15 начина да подкрепиш малкия бизнес в кризата с коронавируса

Снимка: Pixabay

Ситуацията с коронавируса е голям удар за бизнеса. Някои компании ще оцелеят, но за други, особено за малките, тя вероятно ще доведе до фалит.

Хубавото е, че и ти можеш да направиш нещо, което да помогне на малкия бизнес. Авторът на FORBES Лиз Фрейзър дава идеи за това:

 1. Много ресторанти предлагат доставка, но провери за такива услуги и при други бизнеси – магазини за играчки или за дрехи, цветарски магазини, книжарници. Много компании ще се преориентират и ще добавят такава възможност.
 2. Купи ваучери от любимите си ресторанти, магазини, фризьорски салони и други, които ще можеш да използваш по-късно.
 3. Сподели менютата на по-малки ресторанти на страницата си в социалните мрежи.
 4. Провери за промени в услугите на бизнеси, които използваш често. Например, кварталното химическо чистене може да предлага възможност да дезинфекция или магазин за играчки да продава и ученически пособия.
 5. Ако имаш постоянен доход, продължи да плащаш за услугите, за които си плащал досега – на чистачи, бавачка и други. Те със сигурност имат нужда от този доход.
 6. Провери дали услугите, които си използвал досега, не се предлагат и онлайн – работа с персонален треньор, уроци по йога, финансово планиране, адвокатски услуги, курсове.
 7. Давай по-големи бакшиши.
 8. Продължи да плащаш за членствата си, дори компаниите временно да са спрели услугите си.
 9. Ако си платил за урок за детето си, който е бил отменен, не си търси парите обратно, а ги дари на организацията.
 10. Създай бизнес мрежа, в която хората могат да се свързват от разстояние с малки компании.
 11. Ако се занимаваш с маркетинг или уеб дизайн, предложи услугите си на малки бизнеси, които нямат онлайн присъствие, за да им помогнеш в това начинание.
 12. Ако разбереш за предложение или промоция на малък бизнес, сподели го онлайн. Малките бизнеси често нямат средства за големи рекламни кампании, така че клиентите могат да помогнат за популяризирането им.
 13. Ако имаш големи запаси от дезинфектанти, дари част от тях на някоя малка компания.
 14. Направи състезание онлайн, в което потребителите могат да спечелят ваучер за стоки или услуги на малък бизнес, който подкрепяш.
 15. Направи дарение.

Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.