиции. Разчита само на личен капитал от тримата – имат близо „половин милион лева приходи“, и не е провел докрай нито един преговор с инвеститор. Още в началото приятели от стартъп индустрията го предупреждават да се пази от заробваща сделка. Другата причина да се въздържа от сделка е, „че оценката, която дават бизнес ангелите, е твърде ниска“. Неговата нагласа е първо да развият приложението максимално добре и тогава да дойде голям инвеститор. Интересът на хората с парите към АвтоИконом се покачва всяка година и компанията няколко пъти минава през дю дилиджънс. Последната оценка е за “над 1.5 млн. евро”. Заговори за инвеститори, Емил Ставрев продължава да показва раздразнение от цялата документация, която неведнъж попълва: ”Ние сме млада компания в дигитален свят, а преговаряме с инвеститори от аналоговия свят. Всеки пита къде са големите компании, с които работим. Те ще дойдат.”   

Съдружниците му го подкрепят, че трябват не просто пари, а умни пари, с които да стъпят на чуждите пазари чрез франчайз и партньорство с отдаване на лицензи. Вече търсят стратегически инвеститори и партньорства с компании, които искат да предлагат същите услуги на своите клиенти в чужбина. Тяхната мечта е да виждат приложението на дисплея на всеки автомобил, водачът да има връзка с най-близките сервизи и да може да общува със сервизите по всякакви поводи. Тодор Гигилев и Стоян Симов работят върху комуникацията от компютъра на автомобила към компютърното приложение така, че да се следят всички важни за сервиза и за застрахователя показатели, дори сервизът да се свърже с клиента и да го информира за проблем. В плановете са и онлайн плащания. “Понеже сме първите, светът е наш”, казва Емил Ставрев.