Щастливи, жадни и малко луди

Вече осем години Ралица Скорчева-Славова и Владимир Николов влагат страст, експертиза и отдаденост в превръщането на Уиски Фест София в най-голямото уиски събитие в Централна и Източна Европа

Снимки: Иван Коловос

Арт инсталация 360 градуса пренася посетителите от ирландските тучни полета през средновековни библиотеки до уиски дестилерии. Чуват се лек джаз, звън на чаши, а въздухът е изпълнен с аромати на уиски. Защото това е Уиски фест – място, което събира уникални и ексклузивни брандове, уиски експерти и уиски любители в атмосфера на блаженство за сетивата. Събитие, което всяка година се открива от посланиците на Великобритания, Ирландия и САЩ, посещава се от международни гости и експерти и има собствен етикет и норми на поведение. От 25 до 27 октомври предстои осмото издание на Уиски Фест София.

По този повод се срещаме с основателите му – Ралица Скорчева-Славова и Владимир Николов, които вече над 20 години са в алкохолния бизнес. Двамата са съдружници в Maxxium – водеща компания за маркетинг и дистрибуция на премиум спиртни напитки и вина, а Скорчева-Славова е и председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки „Спиритс България“. Срещата ни започва с дегустация на уиски от Тайван, истории за пътуванията им из дестилерии по света и разглеждане на колекцията от уникални бутилки, които са събирали през годините. Ентусиазмът и енергията, с които говорят за уискито, са заразителни – за тях не е бизнес, не е и начин на живот, а е страст, която определя посоката на живота им. „За да го работиш това, трябва да си щастлив, да се будиш жаден, да имаш малко лудост“, казва Скорчева-Славова. На по чаша уиски двамата ни разказват за лудостите и създаването на перфектния момент, за следващите стъпки и за уникалните бутилки в този бранш.

И двамата твърдят, че идеята за създаването на Уиски фест е дошла „спонтанно, но в точния момент“ и с добро познаване на пазара и потребителите. „През 2012 г. нашите проучвания показаха, че експертите и консуматорите са натрупали толкова опит, страст и интерес към уискитата, че това може да се случи“, казва Скорчева-Славова и допълва, че пазарът на уискита в България расте година след година не само като брой бутилки и литри, но и като асортимент, разновидност, държави производители. През 2012 г. те забелязват търсене на отлежали, сингъл малцови, нефилтрирани и по-специфични уискита. „Нашите приятели, любители на уискито, започнаха да разбират каква е разликата между стандартно уиски за след работа и специално уиски за специален повод“, казва тя. Същевременно уиски експерите в Българя към този момент вече имат натрупан много локален и международен опит от посещения на дестилерии, световни уиски фестивали, провеждане на семплинги и майсторски класове. Комбинацията между търсенето на потребителите и натрупаната експертиза, която може да бъде предложена (допълнена с огромната любов и страст към тази напитка), води до организирането на първия Уиски фест през 2012 г. „През първата година всичко беше направено с голяма доза ентусиазъм и професионализъм, но без никакви очаквания от наша страна как ще се получи – казва Николов. – На всички много им хареса. Там бяха и колеги от бранша, които пожелаха да се включат, и до голяма степен с тяхната подкрепа и доверие успяхме да направим следващото издание и така мащабът се разрасна много бързо.“

Идеята на феста е да бъде празник, на който всички да се забавляват, а спектърът от посетители е широк – има само едно ограничение – законовата възраст за консумация на алкохол над 18. Организаторите споделят, че събитието е насочено, както към онези 200 – 300 души, които се интересуват тясно и това е част от лайфстайла им, така и към тези, които се връщат за поредна година или идват за първи път, за да прекарат добре уикенда и да опитат нови питиета. Предизвикателството в организирането и разрастването на фестивала е да се осигури качествено забавление за всяка от тези подгрупи. „Какъв е този мъничък детайл, който ще направи изживяването на посетителите по-приятно? Кое е нещото, което, ако ти си посещавал седем години, ще те накара да дойдеш отново“, са въпросите, на които търси отговор Николов при стратегическото планиране на всяко ново издание. Но подчертава, че следващата стъпка не трябва да е самоцелна, а в услуга на хората, които ще посетят фестивала, така че да имат избор независимо от интересите и предпочитанията си.

През последните години в Уиски феста се включват много партньори, с чиято помощ се създава цялостно преживяване за сетивата. Музикалният фон се подбира спрямо времето от деня – от лежерни ирландски мелодии до джаз вечери с изпълнения на живо, селекцията от храни и напитки включва партньорства с качествени кафета, пури, шоколади, фууд корнер със сосове на основата на уиски. От три години насам има специална зала за ром и коняк, както и акцент върху иновативни коктейли с уиски. През 2018 г. като част от фестивала се провежда специално издание на Пощенска кутия за уиски приказки, изложение на аксесоари, с които се консумира уиски, както и огромен магазин в партньорство с „Аванти“ с над 500 етикета уиски, ром и коняк. Добавянето на партньорства, детайли и атмосфера води до „всичко, което е свързано с онзи момент, който може да се определи като хедонизъм“, обобщава с усмивка Николов.

За да го работиш това, трябва да си щастлив, да се будиш жаден, да имаш малко лудост

Освен приятно създателите на феста се стремят всяка година преживяването да е и уникално. Постигат го в две ключови направления – майсторски класове и изложение на специални уискита. Майсторските класове се водят от т.нар. посланици на марката (brand ambassador), които разказват легенди и истории за съответното уиски, опитват се редки уискита, които са донесени специално за фестивала. „Майсторските класове са истински моноспектакли, които никога няма да ни омръзнат“, казва Скорчева-Славова и разказа за някои от най-интересните лекции през годините. Като тази на прочут световен рекламист, който представя уискито в киното, рекламата и дигиталния маркетинг. Или на лектор, който разказва за възраждането на уискита от дестилерии, изчезнали преди векове, и цялата технология по откриването на рецепти и стари бъчви за максимално близко репликиране на вкуса. Вдъхновени именно от неговото представяне, екипът на Уиски феста предприема стъпки да направи уиски издание, което е специално бутилирано и с етикет на феста. Обръщат се към Lost Distillery Company, които им предлагат две различни бъчви – всяка лимитирана до 60 бутилки. Екипът избира два различни профила уискита като вкус, които са специално бутилирани за Уиски фест 2017 г. На етикета на всяка от колекцонерските бутилки е написан номерът й, номер на бъчва, от коя дестилерия и от кой регион на Шотландия е. Още на феста ексклузивното издание се разпродава. „Цената на бутилката е под 100 лв., идеята е в уникалността, а не във високата единична стойност“, казва Николов.

Уникални, но и с висока единична стойност са специално изложените уискита на феста – един от козовете на събитието. С тези лимитирани издания се привличат колекционери и експерти, казват организаторите. Пристигането на тези специални бутилки следва процедурите за движение на акцизни стоки, като застраховката е по-висока, защото стойността на тези произведения на изкуството е висока. Някои от уникатите в изложението са съпътствани с изключителни мерки за сигурност – като бутилка Macallanна стойност 60 хил. лв., която е изложена на феста през 2018 г. Въпросното уиски е било собственост на колекционер, който се е съгласил бутилката да бъде показана на феста в България. През цялото време уискито е „придружавано“ от двама охранители. В акцентите на тазгодишното изложение има бутилки от 10 хил. до 100 хил. лв. на брой.

Някои от най-интересните и очаквани от колекционерите издания са: Single Cask Bulgaria 811 – втора бутилка от серия от три, свързани с ключови години от Първото българско царство, която ще има премиера на феста и ще се продава с ограничение на брой бутилки на човек; Tomatin 50-годишно на стойност 22 хил. лв., една от 70-те бутилки света. Най-ексклузивният продукт, който се очаква на феста, е The Macallan 72-годишно с цена над 100 хил. лв. за една бутилка.

Уискито в световен мащаб се превръща в инвестиционен инструмент – много хора инвестират в скъпи уискита и обмислят кога да ги продадат, обясняват организаторите на българския фест и допълват, че в България вече има запалени колекционери, които виждат инвестиционната стойност на тези уникални питиета. Това е и причината някои от лимитираните издания да се продават с ограничения за бройката.

През последните две години една огромна колекция от 60 бутилки привлича вниманието на посетителите в центъра на залата – любопитното е, че двама от гостите си тръгват с тази колекция, която се разиграва на томбола след закупуване на билетче. Причината е социално-отговорната кауза, с която се ангажира Уиски фестът. В стремежа си да бъдат устойчиви те се включват в инициативата „Новата гора на София“ , в която само за последните две години са засадили над хиляда дъбови дръвчета. Каузата също не е самоцелна, а с намигване към дъбовите бъчви за уиски.

Организирането на едно толкова мащабно и многопластово събитие започва година по-рано. Скорчева-Славова казва, че основното им предимство е фактът, че те работят в алкохолния сектор всекидневно – не са ангеция за организиране на събития, която се събира веднъж годишно, а хора, които следят световните тенденции и ги представят в България. Фестът за тях не е източник на печалба, а забавление и принос за развитието на уиски културата. Скорчева-Славова допълва, че те са уиски ентусиасти, които не следват точния бизнес модел, тъй като приходите и разходите по феста са почти изравнени, а в първите години и в изданията извън София са били дори отрицателни.

Основните приходи за събитието идват от закупуването на билети от посетителите и от таксата за участие на брандовете, които имат свои щандове на феста. Но за разлика от изложенията за автомобили или технологичните конференции, където печалбата от входна такста формира значителна част от бюджета на събитието, в Уиски феста има и консумация, обяснява Николов. „Срещу един билет от 45 лв. ти получаваш чаша, която струва 10 лв., и 15 кредита по 3 лв., които струват 45 лв. Всички изложители, давайки семпъла, това, което ти наливат в чашата, всъщност субсидираме т. нар. вход на фестивала.“ Експертът сравнява българското изложение с подобни фестивали в Лондон, където цената на билета е 120 паунда на ден, а таксата за участие на бранд – десет пъти по-висока.

Основните разходни пера са свързани с наема на пространството и привеждането му в желания вид, за което винаги отделят около 50% от бюджета. Разходите по комуникация, забавление и подизпълнители формират още 30% и всички останали „дребни, но много на брой“ неща са в останалата част на сметката. Дори и сметката да не излиза, „има неща, за които си струва да го правиш – и това е уски културата“, казва Скорчева-Славова. Николов допълва, че фестът помага да се развие цялата категория, защото данните от официалната стастика сочат, че пазарът се развива, а бумът започва през 2013-2014 г. „Тоест ние сме проправили една пъртина, която след себе си е прокарала пътека, която вече е добре отъпкана. Това е нещо, което ни вдъхновява.“


Как да дегустираме

Мярката за оптиване е определена във Великобритания и е един дегустационен уиски драм, който се равнява на около 15 мл. С посланието за отговорно консумиране експертът Владимир Николов дава няколко съвета за семплинг.

Не дегустирайте повече от четири уискита едновременно. Добавяйте съвсем малко вода, само няколко капки, за да се отворят ароматите. Опитвайте винаги уискитата в компания, за може да ги споделите. И никога с ядки.