Електронна борса в помощ на бизнеса и служителите

Снимка: Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) стартира електронна борса за взаимопомощ във връзка с кризисната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавирус у нас. През платформата фирмите ще имат възможност да регистрират обяви за търсене или предлагане на продукти, услуги или възможност за ангажиране на служители, които в периода на извънредното положение не могат да бъдат натоварени и са поставени под риск от загуба на работно място. На тези служители могат да им бъдат предложени допълнителни трудови договори при друг работодател, без това да е свързано с финансови ангажименти на самите работници или по отношение на основния им работодател.

От петък, 13 март, България се намира в извънредно положение заради коронавируса. Потвърдените случаи на заразени към днешна дата са 81, от които двама починали. Извънредното положение промени живота на гражданите. Правителството затвори училища, детски градини, ресторанти, барове, дискотеки. Редица рестрикции бяха въведени в хранителните магазини, банките, дрогериите и държавните институции, което постави под сериозен натиск икономиката на страната и оцеляването на бизнеса.

„Надяваме се чрез тази инициатива да улесним, доколкото е възможно, връзката между отделни бизнеси, с което да минимизираме потенциалните щети от COVID-19 за икономиката“, казаха от БСК.

С цел противодействие на потенциално некоректни действия (регистриране на фалшиви обяви, спам и др.), администраторите на БСК ще одобряват всяка обява, като преди това ще правят проверка на регистрирания по ЕИК. В тази връзка, се налага събирането на лични данни от фирмите (ЕИК, лице за контакт, електронна поща и телефон), които ще се ползват единствено за целите на администрирането на базата при спазване на изискванията на GDPR. От БСК заявяват, че чрез електронната борса няма да се събира лични данни на работниците, а само брой и професионални характеристики, които съответният работодател заявява с попълване на регистрационната форма.

Работодателите трябва да имат предвид, че независимо, че целта на кампанията е запазване на работни места, е необходимо съгласието на техните работници и служители, преди да бъдат предоставени данните им на други работодатели, посочват от Българската стопанска камара.

Електронната борса за взаимопомощ е достъпна на адрес www.bia-bg.com/offer.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.