Защо добрият продукт не е достатъчен за успеха на стартъпа ти

Снимка: Pixabay

Помисли си за любимото си мобилно приложение и за проблема, който решава. Как се справяше преди съществуването на продукта? Технологиите позволяват справянето с проблемите по-бързо и по-евтино. От бизнес гледна точка обаче нищо не се е променило. Човекът е този, който създава и поддържа тези нови решения. Затова бизнесът винаги е бил и ще бъде свързан с човешките отношения.

Една от често срещаните грешки на предприемачите е да мислят, че успехът на един стартъп е свързан само с продукта, докато реално един нов продукт е като диплома от университет – изисква време и пари, но в крайна сметка всеки сериозен студент получава такава. Така и  добрите продукти не гарантират успех в бизнеса. Това, което има най-голямо значение, са връзките с околните.

При стартъпите това започва още от раждането на идеята. Срещата с бъдещи клиенти, потенциални инвеститори, ментори, партньори и членове на екипа е първата ти стъпка към това да правиш бизнес по правилния начин. Има три причини за това, пише авторът на FORBES Абдо Риани.

В най-семплата си форма бизнесът е свързан с размяна на ценности. Когато прекараш месеци в разработване на продукт на базата на хипотеза, рискуваш да създадеш решение, от което клиентите нямат нужда. Това е загуба на време и за тях, и за теб. Но в разговора за техните трудности и възможностите за решаване на проблемите им има добавена стойност – ще ти помогне да създадеш продукт, от който клиентите се нуждаят и за който са готови да платят. Тази първа среща е и твоята възможност да изградиш персонална връзка с бъдещите купувачи.

Ако искаш нещо да се случи, направи необходимите стъпки сега. Най-лошото, което може да се случи, е да получиш директен отказ. Ако се получи така, поне ще можеш да се фокусираш върху други посоки, вместо да изчакваш с месеци, само за да чуеш накрая отново „не”.

Живеем в свят, доминиран от технологиите. Можеш виртуално да стартираш, да изградиш и да финансираш бизнес, без да се срещнеш лично с нито един клиент или инвеститор. Но това ще е грешка. Човешките интеракции в бизнеса вече не са задължителни, но могат да са предимство. Най-лесният начин да оразличиш себе си и бизнеса си от останалите е да използваш технологиите за подпомагане на връзките с околните, а не за заместването  им.