Бетонирай успеха

27-годишният доктор на науките Димитър Димов разработи бетон с графен, който може да промени строителната индустрия. Компанията му Concrene Limited се оценява между 3 и 4 млн. паунда, а голямата му цел е тя да стане публична

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Прожектори ярко осветяват просторното студио на известния български фотограф Костадин Кръстев-Коко. Тече трескава подготовка за фотосесия. Хора има навсякъде – гримьори, асистенти, оператори. Леко извън светлината в единия ъгъл седят мъж и две жени и разговарят. Приближавайки се към тях, чуваме: „Аз съм доктор и се занимавам с модерен бетон.“ Думите са на Димитър Димов, едно от лицата в тазгодишната селекция на FORBES България „30 под 30“. Попада в списъка благодарение на Фондация „Карол Знание“, която издига неговата номинация. Научава новината, докато вечеря с приятелката си Доника в апартамента им в Лондон. „Получих имейл, че съм част от селекцията. Изключително много се зарадвах. Почувствах вътрешно удовлетворение, че някой се интересува от мен и от нещата, които правя, и го оценява“, казва Димитър Димов.

Той е на 27 години и успешно е защитил докторантура в University of Exeter в Англия. Основател е на компанията Concrene Limited, която е разработила нова технология за бетон, в чиято основа е графен – най-твърдият и същевременно най-гъвкавият материал на планетата, открит неотдавна. По собствени оценки фирмата му струва между 3 и 4 млн. паунда, без дори още да има лиценз за продукта.

Димитър Димов се запалва по графена във втори курс в университета. В общежитието живее с двама физици, които изследват материала. „Бяха много навътре в областта, повечето пъти дори не разбирах за какво ми говорят“, казва Димитър Димов и посочва, че нещото, което го е грабнало, е здравината  на графена. И така съвсем спонтанно в разговор с единия от съквартирантите казва: „Защо да не използваме този здрав материал в строителството и по-конкретно в бетона.“ Колегата отвръща, че това е страхотна идея, и започват да търсят дали някой прави нещо подобно. Оказва се, че никой не се занимава с това.

На следващия ден Димитър Димов отива в университета със страхотна идея и много ентусиазъм. „Нанотехнологиите са следващата стъпка в еволюцията. Те ще навлязат навсякъде в ежедневието ни. Ако успеем да направим един композитен материал по-здрав, можем да му намалим обема. Това конкретно в бетона ще намали количеството цимент, пясък и камъни и ще доведе до намаляване на карбонните емисии на глобално ниво“, казва той пред ръководителите на строителната катедра в University of Exeter, представяйки идеята си за смесването на графена с бетон.

Тя е посрещната с голям интерес и университетът обещава подкрепа. Най-много през първите години му помага преподавателят по нанотехнологии проф. Моника Крачиун, която е  от Румъния. Тя работи заедно с него денонощно върху опитите и му дава увереност, че ще успее. Така и става. Димитър Димов спечелва една от най-престижните награди на своя университет – Philip Booth Prize in Engineering. Тя се връчва на бакалавъра с най-добра дипломна работа – в случая  неговата за графена и бетона. Това му дава огромен шанс да прескочи магистратурата и да започне директно работа по  докторантура. „Научният ми ръководител убеди университетското настоятелство, че в идеята ми има голямо бъдеще и трябва по-бързо да преминем през образованието и да реализираме проекта.“ През лятото на 2018 г. Димитър Димов става доктор на инженерните науки. „Винаги съм възприемал докторантурата като сериозно доказателство за успех в конкретна област“, казва той.

Четири години се занимава с изследователска работа и експерименти, преди да се появи Concrene Limited през 2018 г. Минава през различни изпитания. Когато започват да мислят за бизнес през 2014 г., графенът е изключително скъп – около 400 долара за килограм. „Тогава нямаше как да създадем някакъв смислен план за развитие, крайният продукт излизаше на много висока цена.“ Картината обаче се променя драстично преди година и половина –  когато графенът поевтинява многократно. Появяват се различни производители, което създава конкуренция и килограм днес е между 15 и 20 долара. „Вече можехме да говорим за бизнес“, казва Димитър Димов.

Но се появява ново препятствие  – консерватизмът на университета. По думите му академичната общност е много далеч от бизнеса. „В създаването, тестването на продукти и технологии той е безценен, но бизнес с него се прави  трудно“, казва Димитър Димов. И разказва, че академичните власти са му поставили задължителното условие да си намери бизнес ангел, преди да започне каквито и да било стъпки за създаване на компания. Това забавя процеса с шест месеца, докато намери правилния човек.

Накрая успява да привлече инвеститор – Марк Крогнел, възрастен банкер, с много контакти, бизнес ноу-хау и най-важното – вярващ в идеята. „След като му разказах за какво става въпрос и разбра, че нашият бетон ще намали замърсяването, банкерът каза „Боже,  толкова полети имам зад гърба си, толкова много карбонни емисии, искам да допринеса с нещо за намаляването им“.

Така с бизнес ангел зад гърба си и много академичен опит компанията започва работа с инвестиция под 20 хил. паунда. Първата стъпка на новия бизнес е да издаде патент за бетона. Тук много помага университетът, който заедно с Димитър Димов и инвеститора е партньор в Concrene Limited. Документът е издаден бързо, а компанията става първата в Европа с подобен патент. В света има още няколко фирми, главно китайски, но те се различават значително от компанията на Димитър Димов. „Ние променяме химията още в началото и това е основното преимущество пред всички останали съществуващи подобрения на бетона, защото те са класически добавки към вече готовата смес. Те просто прибавят екстра. А нашият коз е молекулярната промяна“, казва той. Голямата разлика е че патентът на Concrene Limited не е за конкретен продукт, а е за рецепта за графен в бетона. „Това ни позволява да сме гъвкави и да направим нашата смес комерсиална на глобално ниво“, казва Димов.

Голямата цел на Димитър Димов е Африка. „Това е континентът, който е най-незастроен. Там ще са най-големите и бурни ръстове на сектора през следващите десетилетия и искам нашата компания да има сериозно присъствие.“ 

Друг голям коз на бетона Concrene е, че е „зелен“. Димитър Димов посочва, че строителната индустрия отчаяно се нуждае от иновативни продукти, които са насочени към екологията. „Това привлича големите играчи в бизнеса. Те гледат на нашия бетон като на една стратегическа инвестиция в бъдеще. Важно е за тях да се асоциират с най-новите тенденции на пазара“, казва той.

Предизвикателствата пред неговата компания обаче са доста. Concrene Limited трябва да се сдобие с лиценз, чрез който да може да продава своя бетон по света. Димитър Димов е подал необходимата документация в Британския институт за стандарти, но експертите там срещат сериозно затруднение – като какво ще влезе графенът в строителството. Като миничастици, течна добавка, материал който ще замени цимента? „Веднъж да успеят да го формулират, следват тестовете, които са лесната част“, казва Димитър Димов, който е уверен, че в близките месеци компанията ще се сдобие с лиценз.

По-голямото предизвикателство обаче е как бетонът ще се държи през годините. „Въпросът какво ще се случи с него след 20 години е едно от най-големите предизвикателства, защото реално не знам и никой не знае“, казва Димитър Димов. Той обаче е разработил специални бетонови кубчета, които се подлагат на всевъзможни тестове за здравина. Чрез тях доказва, че бетонът Concrene е много по-здрав от нормалния и тримесечните тестове на натовареност не показват никакви изменения в структурата и здравината. „Това е и основният аргумент към момента пред инвеститорите“, казва Димитър Димов.

Въпреки предизвикателствата интересът към Concrene Limited е огромен, защото инвеститорите и клиентите виждат голям потенциал в нанотехнологиите. „Допълнителен плюс на нашия бизнес, който привлича инвеститорите, е, че ние нямаме големи разходи. Не сме производство, фабрика с много персонал. До момента разходите са моята заплата, патентът и пътуванията. А потенциалът за възвращаемост е огромен, защото компанията може да стане глобален играч“, казва Димитър Димов.

Следващата му стъпка е да привлече нови инвестиции и да се разрасне. Целта е да събере около 500 хил. паунда от бизнес ангели и големи фирми, за да почне да развива бизнеса. Голям потенциал вижда в САЩ и Канада, тъй като по думите му там хората и фирмите са по-отворени към нови технологии. Ще започне с инфраструктурни проекти. „Искам да докажем здравината на нашия бетон, преди да започнем да го използваме за комерсиални цели“, казва Димитър Димов. Той посочва, че неговият бетон може да намери широко приложение в градове на морския бряг, тъй като е водонепропусклив и устойчив на вода. Има идея в близко бъдеще да строи с новия бетон къщи върху плаващи платформи. Те могат да се наложат в региони с чести наводнения. Голямата му цел обаче е Африка. „Това е континентът, който е най-незастроен. Там ще са най-големите и бурни ръстове на сектора през следващите десетилетия и искам нашата компания да има сериозно присъствие.“

Убеден е, че бетонът с графен ще промени строителната индустрия. Неговата компания е пионер и тепърва ще има възможността да отъпка пътеката. Това дава огромни шансове пред бъдещето на Concrene Limited. Д-р Димитър Димов има бизнес план, според който след две години компанията трябва да прави много големи приходи, и показва проста сметка. „Бетонът е материалът след водата, който се ползва най-много в света. Годишно се произвеждат 5 млрд. кубика. Ако вземем, един процент от този дял и продаваме под 1 паунд, простата математика показва, че ще правим десетки милиони, а компанията ни със сигурност ще е „еднорог“, с оценка от 1 млрд.“, казва Димитър Димов. А дългосрочната му цел е да види Concrene Limited регистрирана на борсата.