Бизнесът против предложението за авансови вноски на данък печалба

Илюстрация: Pixabay

Част от внесените между първо и второ четене предложения в Законопроекта за мерките по време на извънредното положение накара бизнес организации да изразят в отворени писма негодуванието си. Става дума за предложение фирми с нетни приходи от продажби над 300 000 лв. за 2018 г. да правят авансови вноски за първите шест месеца на 2020 г. Според предложенията, ако фирмите не внесат определения им данък, те дължат лихва за забавянето.

В същото време се подкрепят мерките за удължаване на сроковете за плащане на данъците за миналата година на фирмите и на физическите лица до 30 юни. Според работодателските организации и други асоциации новите предложения за авансов данък обесмислят удължаването на сроковете за плащане на данъците за миналата година.

„Проблемът идва точно от отлагането на плащането на данъците на фирмите за миналата година. Принципът е, авансовите вноски се плащат на база данъка за предходната година, а сега такава база няма да има и затова се предлага базата да е 2018 г.“, каза за FORBES Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“. Той допълни, че другият проблем е отпадането на съществуващата гъвкавост фирмите да внасят авансов данък на база предполагаемата печалба за текущата година.

Според Ангелов притесненията на Министерството на финансите са, че голяма част от фирмите ще преценят, че няма да имат печалба тази година и няма да внасят авансов данък, а това ще натежи на бюджета. От друга страна притесненията на фирмите са, че наистина те няма да имат печалба и авансовото внасяне на данък може да ги доведе до фалит.

Представителите на бизнеса настояват промените в режима на плащане на авансов данък да отпаднат при окончателното гласуване на законопроекта. Правната комисия на Парламента обсъжда текстовете тази вечер.