Онлайн силата е с него

Телевизионният водещ и онлайн сензация Даниел Петканов е открил как да превръща начина си на живот в печеливш бизнес

Снимка: Иван Коловос

Броени часове след старта на „България търси талант“ по bTV се срещаме с Даниел Петканов, който от тази есен влиза в ролята на ководещ на телевизионното шоу. Развълнуван е, премиерният епизод е гледан от над 1.2 млн. души. Коментира въодушевено предаването, рейтингите, новите формати този сезон и телевизионния пейзаж. Петканов е на малкия екран вече 10 години – като Лудия репортер при Милен Цветков, като участник в „Шоуто на Слави“ и „Биг брадър“, като гост на десетки предавания. В дигиталното пространство е един от най-популярните българи – от онлайн предаванията, които водеше, през YouTube канала, в който със съпругата му Александра качват видеа и градят инфлуенсърско семейство, до Instagram профила му, където има хиляди последователи. Както сам се шегува, три поколения го разпознават – децата от тийнейджърските онлайн предавания, родителите от влоговете му със съпругата му, а бабите и дядовците от участията му в телевизията.

Въпреки че изкарва целия си живот на показ, или точно заради това, Дани е естествен, дружелюбен, усмихнат и искрен. Посреща ни в дома си, където пред току-що нарисувания семеен графит и в компанията на двете котки, които са харесали двора им, ни разказва за живота си и работата на инфлуенсъра. Говори увлекателно, конкретно и последователно, с обезоръжаващ идеализъм и непринуденост. Веднага разбираме защо се е превърнал в звезда.

През 2009 г. Даниел е студент по маркетинг, когато решава да се яви на университетския конкурс Мис и Мистър УНСС. Привлича го фактът, че конкурсът е комплексен и освен оценка за външния вид включва и събеседване с участниците, а в журито има десетки известни личностни от света на медиите и бизнеса. Петканов печели надпреварата и като част от наградата и популяризирането на конкурса е поканен заедно с победителката в предаването на един от членовете на журито – Милен Цветков. Журналистът тогава води сутрешен блок по кабелна финансова телевизия, а Даниел си спомня колко много са се забавлявали по време на участието, как е танцувал със синоптичката и е правел шеги. Освободеното му поведение и отличните комуникационни умения веднага правят впечатление на опитните телевизионери, които още след края на предаването му предлагат възможност да се включи в екипа. „Да имам досег с телевизията ми е било нещо като приглушена мечта. Не ми е било самоцел, не съм си се представял от малък като водещ пред огледалото, но хората, на които телевизията дава поле за изява, са ми интересни“, казва той.

Екипът на предаването му дава право на избор в каква тематика иска да се развива, като за вдъхновение му показват видеата на френски журналист и влогър, който прави провокативни и забавни репортажи. Петканов веднага разбира каква е посоката, в която трябва да се движи, и след три дни се връща с идеи за нестандартни и интресни формати. Обсъжда ги с Милен Цветков и скоро вече е на терен, за да снима първата си анкета – спира случайни минувачи, за да ги попита може ли жена да стане следващият президент на България… докато е облечен само по боксерки. „Ние сме кабелна телевизия, за да ни забележат, трябва да направим нещо по-интересно и провокативно – обяснява той на Милен Цветков, който провокира младежа, че няма да посмее. – Аз не съм от хората, които правят провокативни неща, за да докажат, че могат да го направят. Важна е реакцията. В моята сфера, в телевизията, в дигиталното пространство, не е важно дали ще ме харесаш, или няма да ме харесаш, за мен е важно да реагираш, защото реакцията всъщност прави така, че моите постове да достигнат до повече хора.“

С усмивка и гордост си спомня за първия репортаж по боксерки, за хората, които се събирали от съседните улици, и продавачите, които излизали от магазините, за да видият какво става. „Преди да излъчим репортажа в ефир, Милен не го беше гледал. В момента, в който го пуснаха в предаването, той толкова много се смя и забавлява, че репортажът свърши, влязохме в ефир и Милен, смеейки се, каза: Това искам да го видя пак. Пуснете го отново“, разказва Даниел за уникалната случка, в която излъчват репортажа два пъти един след друг. Така започва и дългогодишното му партньорство с Милен Цветков, на когото Петканов многократно благодари за шанса, който му е дал, и за научените уроци по пътя.

Няколко месеца по-късно Цветков започва авторско предаване в Нова телевизия и отново кани Лудия репортер в екипа си. Дани споделя, че прякорът е измислен от зрителите, той не е влизал в някакъв образ – опитвал се да бъде себе си, да задава провокативни въпроси и да реагира спонтанно на отговорите на хората. Преследва основно хора, които не искат да бъдат интервюирани, прегръща ги, пита момичета дали искат да се целуват с него в ефир и прави всички щури и забавни неща, които му хрумват. „Смятам, че ако човек види някаква възможност, трябва да се опита да спечели от нея – полза ли ще бъде, пари ли ще бъдат, някаква лична хедонистична изгода ли ще бъде. Без, разбира се, да нарушаваме закона“, казва Петканов.

С годините става все по-разпознаваем от телевизията, а с навлизането на Facebook в ежедневието на българите започва да атакува и онлайн пространството. Всеки път, когато качи някой от репортажите си онлайн, става бум – видеата му имат десетки хиляди харесвания, хиляди споделяния и коментари, които в един момент дори не успява да прочете. Спомня си първите моменти, в които хората започват да го разпознават на улицата, да му махат и да му вдигат палци от колите си – разбира, че това, което прави, предизвиква положителен отзвук. Смята, че има хора, които дори и да поздравяват популярните личности, когато ги видят, в действителност не ги харесват, дори напротив – пишат негативни коментари, т.нар. хейтъри. „Това е странен психологически феномен – може би хората, като те видят на живо, не им достига смелост да ти кажат това, което пишат в интернет. Или пък разбират, че си готин човек – ти си усмихнат, позитивен, на никого не съм отказал да се снимаме“, коментира Петканов и добавя, че хейтърите се отразяват сериозно на всички онлайн звезди – някои се палят, оправдават се, отвръщат на негативното. Инфлуенсърът споделя, че наскоро са имали подобен разговор със съпругата му Александра, която приема много емоционално негативните коментари и влиза в полемики с авторите им. „Това е все едно да ти кажа, че харесвам „Левски“, ти да ми кажеш, че харесваш ЦСКА, и да се опиташ да ме убедиш, че „Левски“ не е толкова добър отбор и трябва да стана от ЦСКА. Няма как да стане, няма как и да накараш някого да си промени мнението – ако е негативно, да стане позитивно, или да не е толкова агресивен към теб“, казва Даниел, но подчертава, че в дигиталния свят хейтърите са нещо чудесно, защото колкото повече дискусии се повдигат в коментарите, толкова повече алгоритъмът на съответната платформа разбира, че има интерес към съдържанието ти и го препоръчва на други хора.

Смятам, че ако човек види някаква възможност, трябва да се опита да спечели от нея

Въпреки че се позиционира в онлайн пространството от почти 10 години, едва през последната година Петканов възприема себе си като инфлуенсър, влагайки бизнес смисъл в тази дума – „човек, който е следван от голяма аудитория и може да им покаже нещата, които прави и харесва“. Обяснява, че всеки от нас, който има профил в някоя социална мрежа, е медия, защото споделя снимки, видео, коментари, собствено мнение – точно както това се случва в радио, телевизия или сайт. Инфлуенсърите са медия с изградена голяма аудитория, затова когато някой рекламодател иска да рекламира продукта си, той вече може да избира не само сред традиционните медийни канали, но и сред аудиториите на инфлуенсърите. „С нас се свързват рекламодатели, пишат ни, че харесват нещата, които правим, че аудиторията, която имаме, пасва на техния таргет и биха желали продуктът им, ако ни хареса, да бъде показан на тази аудитория.“

Петканов казва, че по този начин може да се изкарва както допълнителен, така и основен доход, а за брандовете е много добра стратегия да се обръщат към инфлуенсър за реклама, защото той има имидж, платформа, последователи и цялата креативност да измисли и създаде съдържание. „Ако искам да създам телевизионна, радио- или друга реклама, аз трябва да наема сценарист, технически екип, аудио, видео, режисьор. Тези неща достигат 5-цифрена сума. Докато тук зад сумата, която инвестираш, получаваш имиджа, аудиторията, криейта, изпълнението и разпространението“, обяснява Петканов защо рекламните проекти с онлайн звезди са все по-предпочитан формат сред рекламодателите и добавя, че когато клиентът е доволен, това се превръща в дългосрочен ангажимент, където имаш поле да се бориш и за по-висока сума, отговаряща на труда ти.

Опитът му в дигиталния маркетинг показва, че сумите, които се договарят между рекламодатели и инфлуенсъри варират много в зависимост от аудиторията и съдържанието, което трябва да се създаде – като се започне от бартер, 100, 500 до 2000 лв. за отделен пост и се стигне до 3000 – 4000 лв. за видео с продуктово позициониране. При дългосрочните агажименти, например на годишна база, принципите на договаряне са различни и сумите са 5-цифрени.

Отвън конкретиката на парите, Петканов е на мнение, че трябва да се намери точният баланс между това клиентът да е доволен и аудиторията да има полза, а рекламодателите все повече разбират, че явната реклама не работи. „Когато хората видят грубо позициониране на нещо, което очевидно не е част от лайфстайла ти, това създава филтър у тях и вече нито обръщат внимание на рекламата, нито харесват поста ти“, казва звездата и обяснява, че рекламата трябва да бъде елегантна, да не е най-важното в снимката, а допълнение към еженевието, което се показва, защото хората следват именно човека и неговото ежедневние. Не разбира как е възможно например спортисти да рекламират цигари или неподходящи продукти за аудиторията им само и само за да работят с даден клиент. Самият той наскоро е отказал изкушаваща оферта за продукт, който въобще не се вписва в начина му на живот. „Имам отговорност особено към подрастващата аудитория – ако утре тръгна да им рекламирам продукт, който не ползвам, и знам, че не е добър за здравето, аз съзнателно ще извършвам престъпление в моите очи“, казва инфлуенсърът.

За големия си онлайн успех казва, че има едно огромно предимство – фактът, че съпругата му също е инфлуенсър, а още с раждането на детето им в началото на 2019 г. то също има личен профил в Instagram. „Ние като семейство започваме да ставаме интересни“, казва Петканов. Съветът му към всеки, който иска да бъде инфлуенсър, е да запали колото се може повече хора около себе си, така че заедно да правят интересни неща и да се дърпат нагоре. „Не казвайте аз искам да имам повече последователи от моите приятели, по-скоро – аз искам да имам много последователи и да правя готини работи заедно с моите приятели, които да достигат до повече хора.“


Как да станеш онлайн звезда

Първо, трябва да имате нещо, което ви откроява от останалите хора – може да е привлекателна или нестандартна визия. И задължително профилна снимка, която да грабва. Второ, трябва да предизвикате интереса на хората със съдържанието, което качвате – може да е забавно, поучително или полезно – например ще ви науча да се справяте с проблемите или да изваете перфектното тяло, или ще ви забавлявам, като правя комични скечове или пародирам световни звезди. Трето, ако искате да работите с бранд или голяма фирма, избягвайте крайната провокация, в която може да засегнете някого на расова основа, полова ориентация, политически възгледи и т.н. Четвърто, важното е да се забавлявате и да се харесвате. Ако вие се харесвате, има голяма вероятност и хората да ви харесат и да ви последват.