3 начина да подобриш комуникативните си умения

Снимка: Pixabay

Много често професионалисти имат нужда от помощ, за да подобрят комуникативните си умения. Те искат да се научат как по-добре да споделят нови идеи, да поставят задачи на екипите си и да се обърнат към мениджърите си, за да поискат нещо. Често желанието им за по-добра комуникация е свързана с подобряване на собствените им умения и това да движат екипа си напред.

Авторът на FORBES Кати Каприно предлага трите най-бързи начина да подобриш комуникативните си умения:

Спри да реагираш прекалено емоционално и да отговаряш отбранително

Преди пет години Каприно пише пост в LinkedIn за шест токсични типа поведение и съветва хората да ги избягват, като постът е видян над 3 млн. пъти. Те са:

  • Да приемаш всичко лично;
  • Да си завладян от негативни мисли;
  • Да третираш себе си като жертва;
  • Да ти липсва емпатия;
  • Да се палиш прекалено много;
  • Да търсиш непрекъснато одобрение.

Когато те са част от поведението ни, е много трудно да намерим подкрепа за идеите, посланията и инициативите си. За да направиш комуникацията си по-ефективна, спри да реагираш прекалено емоционално, нерационално и небалансирано и да заемаш отбранителна позиция. Но как може това да се постигне бързо?

В статия за Psychology Today д-р Елън Хендриксън пише, че е напълно постижимо да спрем отбранителната си реакция. Една такава стратегия, която можеш да приложиш веднага, е да отделиш малко време, за да да се успокоиш, да се съвземеш и да си върнеш баланса, вместо да преминаваш в отбранителна позиция, която ще ти попречи да комуникираш успешно и ефективно.

Да контролираш дишането си и да дишаш дълбоко също може да ти помогне да реагираш по различен начин. Скорошни проучвания са установили, че контролът над дишането може да успокои мозъка.

Слушай по-добре и с различен стремеж

За нещастие, повечето от нас не са били обучавани как да бъдат добри слушатели. В резултат на това много хора изобщо не слушат събеседника си, а замълчават в изчакване на момент, в който могат да говорят отново или да изкажат мнението си, без да вникнат в посланието на отсрещния.

Разбери какво наистина искаш да кажеш и намери начин да го кажеш добре

Ние комуникираме във всеки един момент, понякога дори без да осъзнаваме, че го правим. От маниерите, позата, тона, мимиките, паузите и други ние споделяме много повече информация за това как се чувстваме в действителност, за разлика от думите, които казваме. 

Например, ако си много ядосан на партньора си, че никога не изхвърля боклука, се изнервяш всеки път когато трябва да го правиш вместо него. Днес отново виждаш, че кофата за боклук е пълна и се разгневяваш. Казваш му рязко: „Кофата е пълна”, но всъщност нямаш предвид това. В действителност искаш да му кажеш: „Кофата за боклук е пълна отново и аз винаги я изхвърлям. Защо е така? Как можеш да минаваш всеки ден покрай нея и да не помислиш да я изхвърлиш? Защо не можеш да видиш, че е пълна и да свършиш своята част от домакинските задължения? Защо автоматично се превръща в моя грижа? Изхвърли го!”.

Партньорът ти най-вероятно или няма да разбере какво имаш предвид, или ще усети тона ти и ще се зачуди защо си толкова ядосан. В този случай можеш да подобриш комуникацията и връзката си, ако се научиш да казваш това, което искаш, по възможно най-спокойния начин. В конкретния пример е най-добре да започнеш дискусия за това каква роля играеш в домакинските задължения. Ако таиш гняв във връзка с това, е много вероятно да продължиш да изпитваш гняв, преди да поговориш за това какво трябва да се промени и да го направиш по начин, по който отсрещната страна да те чуе.