6 често срещани грешки при вземането на решения

Снимка: Pixabay

Бизнес лидерите са машини за вземане на решения – правят го всеки ден. Но дори и те попадат в тези шест често срещани капана, пише авторът на FORBES Райнер Зителман. Не е изненадващо, че четири от примерите са на Уорън Бъфет и партньора му Чарли Мънгър. Все пак част от успеха им се дължи на това, че са анализирали толкова задълбочено процеса на вземане на решения.

Ето кои са тези често срещани грешки и как да ги избегнем:

Грешка 1: Да си перфекционист

Уорън Бъфет казва: „Мой приятел прекара 20 години в търсене на перфектната жена; за съжаление, когато я намери, се оказа, че тя търси перфектния мъж”. Перфекционизмът е нещо страхотно, защото кара хората да се стремят към най-доброто, на което са способни. Но може да се превърне в сериозно препятствие, ако се използва като извинение за протакане. Не е ли по-добре и много по-реалистично да приемеш, че няма как да си перфектно подготвен за всяко решение? И не е ли добре да осъзнаеш, че обстоятелствата никога няма да са идеални?

Грешка 2: Да не вземеш решение

„Най-големите ни грешки са неща, които не сме направили, компании, които не сме купили”, обяснява Чарли Мънгър. Някои хора вярват, че най-добрият начин да избегнат големи грешки е изобщо да не вземат решение, но не са прави. Да не вземаш решение също е решение – да не правиш нищо. Понякога това е правилната стъпка, но в други случаи може да е голяма грешка.  

Грешка 3: Да вярваш, че колективните решения са по-добри

„За мен колективно решение е да погледна в огледалото”, казва Уорън Бъфет. Решенията, взети от група хора, не са непременно по-добри от индивидуалните. Много хора не са готови да поемат отговорност и да действат решително. Те предпочитат да следват решението на екипа, за да не бъдат обвинени, ако нещата не се получат.

Грешка 4: Да замиташ решението под чергата

Германският поет Йохан Волфганг фон Гьоте казва: „Този, който обмисля дълго, невинаги избира най-доброто”. Много хора обмислят всяко нещо, за да вземат решение. В крайна сметка осъзнават, че идва момент, в който трябва да вземат решение, независимо дали се чувстват готови, или не. По-добри ли са решенията, взети под натиск, от тези, които биха взели при други обстоятелства? Възможно ли е да се научиш да вземаш решения по-бързо? На първо място трябва да разбереш какъв е резултатът, към който се стремиш. Помага и да си си изяснил приоритетите. Когато това е факт, ще стигнеш по-лесно до решение, защото ще знаеш кои елементи са важни, и кои – не.  

Грешка 5: Да анализираш прекалено много, без да се вслушваш във вътрешния си глас

Проучвания са доказали, че успешните хора често разчитат на интуицията си. Арнолд Шварценегер казва: „Не мисли прекалено много. Ако мислиш през цялото време, умът ти не може да си почине… Това не означава, че не трябва да използваш разума си, но трябва да живеем интуитивно поне отчасти. Когато не анализираш всичко, се освобождаваш от това, което те притиска и натоварва”. Учените са установили, че хората често вземат по-добри решения, когато прекарват по-малко време в премисляне кой път да поемат. На пръв поглед това може да изглежда изненадващо, но интуицията е сборът от всички неща, които сме преживели – продукт от несъзнаван учебен процес. Всеки, който вярва, че трябва да анализира всичко колкото е възможно по-задълбочено, постепенно ще загуби способността да слуша интуицията си. Проучване сред 83 носители на Нобелова награда показва, че според 72 от тях интуицията им е изиграла голяма роля в техния успех.

Грешка 6: Да вземаш решения, без да си направиш списък

За някои решения е важно да слушаш интуицията си, други изискват да си направиш списък. „Силно вярвам в разрешаването на проблеми с помощта на списък. Трябва да събереш всички повече или по-малко възможни отговори пред себе си; иначе е лесно да изпуснеш нещо важно”, обяснява Чарли Мънгър. Когато става въпрос за важни решения, при които нищо не трябва да се изпуска, си направи списък. Например, на пилотите не им е разрешено да излетят, докато не изпълнят всичко от серия списъци. Разследвания показват, че в много случаи авиокатастрофите е можело да се избегнат, ако пилотите са били изпълнили тези стъпки. Същото важи и за грешките при хирургични интервенции. Все пак в списъците влизат неща, които сме научили от грешките си в миналото.