Как да пуснеш успешен стартъп на пазара през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Работата от разстояние е по-популярна от всякога, достъпът до глобален талант е без прецедент, инвестициите в стартъпи продължават да се увеличават, каналите за платена реклама стават все по-ефективни. Ако се чудиш какво е нужно, за да пуснеш на пазара печеливш стартъп през 2020 г., трябва да започнеш сега и да не чакаш до догодина.

Авторът на FORBES Абдо Риани препоръчва три стъпки за създаване на успешен стартъп, които могат да бъдат осъществени в следващите шест месеца, дори и да се занимаваш с начинанието си на непълно работно време.

  1. Прецени идеята си

Ако искаш да създадеш печеливш бизнес тази година, вложи ресурсите си в продукт, за който лесно можеш да провериш дали ще бъде търсен. Затова първата стъпка е да тестваш идеята си, преди да вложиш в нея значителни средства.

Можеш да попиташ 10 потенциални купувачи за техните нужди и очаквания. Целта е да разбереш доколко спешно има нужда от по-добро решение за даден проблем. Продуктите, които предлагат съвсем малко подобрение на съществуващи решения, ще направят създаването на успешен бизнес много по-трудно. До края на тази стъпка трябва да моделираш идеята си така, че с нея да адресираш проблем, който си струва да бъде решен.

  1. Прецени я още веднъж

Много идеи звучат чудесно на теория, но се провалят като бизнеси. Въодушевлението на потенциалните потребители може бързо да увехне и не трябва да се приема като категорично „да”, а като „наистина имам нужда от решение на този проблем”. Ако искаш да създадеш печеливш бизнес тази година, трябва да инвестираш малко повече ресурси в стадия преди създаването на самия продукт. Има много неща, които можеш да направиш. Ето две от тях:

Създаването на продукт ще отнеме време и пари, но да скицираш идеята си е относително бързо и евтино. Покажи дизайна на продукта на тези първи 10 потенциални потребители, а след това и на още 10. Този лесен тест може да ти помогне да идентифицираш ключови характеристики на продукта, преди да е започнала разработката му.

Второто нещо, което можеш да направиш, е да наградиш първите си купувачи – например да предложиш отстъпка за една година или дори постоянна такава за първите 50 клиенти. Това не само ще ти позволи да оцениш идеята, но ще ти помогне и да финансираш следващите етапи на бизнеса си.

Когато започнеш предварителни продажби, ще се наложи да влезеш в много роли наведнъж, но е ключово да си отлично запознат с продукта и всичките му характеристики. При предварителни продажби ти ще си идеята, която клиентите ти ще купуват.

  1. Създай продукта си

Първите два етапа ще ти дадат представа от какво се нуждаеш, за да създадеш търсен продукт, и ще ти позволят да промениш фокуса, ако се налага.

Ако си оценил идеята си чрез разговори, дизайн и предварителни продажби, вече си изминал над половината път до създаването на успешен бизнес, защото разработването на самия продукт е лесната част. Ако знаеш какво искаш да създадеш, правилният екип ще направи идеята ти реалност. Междувременно твоята задача е повече хора да разберат за новото решение.

Тези стъпки трябва да начертаят пътя ти за пускане на продукт на пазара. Ако не го направиш сега, догодина няма да е по-лесно.