Как да напуснеш работа, без да оставиш лошо впечатление

Снимка: Pixabay

Ако си на пазара на труда, най-вероятно ти се е налагало да напуснеш работа или пък ти предстои в бъдеще. Напускането на работа обикновено се приема негативно. Но хората напускат и това е напълно нормално. Проблемът не е в самото напускане, а в това как напускаш работа.

Не си мисли, че последното впечатление няма значение. То е толкова, ако не и по-важно от първото впечатление. Защото ако направиш лошо първо впечатление при започване на нова работа, имаш време да промениш нещата. Но ако оставиш лошо, когато напускаш работа, няма да имаш такава възможност.

Ако оставиш лошо усещане у шефа или колегите си, това може да изтрие всичко хубаво, което си изградил за времето си на това работно място. Дори и ти самият да си останал с лошо чувство, напусни по начин, който демонстрира професионализъм и те представя в добра светлина, съветва авторът на FORBES Терина Алън.

Съобщи решението си на прекия си началник

Нека прекият ти началник е първият в компанията, на когото казваш, че се готвиш да напуснеш. След като си решил окончателно да напуснеш работа, недей да казваш за решението на всеки срещнат, преди да си го обсъдил с шефа си.  

Ако искаш да споделиш на близък колега или приятел, няма проблем, но се увери, че този човек ще запази тайната, докато не говориш с началника си. В противен случай той може да се засегне и да реши да ти го върне, включително да откаже да ти даде препоръка или да даде негативна обратна връзка за теб пред потенциални бъдещи работодатели.

Обяви решението си възможно най-рано

Стандартна процедура е да уведомиш по-рано за желанието си да напуснеш. Много често точният срок на предизвестието е посочен и в договора с работодателя. Спази срока, ако има такъв, или дори предложи по-дълъг, ако постът ти предполага, че ще трябва повече време за назначаване на заместник.  

Подай писмено предизвестие

Непременно подай официално предизвестието за напускане.  Писменото уведомление не само е доказателство за решението ти да напуснеш, но говори и за професионализма ти. Отдели му толкова време, колкото и на документите, които си подал при постъпването в компанията. Има значение какво пише в предизвестието ти, защото това ще остане във файла ти дълго време, затова се постарай да се покажеш в добра светлина. Добре е предизвестието ти да е кратко и ясно, да бъде подадено възможно най-рано, чрез него да предлагаш помощ на заместника си и да изразяваш благодарност.

Предложи на работодателя си план за въвеждане в работата на заместника ти

Предложи детайлен план, който да включва най-важните моменти в този преход, очакваните проблеми, необходимото време, сроковете, които трябва да бъдат спазени в рамките на този период, както и нуждите на заместника ти. Ако съставиш такъв план, това не само няма да навреди на репутацията ти, но ще направи така, че работодателя ти да те цени още повече. Това е допълнителна стъпка, която много професионалисти поемат, за да направят прехода по-плавен за организацията, екипа, и шефа.

Този план ще помогне да се намалят сътресенията, които напускането ти може да предизвика, и ще помогне да се намалят възможни проблеми с клиенти или действащи проекти. Създаването на такъв план показва отдадеността ти на позицията, компанията и качествената работа. Заместникът ти също ще ти е благодарен за помощта.

Ако напуснеш работа по правилния начин, ще можеш по-лесно да преминеш към следваща, да се отдадеш на бизнес начинание, да се отдадеш на почивка или каквото друго те влече. В същото време можеш да запазиш връзките и контактите си с бившите си колеги и шефове, без да съжаляваш или да поемаш негативи след напускането на поста.