Уловеното слънце над пустинята

С революционна технология Александър Рангелов и фирма IPS спечелиха доверието на гиганта Saudi Aramco от Саудитска Арабия. Очаква се само за година приходите на компанията да се увеличат два пъти и половина и през 2020 г. да надхвърлят 50 млн. лв.

Снимки: Иван Коловос

„Този мъж вярва в това, което говори. Харчили сме купища пари за експерименти, защо и сега да не го направим” – това са финалните думи от първата среща на мениджърите на Saudi Aramco, една от най-големите компании в света за добив на петрол и газ, и българската IPS – „Интернешънъл пауър съплай“. Мъжът, който вярва в това, което говори, е сега 35-годишният изпълнителен директор на компанията Александър Рангелов. Случката е отпреди няколко години. А от няколко дни насред пустинята на Саудитска Арабия при изключително екстремни условия работят три кладенеца за конвенционален газ, които използват революционна българска технология. Тя ги захранва с електричество, като използва възобновяема енергия. И по никакъв начин не се влияе от температурите, които достигат до над 60 градуса на слънце, нито от пясъка, който унищожава почти всяка технология. А в същото време осигурява постоянен ток денонощно седем дни в седмицата.

Проектът и участието на българите привлече вниманието дори на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Очаква се скоро българската компания да обезпечи с електричество още осем кладенеца. Ако технологията се докаже, плановете са всички кладенци на Saudi Aramco да бъдат оборудвани от IPS, което ще бъде сериозно признание.

Българската компания, която има 90 души персонал, развива бизнес в 58 държави на седем континента. Последната оценка на компанията, от началото на 2018 г., е 200 млн. лв. След  реализацията на проекта в Саудитска Арабия цената й се е покачила многократно. Оборотът за 2019 г. се очаква да надхвърли 20 млн. лв., а за догодина прогнозите са за над 50 млн. лв.

Графикът на Александър Рангелов е изпълнен докрай – оперативки, срещи, работа по нови проекти. В офиса на IPS в столичния квартал „Младост” са лабораториите за развойна дейност и тестовите зали. В една от тези зали, с температура над 40 градуса, Рангелов показва как се изпитва оборудването в екстремни условия: „Нашите разработки са изключително устойчиви на климатични условия. Работят от минус 40 до плюс 70 градуса, като при високите температури няма нужда от охлаждане.“

Той е от София,  завършва професионалната гимназия по електроника, след което заминава за Хановер, Германия, където учи допълнително една година, за да му бъде призната българската диплома за средно образование. След това завършва Техническия университет в Мюнхен със специалност електроинженер. Има и курс по бизнес администрация в „Харвард“. От началото на 2019 г. е член на Endeavor, организацията, която събира на едно място най-големите предприемачи на глобално ниво.

Въпреки многото предложения за работа от големи компании, които получава в Германия, Рангелов решава да се върне в България и да се включи в семейния бизнес. Компанията 2C – Trifonof & Co, основана от баща му, проф. Стоил Трифонов, през есента на 1989 г., е една от първите частни в България.  Ученият вижда голям потенциал в изключително лошото електрозахранване и състояние на електропреносната мрежа в страната. 2C – Trifonof & Co започва да произвежда юпиеси. Първите клиенти са банките, които искат да си гарантират захранването на сървърите, системите и компютрите.

„Лудият професор – така със симпатия Александър Рангелов нарича баща си. – Странен човек, но това донякъде обяснява гениалността му в научноизследователската дейност и разработките. Вглъбен е в работата си, хобито и мечтите му са да разработва нови и иновативни продукти.“ Александър Рангелов разказва, че е научил страшно много от него. „Но независимо колко си добър, какви продукти, пазари и клиенти имаш, ако не можеш да създадеш добър екип и да работиш успешно с него по човешки начин, няма как да се случат нещата“, е основното, на което проф. Трифонов научава сина си.

В първите години след основаването семейната фирма се разраства и става лидер в сектора. Работи с телекомуникационните компании и военните, но реализира продукцията си само в България – проблем, който изправя компанията на ръба на фалита през 2010 г. В този момент се намесва Александър Рангелов, който  става изпълнителен директор. „Беше настъпила кризата, пазарът у нас беше се сринал и общо взето, алтернатива пред фирмата нямаше – казва той.  – Баща ми заговори за затваряне. Казах му: „Не можем да направим това. Напротив, трябва да се разраснем, но не в България, а навън.”

Научил много от немската школа, най-вече дисциплина и борбеност, той ребрандира компанията – сменя името, избира ново, което да е привлекателно на международните пазари. Измисля и ново лого, но най-важното – променя цялостната визия за бизнеса.

Рангелов вярва, че след като влезе в управлението, нещата ще започнат да се случват бързо, но не става така. Минават няколко години преди компанията да успее да пробие. „Най-голямата ми грешка през първите години беше прекаленото доверие в някои партньори и нетърпеливостта да се случат нещата. Нищо не става лесно и бързо, а дори и да стане бързо, често е некачествено, а това не води до добри резултати“, казва Александър Рангелов.

Въпреки че бизнесът се развива по-бавно от очакваното, той е убеден, че ще успее, тъй като има уникални технологии. Има и Exeron – най-иновативният продукт на IPS. Това е генератор на ток, използващ слънчева и вятърна енергия, които захранват акумулаторни батерии. Exeron е уникален с това, че може да осигурява постоянно захранване според нуждите на клиента, независимо дали има слънце или вятър. При правилен дизайн и конфигурация системата Exeron може да издържи без слънце пет дни. „Може и цял месец да изкара, въпросът е в броя на батериите, които ще сложиш в станцията и да можеш да я заредиш и настроиш правилно. Най-ценното е, че технологията не изисква сложна поддръжка“, казва Александър Рангелов.

Идеята за Exeron се е родила от глобалния проблем с липсата на електричество. В момента 3.6 млрд. души живеят в режим, от тях над 1.2 млрд. са изцяло без ток, предимно в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия.  Основателят на компанията проф. Стоил Трифонов  разработва Exeron още в първите години на бизнеса за проект на военните. Първата система е за българската база в Антарктида. „И до ден днешен, вече девета година, тя работи и дава ток без никаква поддръжка“, казва Александър Рангелов.

След това Exeron започва да намира приложение на много места по света. На база на технологията се създават малки електроцентрали. Те захранват няколко къщи, университети и училища в трудно достъпни места. Първата електроцентрала от този тип е монтирана в Централна Нигерия. Там малък колеж се нуждае от иновативно решение, за да си разреши проблема с липсата на ток. До появата на IPS колежът се захранва с дизелов генератор, който не може да покрие нуждите. Използвал се главно за столовата и приготвянето на храна. Този генератор често се чупел, а за да бъде зареден с гориво, доставката отнемала над седем часа път. С подмяната на генератора с оборудването на българската компания колежът вече има достъп до ток денонощно. „След година, като отидохме на посещение, установихме, че животът се е променил драстично. Децата имаха телевизори и компютри, а нас ни посрещнаха като папата. Всички ни благодаряха“, разказва Александър Рангелов.

Exeron може да се инсталира и в частни домове. Инвестицията за осигуряване на ток в жилище с площ 200 – 230 кв. м е около 30 хил. лв. Компанията развива бизнес още в  Австралия, където работи с националната газова компания, в ЮАР, в САЩ и със страни в Южна Америка и Азия.

Вратите за бизнеса на IPS се отварят широко през 2014 г., когато компанията печели състезанието за иновации ees AWARD в Германия. Тогава Exeron е избрана за най-добрата технология за автономни системи за електрифициране в отдалечени и труднодостъпни региони в света, така наречените off-grid системи. В съревнованието участват 1300 компании, сред които Siemens, General Electric, Samsung.

По онова време Александър Рангелов прави неуспешни опити да започне бизнес в Саудитска Арабия. „Избрахме тази страна, защото там има най-тежките метеорологични условия и е най-предизвикателно“, казва той и допълва, че е искал да работи с най-големите. Saudi Aramco е световен лидер в петролния и газовия сектор с годишен оборот над 350 млрд. долара и повече от 80 хил. служители.

Спечелването на състезанието в Германия привлича вниманието към IPS и Saudi Aramco иска среща. На нея топ мениджмънтът се интересува подробно от Exeron и как работи. „Впечатлиха се, че предоставя изцяло нови решения“, казва Рангелов, който води от българска страна разговорите със Saudi Aramco. На тях става ясно, че българската технология в този й вид не върши работа. Необходим е продукт, който освен захранването да има по-голям живот на батерията, тя да е издръжлива на екстремните температури, но и на пясъка, който унищожава почти всякаква електроника, и да не може да се краде. Александър Рангелов уверено отговаря, че има решение на тези проблеми. „Реално към онзи момент нямахме никакво решение, но се базирах на суперотдела ни за разработки и вярвах, че колегите ще измислят нещо.  Убеден бях, че това са неща, които можем да направим“, разказва Александър Рангелов. „На срещата имаше трима мениджъри, които ни повярваха и казаха: Нека да им дадем шанс и да ги пробваме.“

Независимо колко си добър, какви продукти, пазари и клиенти имаш, ако не можеш да създадеш добър екип и да работиш успешно с него, няма как да се случат нещата

До достигане на реално изпробване на необходимия продукт минават още три години в комуникация и разработване на системите. IPS създава необслужваема система за охлаждане с полупроводници, а не стандартната с компресор и климатик, която осигурява постоянна температура 25 градуса вътре в контейнера независимо от външните условия. Разработват и система за филтриране чрез циклонно завихряне на въздуха, като по този начин се премахват праховите частици без необходимост от физически филтър, който би се нуждаел от честа подмяна. Срещу кражбите се използват иновативни електромагнити, които не позволяват принудително отделяне на никоя от стените на контейнера, в който се намира цялото оборудване. На практика ги поддържа в едно неделимо цяло чрез прилагане на противотежест от няколко тона.

И така след три години се стига до момента на инсталацията. В първия проект българската компания трябва да осигури катодна защита на петролна тръба – да не ръждясва, като пуска ток в пясъка. Дори след успешната инсталация Saudi Arаmco продължава да се съмнява в технологията. Казват на Александър Рангелов, че ако проработи една година, това ще е много добре. „Въпреки всички съмнения системата работи вече почти три години. След този успех цялостната визия на тази гигантска компания се промени. Започнаха да планират соларни системи и за други обекти“, казва Александър Рангелов.

Така се стига до следващия много важен проект на българската компания – кладенците за неконвенционален газ. Саудитска Арабия ще разчита изключително много на тях в следващите години, за да диверсифицира производството си. Целта е страната да стане най-големият износител на конвенционален газ в света.

„Резултатите, които показахме за три години с проекта с катодната защита, ги убеди, че нашата технология е супернадеждна, иновативна и могат да разчитат на нея. Така се взе решение от топ мениджмънта на Saudi Aramco да ни възложи ние да осигуряваме електричество за помпите на кладенците”, казва Рангелов. Първите три кладенеца работят без проблеми, а това е не само бизнес пробив за IPS, а също е успех и гордост и за България. Принц Мохамед бин Салман лично поздравява българите за свършената работа. Изпълнителният директор на Saudi Aramco в официално изявление определя технологията на IPS като нещо, което ще промени играта за компанията и плановете за развитие в бъдеще. „Доказахме, че нашият продукт, който е български, е надежден и може да захранва всякакви обекти“, казва Рангелов и допълва, че успехът нямаше да е възможен без подкрепата на настоящите акционери на IPS – „БлекПийк кепитъл“, „Постскриптум венчърс“ и „Митилинеос“.

Благодарение на пробива IPS ще получи финансова подкрепа от Saudi Aramco за развитие на продуктите си. Ще бъде построена фабрика в Саудитска Арабия, която трябва да е готова до средата на следващата година. Тя ще е в индустриалната зона Даман, най-богатият на петрол регион в света. Дотогава оборудването ще идва от чисто новата фабрика на IPS в Кърджали, една от най-иновативните в Европа, тъй като не ползва ток от мрежата.

Александър Рангелов вижда светло бъдеще пред себе си и за компанията. Той иска да е част от екип на глобална фирма, основен играч на пазара на алтернативно захранване с електричество. Тя ще даде сериозен принос за решаването на проблема на тези над 1.2 млрд. души в света, които живеят на тъмно.