Как идеята ти за мобилно приложение да стане предпочитан продукт

Снимка: Pixabay

Без колко от продуктите, които използваш в момента, не можеш да живееш? Това са задължителни за теб решения  и са най-добрите идеи за създаване на мобилни приложения. За тях е по-вероятно да са успешни, защото решават големи проблеми и са насочени към спешни нужди.

Дори и съществуващо решение да не работи по най-добрия начин, хората ще го използват, ако върши работа. Това ще рече, че ако си решил да се насочиш към потребители, за които не са измислени или има малко алтернативни решения, значи си на прав път. Авторът на FORBES Абдо Риани дава съвети как да направиш своята идея за мобилно приложение продукт, от който всички ще имат нужда, като се фокусираш върху правилната група потребители и купувачи.

  1. Сегментирай пазара

Една и съща идея за мобилно приложение може да бъде ненужна за едни и от голяма важност за други. Такъв пример е LinkedIn. За някои професионалисти е само една от платформите, които използват. За други е най-ценният канал за намиране на клиенти и попълнения в екипа си. Без него те биха загубили много пари и достъп до най-големите таланти.

Установяването за кого продуктът ти е от най-голямо значение е първата стъпка в откриването на твоя купувач. Това обаче обикновено не е достатъчно, за да направиш продукта си предпочитан. В много случаи има алтернативни решения, които успешно обслужват нуждите на тази група, което прави трудно състезанието за дял от пазара.

Затова търси групи, за чиито нужди няма измислено решение. Има ли групи от купувачи, които в момента използват други продукти, но не са удовлетворени всичките им потребности?

Отдели време, за да разбереш кой е най-ценният ти сегмент – група с малко опции и със спешна необходимост от решение. Ако обхванеш този сегмент сега, ще е много по-лесно да разшириш бизнеса си и да обхванеш и други в бъдеще.

  1. Измери съотношението между вложението и полза

След като намериш тази идеална група, един от най-ефективните начини за проверка на идеята ти е да оцени съотношението между вложението и ползата от използването на твоя продукт срещу цената, която клиентът трябва да плати, за да се прехвърли към него.

С други думи, отговори си на въпроса: продуктът ми насочен ли е към удовлетворяване на спешна необходимост в неизползвана ниша на пазара и разрешава ли проблема много по-добре от съществуващите решения, за да не подлежи на въпрос дали клиентите ще искат да се прехвърлят към твоя продукт.

За да разбереш какво е това съотношение, изброй потенциалните придобивки от използването на твоя продукт. Може да е въпрос на приходи, на по-малко разходи, спестено време.

Второ, направи списък с предизвикателствата пред потенциалните ти потребители. Това може да са време и разходи за обучение, стойност на продукта, загуба на данни, технически затруднения, риск от провала ти като нов доставчик и други.

Като правило ползата трябва да е 10 пъти по-висока от вложеното. Ако не можеш да предложиш такава добавена стойност, повечето клиенти биха предпочели да продължат да използват съществуващите решения, дори и да има полза от това да се прехвърлят към твоя продукт.

Времето и парите са най-лесни за пресмятане като полза за клиентите. Може ли твоето решение да спести на клиентите ти 10 пъти повече пари? Може ли да им помогне да спестят 10 пъти повече време? Колкото по-голяма е конкуренцията, толкова по-голяма трябва да е ползата за клиента.

  1. Предложи специфично решение

Създаването на продукт, който цели да донесе страхотни резултати за таргетираната група, не е по-различно от подхода за установяването на идеалния купувач. Започни с идентифицирането на характеристики, които съществуващите продукти не предлагат. Разговорите с клиенти са най-ефективният канал за събирането на информация за нуждите на потребителите, за функционирането на продукта и дори за ефективните маркетингови канали и стратегии.