Как да управляваш стартъпа си на непълен работен ден

Повечето предприемачи пускат стартъпа си, докато са все още студенти, докато работят друга работа или управляват друг бизнес. Идеята да напуснеш, преди да създадеш стартъпа си, е лоша, особено в ранния стадий на начинанието.

Без потребители и клиенти стартъпът е нищо повече от идея върху парче хартия. Не всички начинания постигат успех и в началния етап е голямо предизвикателство да имаш много задължения едновременно. Авторът на FORBES Абдо Риани дава два съвета как да управляваш стартъп на непълно работно време.

  1. Фокусирай се върху клиента и делегирай останалото

Не е тайна, че делегирането на задачи е единственият начин предприемачите да правят много неща наведнъж, независимо дали имат други задължения. Въпросът е какво да делегираш. Отговорът зависи от бизнеса и нивото на растеж. Вместо това е по-лесно да се каже какво да не делегираш.

Провалянето на стартъпа е единственото нещо, за което си отговорен, независимо от всичко. В случай на провал екипът вече ще е получил заплащане за отделеното време и освен ако не сте съоснователи, те няма какво да правят без финансиране.

Единственото нещо, което не трябва да делегираш, е създаването на ясен план за действие, който правилният екип да следва. Най-добрата стратегия за минимизиране на риска е да създадеш продукт, който да отговаря на търсенето, тъй като клиентите те водят към следващата фаза на бизнеса. Основателите на стартъпа имат една основна задача – да се грижат за клиентите си. В практиката това означава да изграждаш взаимоотношенията си с тях, да чуеш исканията и оплакванията им, което ще ти помогне да начертаеш плана си за действие.

Ползата от срещи с клиенти дори и за пет часа седмично е повече от десетки хиляди часове търсене онлайн и срещи за откриване на нови идеи. Твоята работа е да изградиш път, който екипът ти да следва, затова нека клиентът го направи вместо теб.

  1. Организирай времето си около своя график

Джак Дорси е шеф на Twitter и Square. Той прекарва първата половина на деня си в Twitter, а втората – в Square. На въпроса как успява да управлява две големи компании едновременно, той споделя три важни прозрения.

Първо, седмицата му е структурирана по начин, който му позволява да направи много важни неща, без да му идва твърде много. Всеки ден от седмицата той се фокусира върху различна част от бизнеса като продукт, маркетинг, наемане на хора и стратегия. Прави едно нещо много добре, вместо да правиш малки крачки за много неща по едно и също време.

Второ, това седмично разпределение на времето няма да бъде възможно без екип, който да може да следва графика. Например, ако обсъждаш маркетинг и растеж във вторник, екипът трябва да има свободно време да изпълнява поставените задачи в останалата част от седмицата.

Трето, качеството трябва да е преди количеството. Според Дорси времето, прекарано в изпълнение на правилните задачи, е една от най-важните причини да може успешно да управлява две компании едновременно. Клиентът е най-важният извор на вдъхновение за откриване на правилните задачи. Менторите също могат да изиграят важна роля.  

И последно, един от най-добрите начини да намалиш разходите, да спестиш време, да събираш и анализираш данни е чрез автоматизация. Ако има едно нещо, което можеш да направиш днес, за да улесниш най-важните си задачи, е да въведеш правилните инструменти за автоматизиране на управлението на проекти, продуктивност, правене на график, таксуване и всичко, което правиш често.