Търсачка за здраве

Онлайн платформата FindMeCure свързва пациентите с клинични изпитвания и помага на  организациите и фармацевтичните компании да планират успешни проучвания

Снимка: Иван Коловос

В обширното споделено работно място Campus X цари работна атмосфера. Накъдето и да се обърнеш, през стъклените стени се виждат енергични млади хора, които обсъждат нещо или представят презентации пред колегите си. Мая Златанова от FindMeCure ме посреща с усмивка. В офиса им също тече усилена работа и тя едва успява да откъсне за малко двамата съоснователи на бизнеса – Мирослав Вълчев и Ивайло Йосифов, за да ми разкажат за интересното си начинание.

FindMeCure е онлайн платформа, която позволява на пациентите да намерят подходящо за тях клинично проучване сред провеждащите се в момента по света. В същото време компанията съдейства на организациите, готвещи такива тестове, като им предоставя нужната им за планирането информация.

Тримата съоснователи се познават от повече от 10 години – запознават се в британска компания в сферата на клиничните изпитвания, където работят заедно. Мая Златанова е завършила История и география, а след това и бизнес и се увлича по предприемачеството, а Ивайло Йосифов и Мирослав Вълчев са с технологичен бекграунд и са били съдружници в компания, свързана със сферата на здравеопазването. Идеята за FindMeCure идва на шега. На връщане от ски пътуване тримата се хващат на бас да кандидатстват в конкурс за влизане в известния Singularity University и да видят кой от тях ще успее да се класира след финалистите. Всеки кандидат трябва да представи видео с идея, която би помогнала на 1 млн. души по света. Мая Златанова решава да почерпи вдъхновение от сблъсъка с болест в нейното семейство.

„Зачудих се как мога да помогна на толкова хора. Тогава се сетих за моята лична история със сестра ми, когато за нея ми беше трудно да намеря клинично изпитване. Сетих се за хората, които след това ме потърсиха лично, за да помогна и на тях”, разказва Златанова. Хрумва ѝ, че ако има една платформа, която да събере всички клинични приучвания по света и също така подпомага кандидатстването за тях онлайн, това ще помогне бързо на много хора. Тя представя идеята си и успява да стигне до финала. Не печели състезанието, но когато се връща в България, в разговори с лекари и фармацевти осъзнава, че такава платформа е наистина необходима.

Златанова предлага на Вълчев и Йосифов да я създадат заедно. Тримата започват бизнеса през  2016 г., като веднага успяват да съберат много добър екип. „Искахме да се занимаваме с наш продукт, който да изградим от нулата, който влияе на живота на максимално много хора по такъв позитивен начин и да е свързан с нашата експертност”, уточнява Ивайло Йосифов.

Не след дълго първата версия на платформата е вече факт. „Ние идвахме от този сектор, знаехме къде да намерим информацията и просто трябваше да направим така, че да я съберем на едно място, което е до някаква степен предизвикателство, но по-сложното беше как да синтезираме тази информация по разбираем начин за пациентите”, казва Мая Златанова.

Работата с платформата е изключително лесна. Пациентът пише диагнозата си и получава списък с всички клинични изпитвания, които се провеждат във връзка с това заболяване, като може да конкретизира търсенето си допълнително по пол, възраст, вид на лечението и други. След като получи резултатите, той може да разгледа всеки от тях и да получи повече информация за използвания медикамент, спонсора, на каква фаза е проучването и всички локации, където се провежда. Ако се интересува по-специално от някое от тях, пациентът може с помощта на платформата да се свърже с лекаря, отговорен за тестовете, който да му отговори на всички въпроси и двете страни да стигнат до решението дали е подходящ като кандидат. Използването на платформата е напълно безплатно, а участието на екипа на FindMeCure приключва, след като свържат лекар и пациент, които оттам нататък продължават самостоятелно комуникацията си.

В платформата има и образователен модул, който дава повече информация за клиничните изпитвания, но съдържа и съвети на какво трябва да се обърне внимание при избора, как да се претеглят плюсовете и минусите, какви въпроси е добре пациентът да зададе на лекаря. Има и чат на живо, чрез който екипът на Find me cure също помага на потребителите си.

До момента сайтът е използван от над 200 хил. души, като 40 – 50% от тях са продължили след това комуникация за включване в някой от тестовете. Find me cure е забелязан и от специалистите. Платформата се използва от американски лекари, които насочват към нея пациентите си. В същото време от британския Институт за клинични изпитвания потърсили помощ от основателите на сайта, за да им помогнат със съвети за създаването на национален портал със сходни функции.

Въпреки това все още има много хора, които не знаят какво точно представляват клиничните изпитвания. Затова в края на 2017 г. тримата създават фондация, чиято цел е да обучи хората в България и Европа. „В тази посока вървим, защото знаем, че хората трябва да се образоват. В крайна сметка благодарение на тези проучвания имаме лекарствата, които са в аптеките”, казва Мирослав Вълчев.

„Има огромна стигма. И то не само сред обществото, а и в пациентските организации. Очакваш, че ако имаш някакво заболяване, ще можеш да се обърнеш към такава организация или към лекар и те ще ти кажат за всички налични възможности, като клиничните изпитвания са една от тях. Обаче това не се случва”, обяснява Мая Златанова. Затова чрез фондацията си те се опитват да достигнат до максимално много пациенти чрез пациентските организации. Създателите на FindMeCure поддържат и блог, чрез който също се опитват да образоват обществото.

Пациентите използват платформата FindMeCure напълно безплатно. За да финансират бизнеса си, първоначално основателите използват собствени средства. По-късно те са приети в акселератора TechStars Лондон, откъдето получават финансиране. Подкрепа получават и от местната екосистема – от LaunchHub и от бизнес ангели.

Първоначално тримата предполагат, че ако улеснят достъпа на пациентите до тестовете, това ще реши голяма част от проблемите в сферата, но бързо разбират, че връзката се къса и на друго място – още при планирането. „Страшно много клинични изпитвания се провалят не защото новата терапия не е добра, а защото не могат чисто технически да се проведат, да се съберат пациенти и така обещаващи медикаменти никога не достигат до нас. Тогава как ще се преборим с диабета, рака и т.н.”, казва Мая Златанова. Опитвайки се да подпомогнат процеса и на това ниво, те решават да направят втори продукт, насочен към индустрията. Втората платформа е платена. След като получат достъп, компаниите могат да използват данни от хиляди различни източници на информация, които им помагат при планирането на клиничното проучване. Те могат да ограничават търсенето и да извадят точно данните, които са им необходими, и да изберат в коя държава да се проведат тестовете, къде биха намерили най-лесно подходящи пациенти, лекари, болници. Анализът показва предварително и с какви проблеми биха се сблъскали в даден регион. „Малко е като мачмейкинг. И идеята е да планираш тези неща предварително, за да можеш, ако решиш да проведеш там проучването, да се подготвиш – да видиш къде са ти червените лампички и какво можеш да направиш по тях, така че то да завърши успешно”, казва Златанова.

Вторият продукт на FindMeCure е активен от месец май тази година и вече се използва от десетки организации за клинични изпитвания в САЩ и Европа, включително с една от топ 10 в света. Сред клиентите са Merck, Parexel, Covance, UCB, Boehringer Ingelheim, а в момента текат преговори и с някои от най-големите фармацевтични компании. Благодарение на успешния си втори продукт FindMeCure успява да финансира самостоятелно и платформата за пациенти, за да си остане тя безплатна за използване.

В момента в света има отворени над 70 хил. клинични проучвания, но с тенденцията в медицината да се прилага все повече персонализиран подход очакванията са те да продължат да се увеличават. „Ние сме тези по средата, които знаят какво се случва с пациентите, какви проблеми имат те, знаем и какво се случва на лекарите, как са ограничени откъм време, в същото време познаваме и самите спонсори. Проблемът е, че малко хора разбират всичките тези звена, на нас също ни трябваше време, за да можем да разберем как са се напаснали тези зъбни колела”, допълва Златанова.

Една от целите им е да работят и за премахване на бариерите, които пречат на български пациенти да участват. Една от тях е, че много малко клинични изпитания се провеждат в България и региона, а за много пациенти е трудно или дори невъзможно да се включат в тестове, които са в САЩ например. Друга пречка е езиковата бариера. Ако пациентът не говори добре езика в съответната държава, трябва да бъде нает преводач, който да е с него през целия процес, и това отказва много от организациите. „В дългосрочен план искаме да работим по технологии, които да помагат клиничните изпитвания да се провеждат по-близо до пациентите и да могат да се включват повече пациенти от България”, казва Мая Златанова.