Бъдещето на индустрията: Отворена интеграция

Георги Стоев, Trakia Tech

Много преди да има умни къщи, имаше умни фабрики, които бяха тестовата арена на решенията, които днес ползваме ежедневно в домовете и колите си. Големите промени в нашия живот най-често започват от бялата дъска на машинни и други развойни инженери.

Новите трендове за отворени платформи на производство (open manufacturing) отговарят на много ясна бизнес нужда за гъвкавост – иновациите трябва да са част от ежедневието. С тази логика големи мултинационални компании вече създават съвместни платформи, като например Open Manufacturing Platform между BMW Group и Microsoft и конкурентния проект Оpen Industry 4.0 Alliance от Кuka, SAP и други. Целта е споделяне на технологични решения за производствени процеси чрез отваряне на кода и чертежите, което дава възможност за оптимална интеграция и максимална производителност.

Един български стартъп обаче изпревари всички, като пръв отвори за света дизайна на своя индустриален детектор за метал. Детекцията на метал е универсална нужда във всяко производство, основно за филтриране на крайната продукция и защита на машините от аварии. Това е дълбоко изследван индустриален проблем от основателя на “Дизайн Фърст” Димитър Томов. Той е един от първите инженери, които срещам в България, с много ясната цел да създава нови технологични продукти за промишлеността. Преди да реши да създава собствени продукти той е прекарал известно време в изследване и развой на нови технологии за водещи компании, включително за Siemens Hearing Aids (сега част от Sivantos Group). Опитът му от големите производители е дестилиран до важно откритие: Индустрия 4.0 не само автоматизира процеси, но и създава нови нужди за управление на производството.

Стартиращата компания вече има работещ прототип, който може да бъде интегриран в производството, наречен MDv3 (metal detector version 3). Той е обявен като първият в света индустриален метал детектор с отворен дизайн – всяка фабрика в Китай може да използва споделените чертежи и инструкции, за да го произведе в определено количество и да го внедри във всяко производство. Това предполага бизнес модел и конкуренция от ново поколение с повече фокус върху постоянните подобрения на продукта и стимул за дългосрочни партньорства.

Един български стартъп обаче изпревари всички, като пръв отвори за света дизайна на своя индустриален детектор за метал.

Българският стартъп ще се фокусира и върху един от най-важните процеси – киберсигурността на свързаните производства. Всяко устройство с дигитален интерфейс потенциално е обект на злонамерени атаки. Всяко аналогово устройство може да стане жертва на небрежност от страна на служителите в един завод, например грешна конфигурация. Метал детекторите са комбинация от много аналогова и цифрова електроника, както и алгоритми за обработка на сигнали. Технологичната новост в MDv3 е възможността да се добави нов слой защита, който не зависи от софтуера и може да гарантира състоянието на машината. Това създава ново ниво на доверие, което се очаква да бъде особено търсено за индустриални цели. А впоследствие ще намери и битово приложение в IoT света.

Целият екип на технологичната фирма са инженери по автоматизация, базирани в България. Ключова предпоставка за избора на локация е достъпът до индустриални клиенти от широк спектър производства. Въпреки известните проблеми на малкия и отдалечен пазар високата концентрация на нови производства в Източна Европа, изглежда, я прави привлекателна за тестване на нови, по-смели разработки и бизнес модели. Всичко това в съчетание с ентусиазиран инженерен талант дава много силна позиция на страни като България в новата индустриална епоха.