Как да кажеш на клиентите си, че вдигаш цените

Снимка: Pixabay

Много собственици на бизнеси стигат до момент, в който знаят, че трябва да вдигнат цените. Може би цените на конкуренцията ти са много по-високи, търсенето е прекалено голямо или първоначалната цена на услугата е била занижена. Решението да вдигнеш цените може да е плашещо – особено когато дойде моментът да съобщиш на клиентите си.

Някои бизнеси са толкова притеснени да не загубят клиенти при промяна на цените, че в крайна сметка не го правят или запазват досегашната цена за настоящите си клиенти.

Авторът на FORBES Стефани Бърнс дава съвети за това как да съобщиш на клиентите си новината, така че да те разберат и накрая всички да са доволни.

Обясни защо се налага промяната

По-вероятно е клиентите да приемат увеличението на цените, ако видят, че зад решението стои причина, която могат да разберат. Каквато и да е тя, ако си възможно най-прозрачен за решението, ще си спечелиш уважението на клиентите. Ако купуваш продукт от някого, който увеличава цените си без видима причина, е много вероятно да се обърнеш към конкуренцията.

Разбира се, зависи и с колко вдигаш цените. Ако става въпрос за увеличение от 5%, може да не ти се налага да влизаш в големи обяснения. Но ако увеличението е с 20%, определено трябва.

Предложи подобрения заедно с увеличението на цената

Помисли как увеличението на цените ще ти помогне да се грижиш по-добре за клиентите си. Вместо просто да кажеш, че цената на услугата или продукта ти се увеличава, включи подобрения.  Може да става въпрос за нещо малко като месечно уведомление или за по-мащабно подобрение на услугата. Идеята е да накараш клиента да се чувства обгрижен.

Нека увеличението на цените съвпада с началото на нова година или ново тримесечие

Много компании променят цените или услугите си в началото на година или тримесечие. Важно е да съобщих предварително на клиентите си, вместо да им кажеш: „Честита нова година! Увеличихме цените!”. Предупреди ги поне няколко месеца по-рано, за да няма неприятни изненади.

Това може да стане в личен разговор, ако често се срещаш с клиенти, но може и да ти е по-лесно да им съобщиш в писмо. Така новите цени, причините за промяната и датата, от която влизат в сила, ще са записани. В никакъв случай не изпращай само съобщение с променената цена. Струва си да се свържеш с клиентите си – това как комуникираш с тях, ще говори много за теб като собственик на бизнес.

Когато причините за промяната на цените са много ясни в ума ти, ще е много по-лесно да ги обясниш на клиентите си. Предупреди ги и бъди колкото се може по-честен. Заедно с увеличението на цените покажи на клиентите си колко струваш. Поскъпване на продукт няма да изплаши лоялен клиент.