6 съвета за успешна кариера

Снимка: Pixabay

Повечето хора, които не напредват в кариерата, не са непременно мързеливи или неамбициозни – те просто губят твърде много време за безсмислени действия, вместо да се фокусират върху няколко, които биха имали голямо значение. Авторът на FORBES Райнер Зителман дава шест съвета за успешна кариера.

  1. Намери си работа, която обичаш

Фокусирай се върху това да си намериш работа, която наистина ти харесва и която съвпада с таланта и уменията ти. Много хора остават с десетилетия на работа, която са избрали, когато са били на около 20, или която родителите им са ги убедили да приемат, въпреки че не печелят нито финансови облаги, нито професионално признание.

  1. Не бъди „отчаян” кандидат за работа

„В известен смисъл повечето кандидати за работа са малко като просяци – те са готови да приемат всичко”, посочва професорът по маркетинг Дейвид Шуорц. По време на интервю за работа не забравяй гордостта и самоуважението си. Не давай давай само отговорите, които си мислиш, че интервюиращият иска да чуе, защото той ще усети това като слабост и ще загубиш уважението му. Покажи, че наистина искаш работата, но не изглеждай отчаян. Бъди учтив, но уверен и задавай въпроси. Добре е интервюиращият да усеща, че процесът по наемане на работа не е само негово решение – че и ти интервюираш компанията. Това ще увеличи шансовете ти да получиш работата.

  1. Шефът е най-важният ти клиент

Ето още един безценен съвет, този път от Брайън Трейси: „Най-важният ти клиент на работа е шефът ти… Колкото по-доволен е шефът ти от теб и твоята работа, по-щастлив и успешен ще си ти и по-сигурно ще е бъдещето ти”.

„Да направиш така, че шефът ти да е доволен” звучи подмазвачески. Разбира се, Трейси няма предвид това. Повечето шефове не обичат служители, които не си казват мнението от страх да не обидят по-висшестоящите.

Важно е да знаеш какво точно очаква шефът ти. Повечето началници биха се съгласили да обсъдят очакванията си със своите служители. Можеш да опиташ и този подход: помисли си за десетте неща, които са най-важни за шефа ти и си ги запиши. След това си уговори среща с него и го помоли да оцени честно всяко едно от тях. Обясни, че искаш да отбележиш напредък и ще се радваш да получиш обратна връзка, за да подредиш приоритетите си. Шефът ти със сигурност ще оцени инициативността ти.

  1. Не попадай в капана на рутината

Основателят на Otto Group Вернер Ото е един от най-богатите хора в Германия. Той казва: „Тези, които стоят на едно място, изпълнявайки едни и същи задачи отново и отново, тези, които се придържат към утвърдената рутина на вече постигнатото, тези, които нямат желание да вървят напред, няма да стигнат далече, защото ние винаги работим по изграждането на бъдещето”. Застинал ли си на едно място в работата си, или си иноватор, който изгаря от желание да достигне повече в професионалния си път? Ако вършиш добре работата си, вероятно ще можеш да я запазиш, стига компанията да е в добро икономическо състояние. Но можеш да очакваш само това. За повишение или значително увеличение на заплатата ще трябва да покажеш по-голяма инициативност. Имаш ли идеи как компанията може да увеличи печалбата си? Допринесъл ли си с някакви предложения за нови продукти или пазари? Давал ли си предложения за намаляване на разходи? Сключвал ли си нови сделки?

Може да си мислиш, че това не влиза в служебните ти задължения. Точно този тип мислене ти пречи да получиш повишение и редовно увеличение на заплатата. Първо завърши собствените си задачи навреме и качествено, след това помисли как можеш да помогнеш на компанията да се развива. Винаги прави повече, отколкото се очаква от теб. Ще установиш, че това отношение ти носи полза отвъд това да запазиш работното си място.

  1. Научи се да делегираш

Джон Дейвисън Рокфелер старши е най-богатият човек в историята – по-богат дори отколкото Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет са днес. Рецептата му за успех е: „Никой не прави нещо, ако може да накара някой да го свърши вместо него”. Ако искаш да постигнеш успешна кариера, трябва да се научиш да делегираш. За всяка задача се запитай: „Аз ли съм единственият, който може да свърши тази работа, или мога да я възложа на друг служител, например някой, който получава по-малко от мен?” Ако губиш собственото си време за задачи, които асистентът ти може да свърши също толкова добре, тогава не само губиш собственото си време, а и парите на компанията.

Защо на хората им е трудно да делегират? Едно от най-честите извинения е: „За времето, което ми коства да обясня какво трябва да се направи, мога да го свърша и аз”. Истината е, че може да ти коства дори повече време да обясниш нещо, отколкото да го свършиш сам. Но след като обясниш на някого как да го направи и той го свърши сам стотици пъти, това със сигурност е добре инвестирано време. Някои хора не приемат, че само те могат да изпълнят задачата според стандартите си. Но ако можеш да се научиш да си доволен с 90% от перфектното изпълнение, което в повечето случаи е повече от достатъчно, ще можеш да инвестираш повече от времето си за задачите, които ще добавят повече стойност за компанията ти.

  1. Не бъркай това да си зает с ефективната работа

Много служители мерят приноса си за компанията на базата на прекараните часове в офиса, колко са заети и колко забързано е ежедневието им. Но нито един клиент и само най-неинтелигентният мениджър би съдил за подчинените си по тези стандарти. Сигурно си чувал, че 20% от действията генерират 80% от резултата, затова се идентифицирай тези 20% и се фокусирай изцяло върху тях.