11 неща за парите, на които да научим децата си

Снимка: Pixabay

Финансовата грамотност е по-важна днес от когато и да било. И e добре основите на това знание да се поставят от семейството. Авторът на FORBES Огъст Турак посочва 11 урока за парите, на които си струва да научим децата си.

 1. Капитализмът не е игра на „Аз печеля – ти губиш”

Невероятно е колко много хора си мислят, че капитализъм означава, че за да спечеля, ти трябва да загубиш. Моделът на капитализма всъщност е да печелят и двете страни. Например ако един човек има вратовръзка, която друг харесва. Вторият предлага на първия 10 долара за нея и той приема. Първият решава, че за него десетте долара са по-ценни от вратовръзката. Става размяна и двамата си тръгват по-щастливи.  

 1. Печалба не е синоним на експлоатация

Всички имаме лимитирано количество време и енергия, което означава, че се опитваме да получим повече, отколкото сме вложили от тези ресурси. Това, което получаваме в повече, е печалба. Един градинар например се надява да произведе толкова зеленчуци, че стойността им да е повече от вложените време и средства за семена и торове. Това, което получи в повече, е печалба. Градината може да има стойност и от друга гледна точка – достъп до лично произведени плодове и зеленчуци.

 1. Парите не са нещо лошо

Парите са просто средство. Те са много креативен начин за складиране на човешка енергия и превръщането ѝ в нещо, което е преносимо и подлежи на размяна.

 1. Магията на лихвите

Турак разказва как дядо му е имигрирал в САЩ от Словакия, когато е бил само на 19 години – без пари, без да е завършил гимназия и без да знае английски. Намерил си работа в мелница срещу 10 цента на час, като работел по 12 часа на ден. Въпреки това заедно с жена си успели да отгледат три деца, две от които учили в колеж, купили си къща и три апартамента. Когато го попитал как е успял да направи всичко това с толкова ниска заплата, дядо му отговорил „процент върху процент”. Тайната му била в лихвата. Попитай децата си дали биха предпочели да имат 1 млн. долара или пет цента, които да се удвояват всеки ден за един месец. Вземете лист хартия и химикал и започнете да смятате.

 1. Законът на 72

Ако искаш да разбереш колко време ще ти трябва, за да удвоиш парите си, просто раздели 72 на лихвения процент. Например, 72 делено на лихва от 6% означава, че ще можеш да удвоиш парите си след 12 години. При 12% лихва ще удвоиш парите си след 6 години и т.н.

 1. Организациите с нестопанска цел могат да са печеливши

За да бъде една организация с нестопанска цел значима и да расте, тя трябва да носи всяка година повече пари, отколкото харчи. Няма пречки една такава организация да купува тениски за 10 долара и да ги продава за 20, отчитайки 10 долара печалба. Организациите могат да плащат огромни заплати и хората, ангажирани с тях, често печелят милиони долари всяка година.

 1. Бъди инвеститор, а не само човек, който харчи

Най-важното нещо, което може да се купи с пари, е свободата да не се тревожиш за пари. Ти си толкова богат, колкото пари имаш в банката, а не колкото харчиш.

 1. Ако не можеш да платиш нещо с наличните си пари, не можеш да си го позволиш

Бъди много внимателен с вземането на пари назаем. Магията на лихвите работи също така добре и за кредиторите ти. Вземането на пари назаем може да те направи беден по същия начин, по който спестяването може да те направи богат.

 1. Да забогатееш не е толкова трудно, колкото си мислиш

Уорън Бъфет казва, че всичко, от което се нуждаеш, е малка „снежна топка” и „много голям хълм”. С помощта на лихвите дори малко пари могат да се превърнат в значима сума, ако започнеш да спестяваш отрано и го правиш постоянно.

 1. Плащай първо на себе си

Много хора първо плащат сметките си и след това спестяват каквото остане. Не е учудващо, че в повечето случаи не остава нищо. Ако искаш да спестяваш, първата ти работа всеки месец е да отделяш пари за спестявания. Ако в края на месеца ти свършат парите, намали разходите си, но не намалявай спестяванията си.

 1. Винаги плащай повече, отколкото си длъжен

В крайна сметка животът ни се измерва не с това колко пари имаме, а на колко хора сме помогнали. Инвестирането в други хора е единствената сигурна инвестиция, която ни се връща с безкрайна лихва.