Как да водиш успешни преговори за по-висока заплата

Снимка: Pixabay

Най-често срещаните причини хората, търсещи работа, да избягват преговорите за заплата, са свързани със страх – притеснението, че офертата ще бъде отхвърлена, с дискомфорта от говоренето за пари, притеснението от провал, да ядосат новия си шеф или да изглеждат неблагодарни.

Когато получиш предложение за работа след дълъг период на преговори, си изпълнен с емоции, така че е напълно разбираемо да искаш да приключиш бързо процеса. Но не си ли струват 10 минути неудобство парите, които ще получиш след това в банковата си сметка?

Дори и причината ти да приемеш веднага да е защото са ти предложили повече, отколкото си очаквал, след един или два дни размисъл ще осъзнаеш, че допълнителни пари за увеличаване на квалификацията или дневни за пътуване ще направят сделката още по-сладка.

Авторът на FORBES Доун Греъм дава няколко съвета, с които да постигнеш преимущество при преговорите за заплата.

Знай каква е вероятността за успех

Защото тя е в твоя полза. Проучване на Jobvite показва, че 85% от хората, преговаряли за заплата, са получили повече пари, но само 31% опитват. Дори и да имате познати, които са претърпели провал след преговори за увеличение на заплатата, ако ги разпитате за подробности, се оказва, че детайлите са мъгляви или са поставили ултиматум. Истината е, че ако работодателят е отделил време и пари да открие, интервюира и да избере теб, няма да оттегли предложението си, ако поискаш да включи и бонус към заплатата.

Обърни внимание на сигналите

Можеш да събереш информация по време на интервюто, която да увеличи увереността ти по време на преговорите за възнаграждението. Например, има ли друг силен кандидат, или ти си очевидният победител? Има ли краен срок, нов клиент или предстоящ динамичен сезон в индустрията, които са причина работодателят да иска да наеме бързо нов човек? Може би става въпрос за тежка позиция или в този отдел са напуснали наведнъж двама души (непременно разбери тези неща, за да не се окажеш в лоша позиция)? Много пъти се случва по време на интервюто да чуеш подхвърлени фрази, от които да получиш тази информация и това да те постави в по-добра позиция при преговорите.

Постави се на мястото на работодателя

Въпреки че на работодателя ще му се иска да приемеш веднага предложението, повечето ще очакват да преговаряш. Краткото време между получаването на офертата и приемането е единственото време, в което имаш предимство, така че го използвай. Ако подходиш дипломатично, преговорите може да задълбочат отношенията с твоя мениджър – да ти покажат, че е готов да се бори за теб.

Подбирай думите си

Има голяма разлика между това да кажеш „Ще приема, само ако основната заплата се увеличи с 15%” и „Благодарен съм за предложението и се чудех дали има някаква възможност за промяна на офертата”? Първият вариант е ултиматум, а при втория подход има приемане на офертата с търсене на повече опции. Най-лошото, което могат да кажат, е „не” и поне може да чувстваш удовлетворение, че си попитал.

Бъди подготвен

Доун Греъм обяснява как в една от първите си корпоративни работи не е знаела, че фирмата дава бонуси на новите служители, затова не поискала и съответно не получила такъв, за което си спомня 20 години по-късно. Сега служителите могат да са по-подготвени, защото има много информация онлайн. Кажи на работодателя колко се радваш да заемеш поста и че нямаш търпение да използваш уменията си, за да покажеш резултати, а след това кажи какво искаш.

Започни позитивно

Ако започнеш преговорите нападателно, ще бъдеш посрещнат с отбранителна позиция. Помни, че наемащите на работа искат да приключат с процеса възможно най-бързо. Ако погледнеш на преговорите като общо усилие, а не като двубой, ще постигнеш по-добър резултат. Наемащите на работа имат начини да увеличат парите, които ще получиш. Ако не могат да ти осигурят желаната основна заплата, помисли за други опции  като допълнителни дни отпуск или увеличение на заплатата след няколко месеца или година.

Знай си цената

Ако си получил оферта, от компанията са оценила стойността, която ще добавиш. Не позволявай на ума си да те обърква, когато се стигне до преговорите за пари. Да, ще има период на обучение, но след няколко месеца ще имаш повече самочувствие и ще ти се иска да си се борил за повече в пари в началото. Много по-трудно е след това да получиш увеличение на заплатата или допълнителни придобивки. Затова не преговаряй на базата на стойността, която добавяш в момента, а на базата на стойността си след една година.

Разговорите за пари са неудобни, особено когато се наложи да поставиш цена на себе си. Така че може да ти се стори полезно да си представиш, че преговаряш в полза на някой близък или за добър приятел. Ако премахнеш себе си от уравнението, ще си по-обективен и няма да си воден от несигурност.