С какво създаването на старъп е различно от стартирането на малък бизнес

Снимка: Pixabay

Walmart някога е бил малък бизнес само с един магазин. След като доказва, че може да изгради успешен бизнес в пет последователни години с продажбата на продукти на ниски цени, Сам Уолтън и екипът му разширяват дейността, повтаряйки бизнес модела на различни локации.

Facebook започва като стартъп. След като утвърждават бизнес модела в Харвард, Марк Зукърбърг и партньорите му включват нови университети, градове и държави, като изграждат приложение, използвано днес от милиони хора по света.

И в двата случая става въпрос за продукт, който хората обичат, но пътят им е различен. Когато разбереш как и защо пускането на стартъп е различно от управляването на малък бизнес, ще можеш да вземаш по-добри решения. Авторът на FORBES Абдо Риани посочва основните разлики:

  1. Бизнес моделът

Малкият бизнес има изграден бизнес модел от първия ден на съществуването си. Например, в случая с Walmart места за продажба на продукти съществуват от векове. Сам Уолтън успешно приема този модел, като го променя по отношение на ниските цени. При стартъпите не е така. Пускането на стартъп е процес, през който основателите се опитват да открият и да утвърдят бизнес модел. Стартъпите се основават на новите технологии, а всичко ново се нуждае от тестване, валидация, модификация и адаптиране.

Може би в бъдеще стартъпите, които повтарят съществуващ бизнес модел, ще се доближат до малкия бизнес, но сега създаването на стартъп с модела на малък бизнес вероятно би довело до провал.

Сам Уолтън започва, като купува магазин от веригата на Бен Франклин и подписва договор за наем за пет години. След това започва да си партнира с доставчици на стоки с по-ниски цени и успява да излезе пред конкурентите си. Така магазинът започва да печели от първия ден.

Ако Facebook беше следвал същия път, Зукърбърг щеше да е започнал с много по-напреднала версия. За разлика от Walmart, всяко ново допълнение е било базирано на някаква хипотеза. Колкото повече предположения правиш, толкова по-трудно ще е да уцелиш. Не че Facebook не би бил успешен, ако Зукърбърг се беше целил по-високо от самото начало, но данните показват, че повечето стартъпи се провалят по този начин.

Поуката тук е, че един стартъп не е бизнес, преди да има бизнес модел. Трябва време за утвърждаването на този модел, защото той не може да се върти само около това как да служиш най-добре на потребителите си. Много стартъпи се провалят, въпреки че преките им конкуренти със същия бизнес модел растат и се развиват бързо. Предизвикателството е да намериш правилния микс от различен продукт, цена, позициониране и предложения за доставка. Пусни на пазара и провери идеята си бързо, но расти внимателно.

  1. Модел на приходите и печалбата

Стартъпите трябва да отговорят на въпроса как ще получат приходи и ще имат ли печалба. Малките бизнеси трябва да се запитат кога ще имат печалба. С други думи, също както при бизнес модела, стартъпите първо трябва да измислят правилния модел за получаване на приходи и да са сигурни, че ще има такива. Докато, по дефиниция, малкият бизнес е създаден, за да носи печалба от самото начало.

Ако отвориш ресторант и не отчетеш печалба в три последователни месеца, бизнесът ти вероятно се проваля. Ако пуснеш стартъп и нямаш печалба в първата си година, вероятно си сред 99% от стартъпите. Този период на валидация също е показателен за разликата между пускането на пазара на стартъп и стартирането на малък бизнес.

Малкият бизнес може да изглежда като по-умна инвестиция. Има по-малка вероятност да се провали, печалбата идва по-бързо и няма нужда от период на валидация, какъвто има при всеки стартъп. Уникалното при стартъпите е, че малкият бизнес не може да постигне същия непропорционален на вложението успех. Например когато WhatsApp е придобит от Facebook за над 19 млрд. долара, има само 55 служители, а се използва от стотици милиони потребители.

В заключение, основната цел на един стартъп е да намери добър бизнес модел. Пускането на стартъп с подход като за малък бизнес означава, че си намерил този познат бизнес модел. Това е причината за провала на много стартъпи.