Скоро ще си кажем “Hola!”

Автор: Сия Велинова, Тенерифе

#JeNeSuisPasUnVirus е френският хаштаг, който почти незабавно бе взаимстван и от испанците, които стартираха кампания #yonosoyvirus и #nosoyunviris (#азнесъмвирус). С татуирани под подобен надслов тела, малко преди масовата заради коронавируса карантина, стартира модната седмица в Мадрид.

Въпреки закачките най-споделян в социалните мрежи и през последните дни продължава да бъде по-разумният хаштаг #yomequedoencasa (#азоставамвкъщи).

Бързи и яростни

Масовата парализа и психоза е в такива размери, че все още броени компании успяват да реагират трезво и с адекватни мерки срещу “корона” кризата.

По примера на френския луксозен гигант LVMH, а също Perno Ricard и Louis Vuitton, L’Oréal Испания обяви, че започва производството на дезинфектиращи гелове за ръце. Продуктът ще се доставя на санитарни служби, аптеки и хранителни магазини. За да подпомогне дребния бизнес, компанията обяви, че временно ще замрази фактурите на малките си бизнес партньори и ще облекчи условията за работа на своите дистрибутори и доставчици.

Испанската модна компания Zara също се включва в този тип кампании – с предоставянето на своята логистика и фабрики за всичко, от което здравните испански служби имат нужда – предпазни маски, ръкавици, очила и други подобни аксесоари.

Хотелиери и ресторантьори в Мадрид предоставят безплатна кухня за лекарите и санитарите, а таксиметрови компании ги превозват безплатно.

Компанията за споделени услуги Uber стартира и в Испания кампания за доставка на храна на промо цени чрез приложението си Uber Eats.

Телефонните компании също са активни и засилиха информационните мрежи. Orange, Vodafone и Movistar España дават временен безплатен достъп до свои мобилни, Интернет и TV услуги.

Търговски вериги като Pikolin, El Corte Inglés и Bergner Home обявиха инициатива в подкрепа на предоставянето на временни домове за бездомни хора.

Служителите на Mercadona (най-оборотната испанска хранителна верига) ще получат бонуси в размер на 20% от месечното си възнаграждение заради извънредната ситуация.

Дотук с добрите примери.

Хорорът “0” туризъм 

Най- страшното риалити за испанския бизнес засега е пълното замразяване на туристическите услуги и пакети за неопределено време и в очакване на Великденските празници.

По последни официални данни на националната статистика (BOE -Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado), цитирани от Canarias7 (www.canarias7.com), е декларирано затварянето на 1807 хотела и туристически комплекса. 68 000 служители временно остават без работа. Това означава, че всички те временно отиват на борсата и ще получават помощи или обезщетения. Една част са на трудови договори и след време ще се върнат на работните си места. Немалко обаче са на временни договори и със сигурност остават без работа. 

Всички хотели на Канарските острови, например, затварят врати в един от пиковите си периоди, като пакетите за следващите три месеца са 100% канселирани. Веригата Iberostar първа обяви, че е принудена временно да затвори три хотела на един от островите – Fuerteventura, като това е съпроводено и с масови съкращения. В по-глобален мащаб веригата затваря 38 хотела на територията на Испания. С отказани оферти до 31 май се оказват и вериги като Melia Hotels International и RIU.

Полетите до и от Канарските острови са силно ограничени, като туристи не се допускат, а островите напускат все още малкото останали такива, заварени от карантината.

В опити за спасяване на туризма местното управление инициира позитивна кампания, която включва в излъчването на мини видеоклип, рекламиращ Канарските острови, преведен на 11 езика. Според съветничката по туризъм, индустрия и търговия към правителството на Канарските острови за Тенерифе Yaiza Castilla, цитирана от El Dia La Oponión de Tenerife (www.eldia.es), кампанията има за цел да изпрати позитивно послание към потенциалните туристи, което да се впише към изпращаните призиви “Да си останем вкъщи” и да не позволим разпространението на коронавируса. Идеята е към всички, които обичат островите, да се изпрати анонс, че след като това отмине, всички те отново ще могат да се радват на прекрасните плажове и красивите гледки.

И докато все още позитивизмът не е потънал, испанското правителство обяви пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите, сходни като тези във Франция.

Испанският план срещу икономическия и социален шок

Пакетът от мерки на Педро Санчес, възлизащ на 200 млрд. евро, включва:

  • Мораториум върху вноските по ипотеки на граждани, които не са в състояние да ги плащат или са останали без работа заради коронавируса.
  • Отлагане на сметките за ток, вода и газ.
  • Пакет за социални помощи.
  • Създаване на фонд за подпомагане на хора в неравностойно положение – 300 млн. евро.
  • 300 млн. евро за социален бюджет на общините с право на гъвкавост при взимане на местните решения.
  • Изплащане на социални помощи на всички, останали без работа заради коронавируса.
  • Подпомагане на бизнеса в осигуряването на компютри за улесняване на работата online. 
  • Право на по-малко работни часове без санкции за служителите, които не могат да подсигурят отглеждането на деца или възрастни хора от фамилията.
  • Право на гражданите да връщат покупки.

Този солиден пакет от мерки има за цел да обхване всички сфери от икономическия сектор. Освен хотелиерите, ресторантьорите, авио- и туристическите компании, които пострадаха ударно първи, фирми и от много други сфери, като автомобилния гигант Ford например, също започнаха временно затваряне на фабрики и офиси.

Освен супермаркетите и аптеките като печеливши от кризата испанските медии посочват и фирмите за доставка на храни и други стоки по домовете, streaming платформите (Netflix, HBO, Amazon Prime Video, Apple TV и др.), както и услугите от типа “babysitter”.

Важното е и че оптимизмът срещу коронавируса в социалните мрежи не стихва с испанското “Venceremos!” (Ще победим!).


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.