Да отпаднат стикерите за „Гражданска отговорност“ поиска Асоциацията на застрахователите

Снимка: Pixabay

Асоциацията на Българските застрахователи (АБЗ) предлага отпадане на стикера, предназначен за удостоверяване на наличието на сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. По този начин ще могат да се правят онлайн и няма да е необходимо хората да посещават офиси на застрахователя. Мярката е предложена във връзка с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19.

В периода на извънредно положение застрахователните компании продължават да обслужват своите клиенти, като е създадена необходимата организация за съблюдаване на стриктни мерки за повишена хигиена и сигурност. При сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ трябва да се посети офис, за да се вземе стикера и полицата или да се използва куриер, което води до допълнителни разходи. Според Асоциацията стикера не е необходим с оглед на вече съществуващите възможности за удостоверяване и контрол по електронен път .

От АБЗ съобщиха, че предложението е изпратено към Комисията за финансов надзор и ще бъдат запознати с него и други компетентни по проблема държавни органи. За да стане факт отпадането на стикера са необходими промени в Кодекса за застраховане и други нормативни актове.

Отпадането на стикера би довело до икономия както за клиентите, така и за застрахователите. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв. Общата икономия от отпадането на стикера, свързана с изработването  му, се  изчислява на около 10 440 000 лв. Отпадането на стикера би довело до икономия на значителният административен и финансов ресурс, който застрахователната индустрия ангажира за получаването, обработването, администрирането и отчитането на стикерите.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.