Оптимизъм и вдъхновение

Випуск 2019 на FORBES България е тук – ето кои са най-предприемчивите млади българи, които променят света, в който живеем

Снимки: Константин Кръстев-Коко

Един от най-вдъхновяващите и оптимистични проекти на FORBES по целия свят е „30 под 30“ – селекция, която събира талант, предприемачество и енергия за промяна. За нас, екипа на FORBES България, е истинско удоволствие да ви представим младите таланти, които променят България и света и ни впечатляват с идеите, подхода и космополитния си дух. „30 под 30“ е класация, която показва, че няма невъзможни неща, когато имаш идея и мисия, и историите на нашите герои са доказателство за това. От създатели на иновативен бетон до създатели на нови модни вселени, от борци за намаляване на въглеродния отпечатък до борци за гражданско образование – випуск 2019 открива проблема и запретва ръкави да го разреши.

Селекцията „30 под 30“ през 2019 г. премина през два етапа: 1) свободни номинации през сайта forbesbulgaria.com и 2) финален редакционен подбор. Получихме над 360 номинации за вдъхновяващи млади лидери, което направи финалния подбор много труден, защото всеки от номинираните е постигнал значителни успехи в своята област, откроил се е и е спечелил доверието на колеги, приятели и партньори. 

Критериите за номинация следват стъпките, които се спазват от всички издания на „30 под 30“ по света. За всеки от номинираните трябваше да се предостави информация за проекта/бизнеса, с който е ангажиран, какво го е вдъхновило, през какъв път е преминал, какъв е обхватът на въздействието и как се финансира.

При редакционния подбор изчетохме всички номинации, проучихме допълнително кандидатите, като се консултирахме с експерти в съответните области, преди да вземем финалното решение. Това, което се откроява при финалните 30, е предприемаческият дух – онзи приключенски пламък, който ги кара да излязат от комфорта на сигурната си работа или корпоративния свят, и да се впуснат в дебрите на собствения бизнес, да създават нова реалност, водени от своята мисия. А каква е тя за всеки от селектираните таланти? За някои от тях ще разберете на следващите страници, други ще ви представим през следващите месеци в списанието, а деветимата герои от корицата разказват повече за проектите и мисията, която ги води, в специален видеопроект, който може да следите на forbesbulgaria.com и в профила ни в социалните мрежи.

Бизнес

Христо Пеев

Motion Software, 28 години

След като завършва Компютърни науки и Управление на иновациите и технологиите във Великобритания, Христо Пеев започва работа в някои от най-прогресивните стартъпи. Бързо разбира, че може да бъде много по-ефективен и успешен, ако сам привлича клиенти и обучава специалисти. Така в края на 2015 г. Пеев създава компанията Motion Software, чиято мисия е „да подобрява живота на хората по света чрез иновативни софтуерни решения“. За четири години привлича над 40 компании от три континента и развива екип от 50 софтуерни специалисти. Споделя, че е фокусиран върху изграждане на софтуерни екипи, базирани в България, които работят за най-прогресивните технологични компании в света. Компанията му намира правилния баланс между търсене на таланти от страна на компаниите и развиване и обучаване на специалисти, а двете основни направления, в които работят, са финтех и data science. През последните три години Motion Software расте със 100% на година, а плановете за разрастване включват набиране на специалисти от по-малки населени места в България.

Благовест Димитров, MClimate, 26 години

Йонко Чуклев, Асоциация по роботика и автоматизация, 26 години

Михаела Савова, Leader Talks, 27 години

Едуард Цветанов, Revolut, 27

Световният финтех гигант Revolut стъпи в България през март 2019 г. и оттогава начело на българския пазар е Едуард Цветанов, който ръководи всички процеси и партньорства на местно ниво. Цветанов отговаря както за взаимоотношенията с регулаторни и финансови институции, така и за бизнес колаборациите и за комуникацията с крайните потребители. От официалния старт в България Revolut има над 120 хил. български потребители и отбелязва ръст от 300% на 3-месечна база, което е един от най-бързите в цяла Европа. „Ние изграждаме една изцяло нова система. Целта на Revolut е да промени начина, по който хората управляват парите си – това не трябва да им губи времето, не трябва да ги ощетява по никакъв начин. Наистина е вдъхновяващо да работиш за компания, която изгражда един изцяло нов свят“, казва Цветанов.

Кремена Дервенкова, ABLE, 30 години

Теодор Рачев, Hobo, 28 години

Теодора Атанасова, Nexo, 29 години

Мими Ненкова, Alessa, 30 години

История на бизнес успеха или как се сбъдва американската мечта в България могат да разказват Мими Ненкова и сестра й Мая, които създават модния онлайн бранд Alessa. Двете започват пътя си от родопското селце Старцево, където модата и мечтите за бляскав живот са спасението от нелекото им ежедневие. „Трудното ни детство ни мотивира и амбицира и ни направи много по-борбени“,  казва Ненкова. Предприемаческият дух се появява в студентските им години, когато двете решават да инвестират всичките си спестявания от работа на морето и студентски бригади в сбъдването на мечтата си – създаване на мода. Следват много безсънни нощи, проби и грешки, в които напипват пулса на пазара, за да може седем години по-късно да са бранд с над 1.4 млн. последователи в социалните мрежи, екип от 60 души и производствени подизпълнители в цялата страна.

Боряна Узунова, Kool and Konscious, 25 години

Валентина Миланова, Daye, 25 години

Култура, изкуство и медии

Илиян Любомиров, Академия за творческо писане, 29

„Вие сигурен ли сте, че сте писател? А защо сте жив?“ Това са два екзистенциални въпроса, които провокират младия писател Илиян Любомиров да старира серия от проекти, насочени към развиване на културата, литературата и насърчаване на четенето в България. Защото не иска децата от малките населени места да смятат, че писателите са единствено мъртвите хора на черно-белите снимки по стените в училище. През 2015 г. той стартира Академия за творческо писане в НДК, в която лектори са някои от най-изявените съвременни пишещи хора. Споделя, че през академията вече са преминали над 400 курсисти, като много от тях вече са издали дебютните си книги. През следващата година прави мобилна книжарница за съвременна българска литература „Думи на четири гуми“, с която обикаля 50 града в България. „С тази инициатива исках да привлека медийното внимание към наболелия проблем, че в много от регионалните библиотеки и читалища липсва съвременна българска литература.“ Така естествено се появява и следващият проект на Любомиров – „Писател назаем“, в който известни български писатели гостуват в училище за срещи с децата. Освен с литературните си проекти през последните две години Любомиров се занимава и с телевизия и е ководещ в предаването „На кафе“ по Нова тв.

Катерина Ламбринова, Блок Кино, 29 години

Светлина Стоянова, мецосопрано, 28 години

Полина Недкова, актриса и влогър, 27 години

Образование

Симона Велева, ПраВодач, 29 години

„Не си ли твърде млада, за да се занимаваш с конституционно право“ – това е един от въпросите, които често чува Симона Велева, доктор по конституционно право, която се занимава с дигитални права и целия спектър от права в онлайн пространството. След поредица от посещения в училища, в които си говори с учениците за правата им, Велева се вдъхновява да създаде игра, чрез която тази важна тема да бъде предадена по интересен начин. Така се ражда „ПраВодач“. „Създадох игра, която помага по лесен и достъпен начин всеки да разбере какво правят отделните институции, какво означава разделение на властите, какви права и какви отговорности имаме. С две думи – направих конституцията като игра.“ Велева вярва, че функционалното образование и повишаването на правната култура на гражданите са ключови за създаване на активно гражданско общество.

Стилиян Запорожанов, DigitalPRO.bg, 28

Васил Ралчев, „Не бъди посредствен“, 22

Спорт

Алберт Попов, Ски – алпийски дисциплини, 22 години

Алберт Попов стана първият българин, който участва във финалите на Световната купа по ски – алпийски дисциплини, постигна две класирания в топ 10 в слаломи през изминалия сезон и завърши на 23-то място в световното класиране. Като един от най-големите си успехи Попов определя старта в Леви, първият старт за миналия сезон, при който влезе в топ 30. „Оттам ми тръгна сезонът и видях, че съм достатъчно добър да съм сред първите 30. Така отключих и следващите резултати“, казва скиорът. Първите си ски състезания Попов прави, когато е едва 3 – 4-годишен, „много смешни състезания, но наградите бяха близалки и бонбони“, което се оказва добър стимул за състезателя. На прага на новия ски сезон Попов очаква тежки състезания, за които се подготвя сериозно. „Надявам се наистина да зарадвам България, както миналата година я зарадвах.“

Нургюл Салимова, шахмат, 16 години

Антъни Иванов, плуване, 20 години

Социално предприемачество

Любомила Йорданова, Plan A, 30 години

Две пътувания до Мароко и Индия, в които вижда колко негативно влияят хората върху природата, преобръщат живота на Любомила Йорданова. „Разбрах, че няма друга мисия, с която да се занимавам, освен това да се боря с тези негативни промени“, казва тя. Напуска работата си във финансов стартъп в Лондон и се установява в Берлин, където основава компанията Plan A – платформа за борба с промените в климата, която помага на бизнесите да разберат как да редуцират въглеродния си отпечатък. „Развили сме алгоритъм, който предсказва как и защо ще има промени в климата и как различните индустрии влияят върху тези промени. Един от най-големите успехи, които сме постигнали за последните месеци, е да редуцираме с 15% въглеродния отпечатък на компаниите, с които работим“, казва Йорданова.

София Йотова, Foodie Boulevard, 30 години

Христина Попова, Reach for Change, 28 години

Наука, технологии и здравеопазване

Димитър Димов, Concrene Limited, 27 години

Той е доктор на науките и разработва бетон с нанотехнологии, който може да промени строителната индустрия. Димитър Димов живее и работи в Лондон, а вдъхновението за иновативния бетон му хрумва, докато следва в университета и обсъжда със съквартирантите си как нанотехнологиите, така популярни за подобряването на електрониката, могат да се използват в строителството. В продължение на четири години разработва формулата, прави опити с подкрепата на университета и търси инвеститори. Създава фирмата Concrene Limited – „консултантска фирма, която се опитва да свърже най-новите и модерни нанотехнологии, които излизат от университетите, с леко консервативната строителна индустрия, и да представи нови решения за здравината на бетона“, обяснява Димов.

Минко Гечев, софтуерен инженер, 28 години

Христо Христов, Theoremus, 29 години

Деян Георгиев, Biomyc, 28 години

Атанас Енев, Biomyc, 28 години

Явор Арнаудов, Компак, 29 години