Цените – връщане към комунизма?

Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”

В последния момент, по предложение на БСП в закона за извънредните мерки се е промъкнал текст, който замразява цените на всички стоки и услуги. И не само ги замразява, а ги връща на предишни нива. Точният текст гласи:

Чл. 177б. (1) Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата по чл. 177а.

За неспазване на нормата са предвидени санкции от 5% от оборота за предходната година и глоби до 100 хиляди лева за представляващите лица.

Показателно е, че се налага фиксиране на всички цени в икономиката. Такова нещо не сме имали дори преди 25 години при Жан Виденов, когато имаше ценови контрол на част от цените. Това е повсеместен контрол на цените, подобен на комунистическите времена. Остава само да върнем и купонната система и ще направим пълен кръг към едни тъмни времена на дефицити и опашки.

Проблемите с този текст са огромни, имайки предвид нормалните сезонни вариации в цените на различни стоки и продукти. Например, в момента цените на лимоните са по-високи отколкото са били преди три месеца – те трябва да се намалят, но няма откъде да се доставят на намалените цени. С други думи, ако някой не изнамери отнякъде евтини лимони, ефектът ще е дефицит на тази стока. Вместо да помогне на потребителите, замразяването на цените всъщност ще им навреди, тъй като няма да има доставки на търсени от тях стоки.

По същия начин сезонно са поскъпнали и други вносни продукти, които са по-скъпи не само в България, но и на световните пазари. Ако в България се сложи пределна цена под световната, просто никой няма да внася тези продукти в България. Резултатът ще е дефицит и празни рафтове по магазините. Нещо, което не сме виждали от времето на Виденов 1995-1996 г., когато също с контрол на цените се „бореше“ инфлацията – тогава не проработи, инфлацията се превърна в хиперинфлация, а дефицитът на стоки беше повсеместен.

Сега инфлацията е ниска в сравнение с 1996 г. и ще намалее рязко през следващите седмици с влизането в сила на по-евтиния природен газ, с поевтиняването на енергията на борсата, със спада на цените на петрола, което макар и бавно води до по-евтини горива. Спадът на потреблението заради ограничителните мерки също води до рязко забавяне на инфлацията. За повечето стоки и услуги така или иначе цените не поскъпват или дори ще спадат. Съответно като цяло няма инфлационен натиск и никаква причина да се налага контрол върху всички цени в икономиката.

Всъщност, тук се появява най-големият проблем – реално законът въвежда фиксирани цени и забранява поевтиняването на цените! Например, природният газ не може да поевтинее от 1 април с 41%, нито парното с 25%, както е планирано – защото новият закон го забранява! Цените трябва да са същите каквито са били последните три месеца! Цените на горивата спаднаха последните седмици от 2.20 лева за литър бензин до около 2 лв. в момента и ще продължат да спадат заради евтиния нефт – те ще трябва да се върнат на старите по-високи нива от 2.20 лева според закона! Скоро ще излезе новата реколта от домати и други зеленчуци и те сезонно ще поевтинеят – но според извънредния закон те не могат да поевтинеят. Трябва да останат на високите си цени от зимата. Пълнен икономически абсурд.

Има няколко продукта, за които цените са поскъпнали рязко поради огромното им търсене и липса на достатъчно предлагане – основно маски, дезинфектанти. Тук наистина има рязко поскъпване. Но и тук замразяването на цените няма да помогне. Едно-единствено нещо ще помогне и това е увеличаване на производството и предлагането, а ако се налага и внос.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.