Коронавирусът може да свие наполовина растежа на българската икономика

Снимка: Pixabay

Разрастващата се пандемия от коронавирус неимоверно ще засегне икономиката на  Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE), се казва в доклад на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

„Спадът заради коронавируса вече се отразява на производствените мрежи и силно ограничава дейността в сектори, като туризъм, авиация, енергетика и производство. Случаите на заразените в Европа се увеличават ежедневно и в резултат на това икономическият живот е силно засегнат”, подчертават от института в анализа, който разглежда 23 страни, сред които и България.

За нашата страна очакванията са растежът на БВП да се забави до 1,4% от 2,8 на сто. От института посочват, че спадът е при най-лошия сценарий, който обаче е най-вероятно да се случи.

За региона CESEE в условия на разрастващата се пандемия от коронавирус очакванията са растежът на икономиката през 2020 г. да е 1,1%, най-слабият след световната икономическа криза. От Виенския институт за международни икономически изследвания посочват, че спадът може да бъде и още по-голям, тъй като в прогнозите е заложено, че разпространението на вируса ще бъде овладяно до средата на годината и че големите икономики в световен мащаб ще предприемат силен и координиран политически отговор. „Ако някое от тези условия не бъде изпълнено икономическият спад ще е по-голям и по-дълготраен“, казват от wiiw.

От там посочват, че като цяло страните-членки на ЕС в Централна, Източна и Югоизточна Европа ще бъдат по слабо засегнати от отрицателните икономически последици от коронавируса, тъй като са по-богати, имат по-добри системи за здравеопазване и ще имат повече възможности за прилагане на разширени фискални и парични политики за компенсиране на спада.

След 2020 г. перспективите на wiiw остават като цяло непроменени, въпреки че институтът вижда съществени рискове за спадове в зависимост от мащаба на реакцията на политиката и колко бързо се задържи вирусът. Основният растеж на световната икономика вече е близо до най-слабото си ниво от световната финансова криза и това няма да се промени съществено през прогнозния период. През 2021-2022 г. wiiw очаква икономическият растеж под 3% в страните от ЦИЕ, докато растежът в Западните Балкани трябва да бъде малко по-висок.

В анализа се посочва, че коронавирусът временно отклони вниманието на икономистите и политиците от други основни проблеми, пред които е изправена икономиката на CESEE. Един от най-големите е недостигът на работна ръка, който вероятно ще се засили и впоследствие ще застраши устойчивостта на икономическия модел на региона.

Дигитализацията може да помогне на страните от CESEE да увеличат производителността на своите икономики, като развият по-продуктивни сектори на услугите и повишат сервитивизацията на техните производствени процеси, допълват от Виенският институт за международни икономически изследвания.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.