Зад светлините на маските

С иновативна маска и мобилно приложение Петър Живков и компанията Airlief обявиха война на мръсния въздух. Социалният бизнес е оценен на 1 млн. евро и набира популярност в 68 страни

Снимки: Иван Коловос

Въздухът в София тези дни е доста мръсен. Фините прахови частици надхвърлят многократно здравословните нива и дишането е трудно. Насред смога забелязваме силует на мъж, който разглежда някаква маска. Срещаме го в доста нетипично място за центъра на София – на уличка, заградена от стени, изрисувани в графити. На това на пръв поглед ъндърграунд място зад Университета по архитектура, строителство и геодезия кипи живот. Млади хора произвеждат всевъзможни неща с дърво, метал и платове в малки работилници. Мъжът с маската е Петър Живков, който е застанал пред своята работилница и тества произведението си. „Това е началото за един по-здравословен живот“, казва той, показвайки устройството.

Петър Живков е основател на фирмата Airlief, чиито продукти се борят със замърсения въздух. Компанията е основана през 2017 г. и към днешна дата се оценява на 1 млн. евро, по данни на застрахователната компания NN. Основните ú  продукти са мобилно приложение, което дава информация за чистотата на въздуха и маска за пречистване на въздуха.

29-годишният Петър Живков е израснал в северните квартали на София. Борбата срещу мръсния въздух се е превърнала в лична кауза (той самият страда от астма), а впоследствие и в бизнес. Спомня си, че като дете през късната есен и най-вече през зимата, когато нивото на фини прахови частици е най-високо, често е лежал в детското отделение за белодробни заболявания на Александровска болница. Още тогава е вярвал, че може да открие решение за този проблем, който не е само негов. Всяка година по света умират около 7 млн. души вследствие на замърсяването на въздуха според данни на Световната здравна организация. България е страната с най-замърсен въздух в Европейския съюз, като заради това годишно умират 15 хил. души. Според Световната здравна организация 60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40% са заради битови замърсители.

Петър Живков е дипломиран инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Магистратурата си завършва в Техническия университет в Делфт, Холандия, със специалност инженер за управление на инженерни проекти. След завършване на висшето образование започва работа за голяма холандска консултантска компания – Royal Haskoning DHV. Изпратен да намери решение за по-добра връзка между Nestle и крайните клиенти в 8-милионния град Хошимин, Петър Живков буквално се задушава в столицата на Виетнам и се сблъсква силно с проблема „мръсен въздух“. „Там смогът беше от сутрин до вечер. Масово хората се придвижваха с малки мотопеди, които бълваха мръсни газове – казва той. – Там за пръв път видях маски срещу мръсния въздух.“ Първоначално е скептичен към тях, но после свиква и не излиза на улицата без маска: „Казах си „това е върху, което трябва да се работи“.

След шест месеца той се връща от Виетнам в София, напуска удобната си работа и решава да тръгне след своята голяма идея. Има енергия, вдъхновение и много неизяснени въпроси. „Да създам работещ модел – това беше голямо предизвикателство“, казва Живков, който в началото не среща много одобрение дори от семейството си: „Чудеха се как така напускам инженерната си професия, в която има много голям потенциал, и се захващам с бизнес, който е социален. С времето обаче, когато започнаха да се случват нещата, започнаха да вярват в моето начинание и да ме подкрепят. Често в бизнеса в началото е така – първо ти се смеят, после те атакуват и критикуват, а накрая ти завиждат.“

Голям шанс за бъдещия му социален бизнес се оказва състезанието Sofia Service Jam. По време на него участниците трябва да създадат в рамките на 48 часа продукт или услуга или да подобрят съществуваща такава. Събира екип, с който минават през различни идеи, докато стигнат до маска и мобилно приложение. Проектът е приет много добре по време на състезанието и Петър Живков и екипът му решават да го реализират.

Печелят европейска субсидия в размер на 35 хил. евро плюс 15 хил. евро за услуги под формата на ваучери. Средствата за старт на компанията набавя от Wearsustain – фонд в подкрепа на бизнеси, създаващи устойчиви носими устройства, а допълнителни пари събират и от участие в акселератор на Масачузетския технологичен институт за Централна и Източна Европа, провел се във Варшава. Там фирма Airlief е избрана да намери решение на гиганта в застраховането NN как да намали хоспитализацията на техните клиенти вследствие на мръсния въздух.

С парите и натрупания опит Петър Живков и екипът му от осем души започват да работят върху създаването на маската, но реално на пазара първо се появява приложението. „Много по-лесно е да създадеш софтуерен продукт и да го тестваш с потребители“, каза Петър Живков.

Мобилната апликация Airlief взима измервания за качеството на въздуха от над 15 хил. източника по света. На база на тях потребителят получава подробна информация какъв въздух диша на мястото, където се намира. Освен това приложението дава здравни съвети. В партньорство с Airlief работят шестима лекари, които дават препоръки в зависимост от нуждите на потребителите, например какво да правиш в дни със силно замърсен въздух, ако си респираторно болен. „На хората със здравен проблем им трябват решения на момента, не обещания, че нещо ще се случи някога във времето“, казва Петър Живков и посочва, че приложението се ползва от потребители в 68 държави. Има около 50 хил. сваляния, а средно дневно се използва от 4 хил. души. „Това е голям успех, имайки предвид, че не сме дали и стотинка за реклама.“

Ако продуктите ни се харесат, Airlief може да се превърне в мултимилионна компания

Следващият ход, който може да промени света според Петър Живков, са маските срещу мръсния въздух. „Започваме с малки стъпки, но целите са ни големи“, казва той и посочва, че ако продуктите им бъдат харесани, Airlief може да се превърне в мултимилионна компания. Голям потенциал за бизнеса вижда в Азия. Мръсният въздух е един от най-големите проблеми както за хората, така и за икономиките на държавите от региона. За да успее да се наложи на азиатските пазари обаче, компанията му ще се нуждае от сериозни външни инвестиции – нещо, за което още не е готова. „Когато започнем да налагаме продуктите си и да показваме реални стойности, ще се обърнем към инвеститори. А сега искаме да покажем на света нашата маска срещу мръсния въздух“, казва Живков.

След година и половина работа и тестове тя вече е на пазара на цена 50 лв. „Тази цена е оптималното, което може да се намери на българския пазар, и реално това е хубавото на местното производство, че родният потребител печели – казва Живков . – Без допълнителни такси, данъци, олихвявания и без транспортни разходи се получава една много добра цена за продукт, който реално допринася за по-здравословен живот.“ Произведени са 1000 бройки, които трябва да покрият нуждите за първите месеци. Продават се от приложението Airlief, а постепенно ще бъдат доставени и в поне по един физически магазин в големите градове.

Според Живков маската, освен че е много практична, е и доста модерна –  връзва се както със спортни дрехи, така и с по-елегантни. Продуктът използва уголемен филтър, което спомага за по-лесното дишане. Повечето маски, които се предлагат на пазара, помагат за пречистване на въздуха и белите дробове, но доста напрягат мускулите на гърдите. „Нашата разработка се справя с това благодарение на естествените продукти“, казва Петър Живков. Airlief използва 3D тъкана структура, която се произвежда в България, и немска прежда с много високо качество. „Тъканта, освен че предпазва от едрите частици, придава и много готин градски стил и е изключително приятна на допир.“

Продуктът е под формата на джоб, за да има добро прилепване до устата, дори за мъже с брада. Филтрите, които се използват, са четирислойни. Предлагат се в два варианта – със и без активен въглен. Активният въглен има по-добри качества при пречистване от автомобилно замърсяване като азотни диоксиди и също така е доста добър срещу вируси и бактерии. Минусът при този вид е, че се диша малко по-трудно, отколкото с другия. При ежедневно използване, например при колоездене, филтрите трябва да се подменят веднъж месечно. Маските на Airlief имат и две клапи, които улесняват значително дишането. Те отвеждат бързо извън маската въглеродния диоксид.

В близко бъдеще компанията ще пусне на пазара и маски със светлинни индикатори, които ще светят червено, когато има проблем с качеството на въздуха. „Здравни експерти говорят, че проблемът трябва да се вижда. Затова, когато срещнеш десет души срещу теб с осветени в червено маски, започваш да се замисляш“, смята Петър Живков.