Как да създадеш на клиентите си преживяване, което ще обикнат

Снимка: Pixabay

Случвало ли ти се е да поръчаш продукт и заедно с него да получиш подарък – нещо, което ти е допаднало и е направило преживяването много по-хубаво? Помисли си с какви чувства го свързваш. Това е нещо много хитро, което компаниите правят, за да покажат привързаността си към своите клиенти и да създадат запомнящо се преживяване.

Все повече компании започват да включват този подход, защото знаят, че ще спечелят нещо много важно – доволните потребителите ще са готови да споделят положителното впечатление за компанията с познати и приятели. 

Ако искаш да доставиш такова преживяване на клиентите си, помисли какво би ги зарадвало или изненадало. От малки подаръчета, които могат да бъдат опаковани заедно с поръчката им, до дигитални подаръци – намери начини да добавиш стойност. Авторът на FORBES Стефани Бърнс дава няколко съвета, които да ти помогнат да се справиш с тази задача.

Помисли за подаръци, които ще зарадват клиентите

Важно е подаръкът да е свързан с продуктите, които продаваш. Ако подаръкът няма никаква връзка с тях, има голям шанс да не уцелиш вкуса на клиента и да се окаже загуба на пари. Помисли за продукта си: какво би направило клиента ти още по-доволен?

Важно е и подаръкът да не направи излишна нова поръчка от страна на клиента. Например, компания, продаваща куфари, може да допълни пратките си с чанта за мръсни дрехи и адаптер – продукти, които ще са в полза на повечето пътуващи. Компания за гланцове за устни пък може да допълни пратките с огледалце.

Подаръкът може да е ваучер

Друга популярна тактика е да добавиш подарък, който ще доведе до нова покупка. Например специално предложение, според което клиентите ще получат намаление или безплатен продукт при нова поръчка.

Добавяй подарък към всяка поръчка

Има много компании, които винаги добавят подарък към поръчките си. Клиентите им знаят това предварително, а изненадата е в самия подарък, който получават.  Такъв пример е добавянето на играчка към всяко детско меню. Друг пример са мострите, включени в поръчка на козметични продукти, особено ако клиентът има възможност сам да ги подбере. Усещането е за получаване на подарък, но истинската цел е клиентът да изпробва нов продукт, който след това да си купи.  

Ако имаш стартъп и не можеш да намериш подходящ подарък на ниска цена, помисли за включване на отстъпка при следваща покупка, стикер, мостра на продукт или ръчно написана бележка, с която да благодариш за покупката. Тези малки детайли имат голямо значение и карат клиента да се чувства специален и свързан с теб и компанията.