В кухнята на успешния бизнес

Големият интерес към телевизионните формати „Кошмари в кухнята” и „Черешката на тортата” носи на шеф Иван Манчев повече бизнес – по 400 – 500 души на ден в ресторантите и 40 – 50% ръст на приходите

Снимка: Елена Ненкова

Обяд е и ресторантът на шеф Иван Манчев „Кактус” на ул. „Христо Белчев” в центъра на София е препълнен с посетители, привлечени от изисканото обедно меню. Манчев пристига с усмивка и веднага започва да отговаря на въпроси на персонала си за доставки и наличност на хранителни продукти. Малко след това изчезва от поглед, а минути по-късно се връща, вече облечен в бялата си готварска туника – в образа, в който сме свикнали да го виждаме на телевизионния екран.

Кани ни в офиса си, който е в ресторанта, а клиентите обръщат любопитно глава след него. Той притежава четири ресторанта, а „Кактус“ е емблемата му за успешен бизнес вече 17 години. Дългогодишният му опит на шеф му отваря пътя за участието в телевизионния формат „Черешката на тортата”, където влиза в ролята на водещ и кулинарен консултант. Предаването се превръща в едно от най-гледаните в българския ефир вече 13 сезона, а вече се подготвя и нов.  

Манчев харесва много „Черешката на тортата”, но това, което му носи още по-голямо удовлетворение, е работата му в „Кошмари в кухнята”: „Изпълнителният продуцент на Нова телевизия Иво Вандов ме покани в предаването. Аз неведнъж съм говорил с него да направим нещо ново и различно, свързано с бизнеса, който развих от А.“

Още в началото всичко тръгва с шеметна скорост. Въпреки че е работил в телевизията, а отделно от това е консултирал ресторантьори за бизнесите им, Манчев нагазва в непознати води и трябва бързо да научи как да се движи с камерата и да импровизира без сценарий.

Среща се с участниците без предварителна подготовка, направо пред телевизионния екип. Идеята е да се запечата спонтанната му реакция при влизането в ресторанта и погледа над менюто. Има само няколко дни, за да прецени нуждите, преди да каже съветите си, което е много по-различно от реалността, когато консултира колеги по няколко месеца. „Кошмари в кухнята” се показва с голям успех в пет сезона и над 60 епизода.

Манчев поддържа връзката с участниците и след епизодите продължават да обсъждат проблемите в кухнята. Една от най-успешните истории е с пицария La Casa в Стара Загора. Собствениците са пред фалит и той успява да им даде ценни съвети как се излиза от това положение, а по-късно ги кани отново в предаването, за да помогнат заедно на друг участник – ресторантьор от Габрово. „Всичко, което съм научил в бизнеса, го давам на участниците, за им помогна”, казва той.

Успехът на двете предавания му носи повече бизнес – по 400 – 500 души на ден и 40 – 50% ръст на приходите.

Изключение прави единият от двата му ресторанта в Свети Влас, който отваря през 2015 г. „Направих втория ресторант, за да обслужа всички клиенти, които имаха желание да опитат менюто, а нямаше достатъчно места. Само че инвестицията отиде в кофата, тъй като през последните две години отливът на туристи се отрази на бизнеса.“

Той не се отказва от проекта Свети Влас и решава да вложи още средства в обновяване на печелившия си ресторант с надеждата, че следващият туристически сезон ще е по-добър. „Аз съм губил много пари, губил съм и отношения, но съм избрал пътя си. За да постигнеш нещо, трябва да бачкаш”, казва Манчев.

Популярността на шеф Манчев го свързва с търговската верига Lidl, на която е рекламно лице от шест години. Той се включва в кампаниите „Да спасим вечерята” – проект за традицията семейството да се събира вечер около масата, и „Съхрани родния вкус”, която припомня забравени български рецепти. „Бръкнахме в сърцето на хората, където те си пазят тези рецепти по тефтерите. Някой трябваше да ги провокира да ги извадят от шкафовете”, казва Манчев.

В рамките на партньорството с Lidl той приема поредица кулинарни двубои срещу шеф Таньо Шишков, в които всеки трябва да покаже уменията си да приготви определен продукт. Кампанията става основа за книгата „Манчев срещу Шишков. 52 рецепти срещу 52 рецепти”. Единият е готвач, който обича класиката, другият, по-младият, е много модерен и търси нови трендове. Манчев участва и в създаването на първата в България книга с рецепти за деца – „Малки рецепти от големи готвачи”.

Вдъхновява се да основе и собствено издателство – „Кактус”. Инвестицията е непредвидена, но „това е начинът да контролира целия процес“ по издаването на първата си самостоятелна книга „Мечти и кошмари”: „Реших го, защото смятам, че когато човек иска да направи нещо, го прави по правилния начин.” За новото начинание му помага със съвети издателят Явор Стефанов, с когото са добри приятели. „Мечти и кошмари” излиза през ноември 2017 г. в тираж 20 хил. и се нарежда сред най-продаваните книги в България за 2018 г. в раздел „Нехудожествена литература”. Манчев я нарича „кулинарна книга с добавена стойност”. Заедно с включените 61 рецепти той разказва своята история и трудностите, през които е преминал, като дава и съвети на собствениците на ресторанти. В книгата участва и швейцарският топ готвач Анди Цауг, носител на звезда „Мишлен”, със своето петстепенно дегустационно меню.

„Кактус” се заема и с издаването на книгата „20 български топ готвачи“, създадена по идея на Българската асоциация на професионалните готвачи. Манчев събира готвачи, които хората не са виждали по телевизията, но „са работили в кухнята 16-17 часа на ден, обучавали са се в топ ресторантите като него, и представя историята на всеки с подбрани от тях рецепти.

Той има още много да разказва, най-малкото за менюто за делегацията на папа Франциск при посещението на светия отец в България – салата от домат, печена чушка и сирене от региона, крем супа от зеленчуци с трюфел, ризото с морски дарове, печено свинско с картофено пюре и сок от манатарка: „За мен това беше изключително признание и предизвикателство, защото досега никога не съм го правил. Кардиналите много харесаха ястията.“ Преживяното сравнява с обиколка със самолет над Еверест, която е направил, докато е бил в Катманду за презентация на българската кухня: „Петима души се качихме в частен самолет и обиколихме Еверест – всички осемхилядници съм ги виждал от километър. Беше страхотно изживяване.“ Шеф Манчев вече се е устремил и към следващото си предизвикателство – да открие нов ресторант в София.