Хотелиерът, който превзе българския YouTube

Слави Панайотов е начело на класацията на FORBES България на най-влиятелните влогъри. През последните 12 месеца увеличи двойно абонатите си до над 600 хиляди

Снимка: Иван Коловос

„Не чакайте, а действайте. Каквато и идея да имате, колкото и да е безумна, я преследвайте до край, докато не се сгромолясате и не започнете с нова идея, която може би ще е успешна“, казва Слави Панайтов, който не се страхува от провали и ново начало. Той е най-влиятелният български влогър според нашата класацията. За година каналът му The Clashers увеличи двойно абонатите си до над 600 хил. и има повече от 120 млн. гледания. Популярен е почти като рап звезда сред децата и тийнейджърите. Ако живееше и работеше в САЩ, с тези абонати и гледания той щеше да печели между 14 хил. и 231 хил. долара, според аналитичния сайт Social Blade.

Панайотов е на 33 години, от Пловдив, завършил е туризъм и хотелиерство, занимавал се е с кафеен бизнес в родния си град, а в момента е управител на хотел в Слънчев бряг.

The Clashers идва някак логично след 5-годишно увлечение на Панайотов по мобилната игра Clash of Clans, една от най-популярните в света по това време. Той толкова напредва в нея, че през 2015 г. е сред най-добрите у нас по точки и купи. Със страстта си към тази игра стига до YouTube през 2016 г. и без никакъв опит създава канала The Clashers. Започва да качва стратегии как да се играе Clash of Clans. Изцяло сам се учи да монтира видеа и да ги публикува в социалната мрежа. Инвестициите му са почти нулеви.

Каналът, стартирал без големи очаквания, относително бързо започва да събира доста гледания. Половин година след появата на The Clashers Слави Панайотов осъзнава, че началният период е минал и каналът има много по-голям потенциал. Решава да се опита да го запълни с хитови класации. Идеята му идва от сайта 9GAG. „Попаднах на любопитна класация – „15 страшни места на Земята“. Прочетох ги всичките и си казах „това би изглеждало страхотно на видео“ и започнах да събирам информация и снимки.“ Прави сценарий и заснема клип, който предизвиква истински фурор. През първите часове е изгледан над 20 хил. пъти. За сравнение – гейминг видеата му по онова време събират около хиляда гледания. Окрилен от резултатите, започва да прави все повече любопитни класации. „Тайната на успеха е да си постоянен“, казва той. Качва клипове почти всяка неделя, което рязко вдига популярността на канала му. Разширява съдържанието с видеа за мистерии и с други любопитни тематики.

За около осем месеца каналът му събира 100 хил. абоната. До началото на 2018 г. те вече са 200 хил., а от август миналата година до август 2019 г. броят им се удвоява – от 300 хил. до над 600 хил.

Слави Панайотов не казва колко изкарва от реклама, но не крие, че чрез канала може да издържа семейството си. „Само от YouTube реклама не може да стане, но заедно с всичко друго, което правя – книга, сътрудничеството с известни фирми, с които сме партньори, с участие в гейминг събития, вече успявам“, казва той. Работи с А1 за развитието на eSports в България, с Ozone.bg, които са издатели на книгата му, със Samsung за тестове на най-новите им модели устройства, с Ardes.bg и Desktop.bg за видеоревюта на техника.

Има и предложения за реклама, които отклонява. „Мен ме гледат много деца и тийнейджъри. Имам някакво влияние върху тях. Затова много внимавам какво рекламирам“, казва Слави Панайотов.

Освен от партньорства той изкарва пари и като продава през онлайн платформа раници, тениски и суичъри. Често участва и като водещ на различни състезания за видеоигри. Споделя, че не приема влогърството за професия. „Откакто съм семеен и имам дъщеря, започнах по друг начин да гледам на живота. Големите компании с лекота променят правилата и изведнъж може да се окаже, че нямам нищо. Искам да съм сигурен, затова имам и друга работа. Така знам, че ако нещо се случи с влогърството, мога да разчитам на доходи, с които да издържам семейството си“, казва Слави Панайотов. От тази година е управител на хотел в Слънчев бряг, а с хотелиерство се занимава от четири години. Бил е на различни позиции, главно в маркетинга и продажбите. Завършил е туризъм и хотелиерство в Хага, Холандия – „в един от най-добрите университети в Европа – Hotelschool The Hague“.

През октомври 2018 г. посещенията на The Clashers започват да падат. Слави Панайотов прави анализ и стига до извода, че феновете са недоволни от преплитането на съдържанието – игри и класации. Решава да извади игрите в изцяло нов канал – The Clashers Gaming. Това се отразява много положително и всичко тръгва нагоре. Преди три месеца в колаборация с влогъра Tharios, прави трети канал The Clashers Tech, който е за техниката, която използваме в ежедневието си. Ако се съберат абонатите от трите му мрежи, Панайотов има над 830 хил. последователи.

През миналата година, с 200 хил. абонати зад гърба си, решава да напише книга като други успешни български влогъри –  Емил Конрад и Станислав Койчев. „Мисля, че повечето от нас така изразяваме себе си по един друг начин“, казва Слави Панайотов.

Само от YouTube реклама не може да стане, но заедно с всичко друго, което правя – книга, сътрудничеството с известни фирми, с които сме партньори, с участие в гейминг събития, вече успявам

Решава първата му книга да е за най-интересните загадки, свързани с България – идея, дошла от последователи в The Clashers. „Казваха ми „направи нещо за България“. И той започва да събира информация по същия начин, както при видеата, но се оказва доста по-трудно. Има сериозни източници и научни публикации, но той иска книгата му да е леко написана, приятна за четене и разбираема за деца и за възрастни.

Така се ражда „Топ мистериите на България“, която, откакто се появи през миналия декември, е сред челните места на класациите. Досега са продадени близо 50 хил. екземпляра. „Оказа се истински фурор. Буквално бях залят от положителни коментари”, казва Слави Панайотов. И след първия успех вече пише нова книга. Тя ще бъде продължение на първата и се очаква да е на пазара в средата на декември. „Не се знае какво ще стане, YouTube може да затвори, видеата да изчезнат, но книгата си е книга, остава“, казва Слави Панайотов.

Той е човек на идеите, с които иска да обединява много хора около добри каузи. Точно такъв е замисълът на предизвикалото скандал изкачване на връх Мусала. Подобно на  Алеко Константинов, който през 1895 г. повежда  300 души да покорят Черни връх, Слави Панайотов организира изкачване, но в Рила: „Когато през април каналът направи 500 хил. абонати – своеобразен връх, реших да отбележим успеха с истинско изкачване на Мусала, най-високият връх на Балканите.”

Тръгват близо 1500 души. Влогърът не е очаквал нито да се съберат толкова много последователи, нито да се стигне до скандал. Той и ентусиазираните привърженици на идеята са посрещнати под върха от служители на Национален парк Рила, които му връчват глоба за 5 хил. лв. за струпване на много хора в забранена за това зона. „Защо, когато е толкова публично това събитие и всички знаеха за него, не застанаха долу на лифта и да кажат: „Слави, не може! Ето ти разпоредбата. Няма как да качиш тези хора – пита риторично Панайотов. – Те изчакаха да се качим горе и изпратиха момчетата да ни направят забележка и да съставят протокол, с който да ни глобят. Това ме дразни в нашата  държава. Чакат нещо да стане, за да се задействат, вместо да се предотврати.“ Негови фенове започват да събират пари и даряват 1500 лв. за глобата. Но той решава да не използва за това парите, удвоява ги и ги дава за благотворителност – за каузата „Да помогнем на Младенчо“, дете с церебрална парализа.

Въпреки напрежението около Рила феновете на Панайотов продължават да растат и да очакват новите му идеи. Споделя, че обмисля влог, който да показва интересни места от света и България. „Дали ще се получи не знам. Обичам да експериментирам и да пробвам нови неща. Много пъти съм грешал, но няма начин човек да стигне до успех, ако не опитва. Всеки успял човек всъщност има добра идея, проби, грешки. И пробиви, разбира се“, обобщава опита си влогърът, който пробива българския YouTube.

Слави Панайотов поиска да каже нещо специално на читателите на FORBES: „Винаги търсете положителното във всяка ситуация. Всеки лош момент, който се случва в живота ни, е с причина. Трябва просто да намерим тази причина. Да я вземем и да работим върху нея и да я превърнем в нещо много  положително.”