9 съвета за започване на онлайн курс

Снимка: Pixabay

Много хора се възползват от това, че заради ситуацията с коронавируса са си вкъщи през по-голямата част от времето, и се записват на онлайн курсове.

Ако това занимание е ново за теб, може да ти е трудно да започнеш. За да помогне в това начинание, авторът на FORBES Кевин Крус предлага съветите на Карл Кап – професор в Университета в Блумбърг, Пенсилвания, и автор на книги в сферата на образованието.

Преподавателят също може да е притеснен. Ако се чувстваш несигурен при започването на онлайн курс, имай предвид, че е възможно и преподавателят да изпитва подобни чувства – може да преподава онлайн за първи път. Бъди търпелив.

Имай реалистични очаквания. Ако знаехме, че предстои такава ситуация, щяхме да прекараме седмици и месеци в подготовка, включително за онлайн обучение. През това време много преподаватели щяха подробно да разучат онлайн платформите, които използват, а учениците щяха да се запознаят с особеностите на ученето онлайн. Тъй като това не е факт, приеми, че предлагащите онлайн курсове също може да се учат и да се справят в крачка с появилите се проблеми. Приеми, че и двете страни се учат, така че участвай с готовност в предложените упражнения и прояви търпение.

Планирай. Запознай се с приложението, чрез което курсовете стигат до теб. Включи се пробно малко по-рано, ако имаш тази възможност. Разгледай виртуалната класна стая. Така ще си готов за това, което ти предстои.

Направи усилия да подобриш интернет връзката и не се паникьосвай, ако тя прекъсне. Помисли какво е нужно да направиш, за да имаш възможно най-бърз интернет – включи се с кабел или седни близо до рутера. Бързият интернет ще е ключов за качеството на картината и звука. Ако нещо се обърка, не се паникьосвай. Опитай да се свържеш отново, а ако не се получи, изпрати съобщение, с което да се извиниш за техническите проблеми.

Помисли какво другите в курса могат да чуят и видят. Ако използваш камера и микрофон за курса си, помисли за това какво се случва около теб. Погрижи се фонът да е подходящ за провеждане на курс и предупреди близките си, че ти предстои урок, за да не влизат или ако това няма как да се избегне, да пазят тишина и да са подходящо облечени.

Научи се да изключваш микрофона си. Чудесно е, че ще можеш да се включваш пълноценно в дискусиите и да разговаряш с учителя си и останалите участници, но шумът може да е много разсейващ. Затова изключвай микрофона си, когато не участваш активно в разговора.

Научи се да изпращаш лични съобщения. Има съобщения и въпроси, които не е нужно да са достояние на участниците в курса. Повечето платформи предлагат възможността да изпратиш съобщение, което само учителят ти може да прочете.

Намали възможността да се разсейваш. Затвори всички интернет страници, които не са ти необходими за курса, спри онлайн игрите и стой далече от социалните мрежи.

Участвай пълноценно. Задавай въпроси и се включвай в дискусиите. Ученето е двустранен процес. Ще получиш толкова, колкото си вложил. Няма как да получиш знания насила, така че свърши своята част от работата.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.