Повтори успеха

Д-р Петър Дучев повтаря успешния бизнес модел на елитната клиника на украинския стоматолог Ярослав Заблоцкий и го развива в България

Снимка: Стоян Гребенаров

От вратата в Дентална клиника „Петър Дучев” те посреща луксозна обстановка, но по-голямо впечатление прави друго  – сградата изглежда празна. Това не е никак случайно и всъщност е търсен ефект, задължителен, когато обслужваш премиалния сегмент, обяснява собственикът на клиниката д-р Петър Дучев. „Не допускаме опашки, на пациентите винаги им се струва, че няма никого. Тук няколко лекари обслужват един пациент. В премиалната клиника един те посреща на входа, взема ти палтото, друг те кани в кабинета, започва работа единият лекар, влиза друг, плащаш на съвсем друг човек – всеки си има задачи“, пояснява д-р Дучев.

Това е първата франчайз дентална клиника в България, част от международната група на украинския стоматолог Ярослав Заблоцкий. Първата клиника е открита в Лвов през 1999 г. След това групата постепенно се разраства и вече достига общо пет държави.

Българската дентална практика от групата отваря врати през 2014 г., макар че Петър Дучев се среща със Заблоцкий и се запознава с работата му няколко години по-рано. По това време той вече е започнал пътя си в частната практика. Двамата със съпругата му д-р Цветелина Дучева наемат смяна в кабинет през 2002 г. Постепенно започват да жънат първите успехи. Наемат втори кабинет и обединяват двете помещения, а по-късно отварят и първия си самостоятелен кабинет. „По това време апартамент на партерния етаж и превръщането му в кабинет беше топ, върхът на моите стремежи в бизнеса“, казва д-р Дучев.

Около две години по-късно случайно се запознава с д-р Ярослав Заблоцкий, който има презентация на конференция по естетика на зъбите. „Тогава той ме попита дали имам свое помещение, а аз със съвсем сериозна доза увереност му казах, че имам – около 100 кв. м, което по това време звучеше сериозно, а той ми отговори, че само тоалетната им е 66 кв. м“, разказва д-р Дучев.

Малко по-късно със съпругата му и техен колега отиват до Лвов, за да разгледат клиниката на украинския специалист. „Разгледахме я за три часа, тя е към 600 кв. м, аз бях тотално стресиран и изключително впечатлен, изпаднах в лека професионална криза. Не толкова защото беше нещо огромно, а защото целият модел, който се вижда как работи вътре, не е просто сбор от кабинети, а сбор от бизнес системи, които са напаснати едни към други. 2007–2008 г. нямаше такова нещо“, обяснява Дучев.

Колегите ми от България без изключение ми казаха, че това е голяма глупост, най-голямата грешка – да дам толкова пари за нещо, което си го знам и без това. Аз в момента мога да кажа, че това са най-добре изхарчените 50 хил. евро в моя живот

Той е силно впечатлен, че клиниката е определила изключително точно своята целева група и е построила всичко само за нея: „Те не работеха и евтино, и скъпо, и за хора със средни доходи.“ Още по-впечатляващо е, че към онзи момент Заблоцкий управлява успешно практика в премиалния сектор в Украйна в продължение на вече почти 10 години.

Зашеметен от бизнес модела и от успеха на Заблоцкий, Петър Дучев иска веднага да купи франчайза, но за построяването на клиниката се налага огромна първоначална инвестиция – 1 млн. евро. По това време със съпругата му се готвят да се преместят в новосъздадената си клиника, в която са инвестирали над 200 хил. евро. „На мен ми костваше много, но проблемът беше, от една страна, че в главата си не можех да преодолея тази огромна бариера и второ, аз бях построил грешен бизнес план. Тогава си мислех, че трябва да събера парите, да оставя една част от тях за черни дни и едва тогава да инвестирам в оборудване, помещение, ремонт. Много добре е човек да има пари, само че аз, ако имам 1 млн. евро на 36–37 години, никога няма да вложа всичко в клиниката – ще я направя за половината и останалите ще спестя. Ако мисли по този начин, човек никога не получава такъв бизнес.“  Той осъзнава и нещо друго – че ако първо спести парите, а после купи франчайза, няма да има стимула да работи толкова усърдно.

Успява да намери необходимите средства след пет години. Получава финансиране по програма „Джереми”, тегли и заеми. Веднага купува франчайза, който струва 50 хил. евро. „Колегите ми от България без изключение ми казаха, че това е голяма глупост, най-голямата грешка – да дам толкова пари за нещо, което си го знам и без това. Аз в момента мога да кажа, че това са най-добре изхарчените 50 хил. евро в моя живот, защото пет години по-късно продължавам да се възхищавам на организацията на работа, която може да бъде създадена в тази структура“, подчертава Дучев.

Купуват подходящо помещение и Заблоцкий пристига в София. За шест часа заедно с наетия архитект и Цветелина Дучева разчертават помещенията на пода с тебешири. Започват ремонтите, купуват необходимото оборудване, също разписано в договора, и клиниката отваря врати през септември 2015 г. Дучев се доверява напълно на бизнес модела на Заблоцкий и пресъздава цялата организация. Когато се преместват в новото помещение, са общо седем души – зъболекари, асистенти, администратори. В момента на пълен работен ден са 20 души, а още около 10 помагат на непълен работен ден.

Дучев вижда Заблоцкий повече като ментор и оценява напътствията му, особено като се има предвид, че двамата оперират на сходни пазари. Успехът не закъснява. През първите шест месеца приходите се удвояват в сравнение с предишната клиника. След това те започват да растат с 10 – 15% годишно. Разходите са огромни всеки месец, но това ги държи нащрек. „На петата година се освободихме от основното кредитно бреме. Частта на кредитите намаля драстично, което ни дава възможност да намалим натиска върху нас и да осъществяваме и други проекти“, обяснява стоматологът.

Такива планове вече има, като моделът отново идва по примера на Заблоцкий. Дучев планира откриването на дентал кеър офиси, които ще са отделени от основната клиника и в тях ще се извършват само хигиенни процедури. В Украйна вече има няколко такива дентални офиса в Киев и Лвов, които се развиват успешно. Първият български дентален офис ще е в София. Работата е на етап търсене на помещение, като след това откриването ще отнеме около 2–3 месеца. Ако се окаже, че бизнес решението работи в България, ще бъдат отворени и още такива офиси – първо в столицата, а след това и в други големи градове в страната.