Как бизнесът ти да оцелее по време на кризата с коронавируса

Снимка: Pixabay

В несигурната ситуация, в която се намираме заради разпространението на коронавируса, компаниите трябва да съставят план за оцеляване.

Единственият начин да подготвиш бизнеса си е да направиш предположения за това колкото зле може да стане положението и да ги свържеш с финансов план за следващите 12 месеца. 

Авторът на FORBES Робърт Шер дава няколко стъпки за създаване на примерен план за бъдещите месеци, на базата на който да вземеш решения за бизнеса си сега.

  • Създай четири таблици в Excel: една за приходите, една със счетоводния баланс, една с всичките ти служители и разходите, свързани с тях за месец, и една с възможни променливи по бюджета.
  • Опиши три възможни сценария:

Най-добър сценарий: Затваряне на офиси за 4 седмици, болни служители във важни за работата ти бизнеси, частична карантина, намаляване на работата на доставчиците с 25%, забавяне на плащанията от страна на клиентите с 25%, намаляване на продуктивността на служителите с 20%, фиксираните разходи остават без промяна.

Среден сценарий: Затваряне на офиси за 3 месеца, болни служители във важни за работата ти бизнеси, частична карантина. Работата на доставчиците се забавя с 50%, плащанията на клиентите се бавят с 50%, продуктивността на служителите намалява с 35%, фиксираните разходи трябва да се намалят с 15%.

Най-лош сценарий: Затваряне на офиси за 8 месеца, важните за теб бизнеси имат 30% болни служители, продължителна частична карантина. Работата на доставчиците се бави със 75%, плащанията на клиентите се бавят със 70%, продуктивността на служителите ти намалява с 45%, фиксираните разходи трябва да се намалят с 25%.

  • Създай нови таблици на базата на всеки сценарий, като е добре промените да са на месечна база. Тук идват трудните решения, които не са свързани само с нагаждане на цифрите, а ще бъде необходимо решение на ръководния екип.
  • Прегледай трите варианта и ги обмисли подробно – цифрите отразяват ли правилно състоянието за всеки от тях.
  • Започни да правиш съкращения по всеки от моделите – може да решиш да затвориш даден офис или да съкратиш служители, да прекратиш договора си за наем и т.н.
  • Отбележи си тези промени, които са валидни и в трите случая, и ги изпълни веднага. След това премисли отново ситуацията и реши дали трябва да правиш други промени на момента, за да се приближиш до необходимите решения за най-песимистичния сценарий.

Няма как да знаем със сигурност какво ни предстои в тази ситуация. По-скоро всяка компания трябва да направи предположения за бъдещето, на базата на които да направи необходимите промени сега, а този план ще ти помогне да вземеш информирано решение.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.