Как да мотивираш служителите си, ако работят от вкъщи

Снимка: Pixabay

Много компании за първи път позволяват на служителите си да работят от вкъщи заради разпространението на коронавируса. Мярката може да е ефективна, но това не означава, че преходът няма да е труден – както за служителите, така и за работодателите, които за първи път ще трябва да управляват подчинените си от разстояние.

Авторът на FORBES Робърта Матюсън дава съвети на лидерите как да мотивираш подчинените си и да увеличиш продуктивността им.

Дай им контрол. Не казвай на всички, че задължително трябва да работят от вкъщи, особено ако има такива, които ще трябва да идват в офиса заради естеството на работата им. По-добре дай на всички възможност да изберат дали да работят дистанционно. Така ще намалиш тревожността на онези, които знаят, че ще се наложи да идват на работа както обикновено.

Не се осланяй на предположения. Не приемай, че щом ти знаеш как да използваш различни инструменти като Zoom за видео конферентни разговори, това се отнася и за всички останали в офиса. Помоли служителите от IT отдела или онези, които са добре запознати с различните приложения, да обучат останалите.

Бъди гъвкав. Имай предвид, че за много от подчинените ти средата за работа от вкъщи може да не е най-благоприятната. Може да им се налага да се грижат за децата, които в момента са у дома, или да споделят пространството с партньора си, който също работи дистанционно. Ако е възможно, не бъди толкова стриктен за работните часове, а се съсредоточи върху резултатите.

Не прекъсвай комуникацията. Говори с членовете на екипа си и попитай какво можеш да направиш, за да ги подкрепиш. Например, предложи да удължиш крайни срокове, ако това ще намали стреса за тях и ще им помогне да направят по-плавен преход.

Бъди щедър. Не забравяй малките жестове. Например, изпрати на подчинените си ваучер, който да им помогне да се снабдят с необходимите им офис материали или играчка, за да успеят да задържат вниманието на детето си, докато работят.

Осигури прозрачност. Със сигурност ще ти задават въпроси, на които нямаш отговор или право да отговориш. Помни, че хората очакват лидерите да са отворени и да не крият информация от тях, дори и да нямат всички отговори. По-добре е да кажеш „Не знам“, отколкото да заобикаляш темата.

Осигури подкрепа. Ситуацията е несигурна и това плаши служителите ти, затова е важно ти да останеш силен и уравновесен. Ако чувстват, че си постоянно напрегнат и не знаеш как да се справиш, това само ще увеличи паниката им. Позволи на подчинените си да изразят чувствата си и след това насочи разговора към нещо, над което имат контрол, например качеството на работата.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.