Десетимата най-високоплатени геймъри са спечелили над 120 млн. долара през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Десетимата най-високоплатени геймъри са спечелили общо 121 млн. долара през миналата година, съобщи FORBES. Никой от тях обаче не е получил богатството си само от участие в състезания, а от присъствието си в социалните мрежи, спонсорства и реклами. Геймърите в топ 10 имат общо 270 млн. последователи в YouTube, Twitch и Mixer. По оценка на eMarketer разходите за спонсорства и реклами в тази сфера през 2019 г. са били около 3,3 млрд. долара.

  1. Ninja (Tyler Blevins)

28-годишният геймър е спечелил 17 млн. долара през миналата година. Под 100 000 долара от тях обаче са от участие в състезания. Той дори не се класира за първата Световна купа по Fortnite, която се проведе на стадион “Артър Аш” в Ню Йорк миналия юли с голяма награда от 3 млн. долара. Ninja има 2,8 млн. последователи в гейминг платформата на Microsoft Mixer, 22,7 млн. последователи в YouTube и 14,9 млн. последователи в Instagram. Геймърът има договори с Red Bull, Adidas и PSD. Продуктите му – от комикси до емблематичните му ленти за глава, се продават в Walmart и Target, а спонсорствата му включват компании като Monster Energy, Postmates и State Farm. Ексклузивната му сделка с Microsoft променя лайв стрийма, а през този месец създателите на Fortnite Epic Games пуснаха аватар Ninja, който потребителите могат да изберат, когато играят.

  1. PewDiePie (Felix Kjellberg)

Шведският геймър е спечелил 15 млн. долара през 2019 г. Той се ползва с голяма популярност в YouTube – видеата му за миналата година са гледани 4,5 млрд. пъти. Felix Kjellberg губи спонсорства заради антисемитски и расистки видеа, макар че това не отблъсква феновете му – каналът му има 103 млн. последователи. През септември той дари 50 000 долара на американската природозащитническа организация Anti-Defamation League в опит да остави зад себе си обвиненията в антисемитизъм, но неочаквано спря дарението, след като получи критики от феновете си.

  1. Preston (Preston Arsement)

Preston Arsement е популярен с играта си на Minecraft и влоговете си. През миналата година той е спечелил 14 млн. долара.

  1. Markiplier (Mark Fischbach)

Markiplier печели последователи с хумористичните си реакции на видео игри на ужасите като Amnesia: The Dark Descent. Освен това той пуска свой филм миналата есен – A Heist Markiplier. През миналата година той е спечелил 14 млн. долара.

  1. Shroud (Michael Grzesiek)

Shroud не се придържа само към една игра, което го направи любимец на Electronic Arts, Ubisoft и Activision Blizzard. Бившият професионален състезател има ексклузивна линия дрехи с гейминг бранда Jinx.

  1. DanTDM (Daniel Middleton)

Геймърът се превръща в световна сензация заради популярните си видеа с игра на Minecraft. Той има над 22 млн. последователи в YouTube, а през 2019 г. прави турне с интерактивното филмово преживяване The Contest. През миналата година геймърът е спечелил 12 млн. долара.

  1. VanossaGaming (Evan Fong)

Fong има 24,9 млн. последователи в YouTube, а видеата му са гледани над 1,6 млрд. пъти през миналата година. Приходите му за миналата година се равняват на 11,5 млн. долара.

  1. Jacksepticeye (Sean McLoughlin)

McLoughlin е най-известният ирландски ютюбър с 23,2 млн. последователи. В края на 2018 г. той пуска модна линия с геймъра Markiplier. През миналата година е спечелил 11 млн. долара.

  1. TimTheTatman (Timothy Betar )

Комедийните стриймове на Fortnite го превръщат в любимец на брандовете – от Reese’s до Bud Light. Освен това той стриймва и е коментатор на футболните мачове на NFL в четвъртък вечер в Twitch. В края на годината той подписа ексклузивна сделка за стрийминг с платформата.  За миналата година е спечелил 8 млн. долара.

  1. Nickmercs (Nick Kolcheff)

Kolcheff става известен с играта си на Fortnite. Той е на десето място сред най-гледаните стриймъри през 2019 г. според класацията на StreamElements и Arsenal.gg. Той подписва ексклузивна двугодишна сделка с Twitch за 2 млн. долара. През миналата година е спечелил 6 млн. долара.

Методология: Всички приходи са от 1 януари 2019 г. до 1 януари 2020 г., преди да бъдат обложени с данъци. Не са включени плащанията за агенти, мениджъри и адвокати. Данните са на базата на SocialBlade, TwitchTracker, Captiv8 and Pollstar, както и на базата на разговори със запознати в дълбочина с индустрията.