5 начина да провериш дали идеята ти за мобилно приложение има бъдеще

Снимка: Pixabay

Първият знак за предприемачество е постоянно да мислиш за нови идеи и начини да подобриш съществуващите решения. Някои от идеите ти може да са добри, но след това да дойде тази, която ще е точно в целта. Ако намериш тази идея, ето 5 стъпки за проверка дали си струва да я осъществиш, пише авторът на FORBES Абдо Риани.

  1. Има ли конкуренти?

Конкуренцията дава сигнал за потенциал и възможност. Ако има конкуренти, не само имаш основа за проверка на пазара и идеята на базата на това дали съществуващи компании постигат успех в областта, но и е лесен начин да научиш какво работи и какво не. Пътят на конкурентите може да бъде използван като пътна карта, от която да се учиш.

Ако никой не се занимава с този проблем, запитай се защо. Обикновено е или защото никой не е измислил подобно решение, или още по-вероятно – защото тази възможност не си струва усилията. За да си отговориш на въпроса, проучи дали бъдещите ти купувачи сами са измислили решение, което върши работа. Това може да стане най-добре чрез разговори с клиенти.

  1. Колко важна е идеята ти за мобилно приложение за твоите купувачи?

Идеята ти разрешава ли голям проблем и насочен ли е към спешна необходимост на пазара? Ще донесе ли на купувачите ти пари, ще им спести ли пари? Ще им спести ли време? С други думи, идеята ти важно решение ли дава? Това е може би най-добрият начин да провериш дали от идеята ти има смисъл.

Най-лесният начин да отговориш на този въпрос е да проучиш дали хората губят време и пари за алтернативни решения за проблема. Това не означава непременно, че тези продукти са конкурентни – може потребителите да използват тези методи заради липса на друго добро решение.

3. Струва ли си клиентите да изоставят съществуващите решения заради твоя продукт?

Добрите решения не гарантират успех, особено на много конкурентни пазари, освен ако продуктът не успее да ангажира вниманието на хората. Това означава, че ще трябва да мислиш за преимуществата, които предлагаш. За да си уникален, не е нужно непременно да предлагаш много нови характеристики. Ако конкурентите ти таргетират всички, можеш да направиш своя продукт различен, като създадеш решение за сегмент със специфични нужди, който не е обхванат. Дори и целта ти да е да създадеш стартъп, който е насочен към много различни групи потребители, избирането на една може да е твоят начин да успееш да се утвърдиш на пазара.

4. Това ли е точното време?

Предприемачът и инвеститор Бил Грос е категоричен, че макар правилните идеи, добрият екип, добрият бизнес модел и финансирането да допринасят за успеха на стартъпа, уцелването на точното време има най-голямо значение.

5. Имаш ли нужда от ресурси?

Нито един от предишните съвети няма значение, ако нямаш финансирането да превърнеш идеята си в успешно начинание. Ако ще набираш средства, готов ли си да се отдадеш на идеята напълно? Ако ще работиш за идеята си на непълен работен ден, имаш ли ресурсите да финансираш бизнеса самостоятелно?

Започни да проучваш колко средства ще ти трябват за първите две години от развитието на бизнеса. През този период фокусът ти ще е върху валидацията на бизнес модела чрез продукт, който хората използват и за който плащат. Ще имаш нужда от финансиране основно за разработването на продукта и за маркетинг. Една от най-големите грешки, които много създатели на стартъпи правят, е да осигурят само финансирането, нужно за пускането на продукта на пазара. Това е много малка стъпка в целия процес и не гарантира бъдещ успех на бизнеса.

Проверката на това дали идеята ти ще има успех включва още мащаба на пазара, важността на решението, регулациите. Дори и да не успееш да покриеш всички тези точки, това не означава непременно, че стартъпът ти няма да успее. Може да установиш, че идеята ти е добра, но след като видиш какво е важно за клиентите ти, да промениш посоката. Освен това може да започнеш с малко финансиране, но да привлечеш инвеститори и партньори. Начертай си план, но бъди готов и да го променяш в движение.