Комуникация по време на криза: как да изградиш доверие в екипа си

Снимка: Pixabay

Когато сме в несигурна ситуация, винаги ни трябва нещо, което да върне здравата основа под краката ни и да затвърди доверието ни един в друг. Това е една от задачите на лидерите по време на ситуацията с коронавируса.

Заради разпространението на вируса много хора работят от вкъщи и комуникацията с работодателя им става по-трудна. Не само защото е по-рядка, но и се случва от разстояние и така отсъства невербалната комуникация, която ни помага да установим дали някой казва истината.

Голям плюс е, че технологиите ни позволяват изобщо да работим от вкъщи и да продължим комуникацията с колегите и шефа си, но въпреки това общуването лице в лице липсва и с това намалява доверието в екипа.

Авторът на FORBES Давия Темин дава съвети как лидерите да запазят и да увеличат доверието с подчинените си.

Бъди фокусиран. Сега не е времето да се обсъждат странични въпроси. Разговорите трябва да са свързани с настоящата криза. Всичко останало може да прозвучи фалшиво. Например, много компании, които рекламират услуги, които не са съвместими с ограниченията около коронавируса, се приемат отрицателно от потребителите. Лидерите трябва да признаят, че ситуацията е несигурна, но ги е грижа за физическото, финансовото и емоционалното състояние на подчинените им и ще им дават нова информация, когато разполагат с такава.

Комуникирай по-често с екипа си. Много компании включват ежедневни конферентни разговори със служителите си. Това помага всички да са запознати с последната налична информация и плановете във фирмата, обсъждат се нови подходи по отношение на работния процес и свързването с клиенти. Така служителите са много по-спокойни и могат да изпълняват по-добре задълженията си.

Знай как да поднасяш лоши новини. Съобщаването на лоши новини е изключително важно по време на криза. Съобщенията трябва да са поднесени точно и ясно, с мил тон, но с категоричност и готовност да се покаже пътя. Лидерът е този, който трябва да обедини хората около него срещу общия враг и да не им позволява да се настроят един срещу друг.

Заложи на експертизата. Най-ефективната мярка срещу паниката и страха са действията, базирани на експертни знания и умения. Това важи не само за бизнеса в компанията, но и за медицинската информация, от която имаме нужда в момента.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.