6 начина да се справиш с нежелан клиент

Имал си нужда от парите или от престижа, които идват с даден нов клиент, но се оказва, че той не е подходящ за теб и услугите, които предлагаш. След като парите му вече са стигнали до сметката ти, как да се мотивираш да работиш с него? Как да се справиш с идеята, че е възможно да не вложиш всичко от себе си за този клиент, без да се чувстваш ужасно за това?

Авторът на FORBES Стефани Бърнс дава 6 съвета за справяне със ситуацията, предложени от основателя на Systems Rock Наташа Воромпиова.

  1. Не се обвинявай

Дори и да си попадал в същата ситуация преди, бъди мил със себе си. Всички трябва да правим компромиси от време на време. Няма нищо срамно в това. Просто бъди честен със себе си за причината да започнеш да работиш с този клиент, знай цената си и помни, че имаш избор. Следващия път може да избереш да не попадаш в тази ситуация. Сега обаче може да се наложи да я преглътнеш.

2. Промени начина, по който гледаш на ситуацията

Фокусирай се върху това как работата с този клиент ти помага. Може да разшириш хоризонта си, да научиш нови неща или да разбереш каква е твоята идеална работна ситуация. Погледни на тази ситуация като възможност да практикуваш поставянето на граници или да комуникираш много ясно очакванията си.

3. Бъди благодарен

Ако правиш каквото и да е с негодувание, само ще го увеличи негодуванието – и към теб самия, и  към клиента. Не се опитвай да се накараш да си непременно благодарен за този клиент или тази ситуация. Вместо това си мисли за нещо, което винаги извиква усмивка на лицето ти – да се сгушиш на дивана с любимата си книга, да гледаш детето си, докато спи, да усетиш аромата и вкуса на любимата си напитка…

4. Избери план и се придържай към него

Създай план и го изпълни. Колко дълго ще продължат взаимоотношенията ви – дали става въпрос за един проект или за достигане на определено ниво на бизнеса ти? Да си изясниш коя ще е крайната точка на вашите отношения ще ти помогне да продължиш. Чертаеш път за бягство, без да жертваш твоите нужди заради нуждите на този клиент.

5. Дръж на първоначалната си цел

Ако си започнал отношенията с този клиент докато тестваш предлагането си или нова маркетингова стратегия, отдели си време за тестове. Ако си искал да обновиш оборудването си, за да изпълняваш по-бързо поръчки, купи оборудване. С други думи, осъществи това, заради което започна да работиш с този клиент. Не губи от поглед тази първоначална цел, която ще ти показва защо е важен този клиент.

6. Тактично прекрати договора

Ако наистина трябва да приключиш бизнес взаимоотношенията си с този клиент, направи го деликатно. Извини се, че си казал „да”, преди да обмислиш всички фактори, свързани с взаимната ви работа. Ако можеш, предложи полезни ресурси. Още по-добре – препоръчай някой друг, който би бил чудесен партньор за тях. Все пак неподходящият за теб клиент може да е добър за друг.

Невинаги можем да работим с идеалния за нас клиент. Ключът е в това да научим нещо – от това как да забелязваме неподходящия клиент до това да намерим начин да работим с него, ако ни се налага. Независимо от всичко, това е възможност да израснем като хора и като собственици на бизнес.