Събери, покажи, анализирай

Develiot създава мобилни станции за замерване на качеството на въздуха, които позволяват всеки да следи постоянно данните за замърсяването

Снимка: Иван Коловос

Мръсен ли е наистина въздухът в София? Колко е мръсен? Какво може да се направи? В последните години все по-често си задаваме тези въпроси. Субективните отговори нямат значение, важно е да има коректни данни, които да се анализират и да позволят начертаване на стратегии. Точно такова решение предлага Develiot. Компанията работи в сферата на Интернет на нещата (IoT) и е създала устройство, което измерва качеството на въздуха – събира данни за нивата на въглероден окис, азотен двуокис, фини прахови частици, серен диоксид и озон, както и температура, влажност на въздуха и налягане, а след това ги пренася до платформа, където се визуализират.

Develiot започва развитието си като вътрешен стартъп в „Телелинк” през 2018 г. Компанията е основана от четирима души – Мирослав Гечев и Венелин Гърбов, които са служители в „Телелинк”, както и от мажоритарния собственик Любомир Минчев и изпълнителния директор на „Телелинк бизнес сървисис груп” Иван Житиянов, които влизат в ролята на инвеститори. „Знаехме, че има потенциал в IoТ, виждахме, че светът говори за това, че имаме място в този пазар, но не знаем къде е това място. И нашата цел беше да разберем дали „Телелинк” може да добави стойност”, обяснява Гечев. Първоначално идеята им е да създадат платформа, чрез която да се визуализират данните от устройства за качеството на въздуха. Но с изненада установяват, че е много трудно да се намери станция, която да е качествена и в същото време на приемлива цена. Затова решават да направят своя.

Купуват продукта на свой конкурент и веднага решават, че могат да направят по-добро устройство. Само 10 дни по-късно вече имат първия вариант. Всички компоненти са направени с 3D принтер. „Принтирахме си компонентите, взехме си сензорите, направихме си платките, наши платки, тотално всичко наше и видяхме, че можем да се справим по-добре от тях“, разказва Гечев. След като първото устройство е готово, започват множество тестове и постепенно се появяват подобрени версии на продукта. В момента компанията е стигнала до пети вариант, при който има значителни подобрения в сравнение с първия като дизайн и функции. „Устройството може да работи до седем дни напълно автономно, може да работи на 220 волта, ако спре токът, минава на соларен панел, а ако соларният панел не може да функционира, минава на акумулатор – различни решения, които да му помогнат да работи при различни условия”, допълва Георги Боянов, който е в компанията от половин година.

С продукта Develiot печели обществената поръчка на Столичната община и в София през лятото са поставени 22 устройства. Разработена е и платформа, на която да се събират данните. Системата работи в тестовата си фаза, но от началото на януари всеки ще може да следи в реално време какво е качеството на въздуха в столицата. Данните се събират със средна часова стойност, за да са максимално точни. Те формират индекс на качеството на атмосферния въздух, който ще бъде представян с помощта на зададени от ЕС референтни стойности.

В момента качеството на въздуха в София се замерва с помощта на шест големи станции на Министерството на околната среда и водите. Създадените от Develiot устройства са по-компактни и мобилни, а са и 100 пъти по-евтини в сравнение с тези на МОСВ. Това позволява качеството на въздуха да се замерва на много повече места в града и така да се получават по-точни данни, с които да се идентифицират проблемни точки, а след подробен анализ да се вземат решения за справяне с проблема. „Когато в един град има различни данни – за трафика, сметосъбирането – в един момент тези данни могат да се анализират паралелно и тогава става невероятно. Ти буквално можеш да видиш как трафикът и задръстванията влияят на замърсяването на въздуха, можеш и проактивно да анализираш и една община да вземе мерки предварително. Ако имаш достатъчно данни и сезонност на данните, можеш да предвиждаш какво ще се случи и да предупреждаваш хората”, посочва Мирослав Генчев.

Ако имаш достатъчно данни и сезонност на данните, можеш да предвиждаш какво ще се случи и да предупреждаваш хората

Поставянето на устройствата за замерване на качеството на въздуха в столицата е част от по-голям проект, който включва пет града – София, Солун, Тирана, Никозия, Охрид, като Develiot е спечелил и процедурата в Охрид. С продукта си българският стартъп става един от четирите финалисти за наградите на Microsoft Global Partner of the Year в сферата на IoT, което го нарежда сред много по-големи компании като Accenture/Avanade, SoftBank и PTC. Преди дни Develiot представи иновацията си и на Betapitch Sofia и с иновацията си спечели състезанието.

Компанията е разработила и устройство, което позволява събирането на данни от водомери от разстояние. Освен да направи по-ефективна работата на ВиК дружествата, при добре изградена мрежа продуктът може да помогне и за решаване на други проблеми като бързото откриване на теч и минимализиране на загубите на чиста вода по водоносната мрежа.

Освен че отново залагат на баланс между цена и качество, създателите на стартъпа правят множество тестове, за да са сигурни, че устройствата им работят при много различни климатични условия. „Отиваме да го тестваме на полето – буквално в шахти, при отрицателни температури. Имаме хрумвания, които никой няма на пазара, и така успяхме да оптимизираме устройствата, да ги направим здрави и ценово ефективни, без да жертваме качеството на компонентите“, обяснява Гечев.

Устройството намира пазар в редица държави, сред които Германия и САЩ. Той може да бъде използван в различни сфери след минимално доработване. „В момента работим с една немска фабрика, която няма да го използва за замерване на водата – те ще следят техен сензор. Трябва им устройство, което да вземе данните и да ги прехвърли, и не намират по-оптимално от нашето“, посочва съоснователят на Develiot. Именно това е една от посоките, в които искат да се развиват – да намерят различни проблеми, за които устройството им би било решение. В момента тестват за целта пазарите в Австрия, Германия, Швейцария.

Предстои пускането и на нов продукт – устройство, което замерва нивото на реките. То ще бъде представено на конференция през януари. С негова помощ се измерват нивото на водоема, скоростта на потока и количеството на валеж. Събираните данни ще помогнат да се открият рискови точки около реки, езера и язовири, както и ще направи възможно да се види предварително дали ще има наводнение, което ще позволи евакуирането на хора при нужда.

Основателите на стартъпа се чувстват късметлии, че създават продуктите си в България, защото това им позволява да ги тестват при най-разнообразни условия – в града, в стари къщи, при високи и ниски температури, а за устройството за нивото на реките – и при различни географски особености.

Компанията се отделя от „Телелинк“ в началото на тази година, но и за това кратко време се развива стремглаво. За 2019 г. инвестицията в компанията е около 500 хил. евро, а за следващата година планират инвестиция над 1 млн. евро. Основни инвеститори в момента са Любомир Минчев и Иван Житиянов. Основателите на стартъпа търсят и нови инвеститори, които освен финансово да им помогнат да пробият на нови пазари. Основните клиенти на Develiot са телекоми и ВиК дружества. Използват подизпълнители, за да могат продуктите им да достигнат до държави в Централна и Западна Европа, Северна и Южна Америка. Виждат голям потенциал и в Югозападна Азия.

Една от причините за бързото израстване на стартъпа е в много прецизното избиране на кадри за екипа, като повечето кандидати преминават през минимум пет интервюта.  „От ден първи ние решихме, че в екипа ще влизат само хора, които културно са близки на тази организация и които вършат работата си с желание”, казва Мирослав Гечев.

 „Имаме идеи и за нови продукти, но искаме, преди да започнем да ги разработваме, да проучим пазара, да разберем какъв е проблемът и защо някой не е запълнил тази ниша”, обяснява Гечев. Създателите на стартъпа търсят възможности и за още подобрения в устройствата за замерване на качеството на въздуха, като обмислят да поставят в тях и сензори за шум и за вятър. Настоящите партньори на Develiot също идват при тях с идеи за продукти. „Ние сме склонни да инвестираме и да решим проблема, за да може след това да предложим продукта и на други клиенти, в други държави. Плюс е и че знаеш, че от продукта ти има нужда, още преди да си го създал.