Как да пуснеш на пазара стартъп, финансиран от потребителите

Снимка: Pixabay

Един стартъп може да е финансиран от потребители, когато идеята на основателя резонира с бъдещите купувачи. Те може да решат да се обвържат по-дългосрочно с продукта, защото искат да бъде достъпен възможно най-скоро.

Това може да е от голяма полза за предприемачите и не е невъзможна мисия. Всичко опира до това доколко ценни са идеята и маркетинговите ти умения, смята авторът на FORBES Абдо Риани.

  1. Примамливо предложение

Ценно предложение, което е достатъчно примамливо, за да привлече клиенти, обикновено:

  • Е свързано с проблем, който други компании не се опитват или не могат да разрешат. В идеалния вариант това е проблем, заради който е невъзможно да се постигне важна цел или да се осъществи важна задача.
  • Е свързано с импулсивна покупка, която предлага моментално удовлетворение. Това се случва често с продукти от модната и козметичната индустрии.

Ако идеята ти не попада в тези две категории, не се отчайвай. Имай предвид, че е много по-лесно да се продаде идея за продукт, който клиентът задължително ще иска, особено ако целта ти е да набереш достатъчно голяма сума, за да финансираш стартъпа си в началната му фаза.

  1. Ефективна стратегия за привличане на клиенти

Предложението ти към клиентите трябва да показва как решението ти ще им помогне повече отколкото продуктите на конкурентите ти. Важно е и да знаеш много за потребителите и нуждите им.

Използвай разговорите с потенциални клиенти като канал за предварителна продажба на идеята си и като начин да изградиш връзка с тях. Когато продаваш идея, най-важното нещо е да спечелиш доверието на клиента. Срещите ще ти помогнат да изградиш това доверие.

При тези разговори представи възможно най-добре идеята си за нов продукт и за какво ще може да се използва. Наблюдавай поведението на потенциалните клиенти. Ако приемат положително информацията, но от поведението им виждаш, че се опитват да ти помогнат, без да ги е грижа много за продукта, това може да е знак, че идеята ти не адресира спешна нужда и може да се провали.

Маркетингът е изключително важен за финансираните от потребителите стартъпи. Разговорите с клиенти ще ти помогнат да избереш правилната маркетингова стратегия. В зависимост от продукта и клиента това може да означава рекламна кампания във Facebook, събитие, партньорства с инфлуенсъри или други.

Определи от каква сума се нуждаеш и тръгни отпред назад. Ако са ти необходими 10 хил. долара, помисли колко клиенти ще ти трябват за постигането на тази цел.

Не забравяй и че препоръките от уста на уста са голям плюс. Основателите на стартъпа за мъжка козметика Harry’s прекарват няколко месеца в разговори със стотици хора за продукта, който предстои да пуснат на пазара. Само в рамките на една седмица успяват да съберат 100 хил. долара от предварителни продажби. С предварителните разговори те искат да се уверят и че имат група потенциални купувачи, които могат да препоръчат продукта и на свои близки и приятели.  

Постигнал си напредък, ако си успял да накараш клиентите да купят идеята ти. Въпреки това генерирането на достатъчно идеи за продукта, които да ти позволят да финансираш бизнеса си с парите на клиентите, иска повече от добра визия и умението да продаваш. Всичко опира до ценно предложение и стратегия за привличане на клиенти.