Как да ръководиш успешно екипа си от разстояние

Снимка: Pixabay

Заради ситуацията с коронавируса много служители за първи път работят от вкъщи. Това не е проблем само за тях, но и за шефовете им, които трябва да навигират работата на екипа си от разстояние.

Авторът на FORBES Уилям Вандербломен споделя съветите по въпроса на Брайън Майлс – съосновател на компанията за виртуални услуги BELAY, който ръководи от разстояние екип от близо 100 служители и над 1000 изпълнители в продължение на вече 10 години.

Използвай приложения

Когато ръководиш екип от разстояние, задължително трябва да разполагаш с правилните приложения за видео конферентни разговори. Има доста такива варианти, сред които Skype, Google Hangout, Zoom. Избери този, който е най-подходящ за екипа ти, за да запазиш добрата комуникация и общата работа. Използвай тези помощници, за да продължиш или да въведеш ежедневни сутрешни виртуални срещи с екипа си. Това ще ви помогне да останете свързани и ще засили доверието помежду ви.

Трябва да имаш добра техника

За да осъществяваш ежедневни бизнес операции от разстояние, е от огромно значение да имаш добър компютър, високоскоростен интернет, качествена камера, микрофон и други, които може да ти потрябват в работата. Това изглежда като абсолютният минимум, но често не се замисляме за тези неща, ако работим от разстояние за първи път.

Придържай се към обичайната си програма

Когато работиш от вкъщи, е лесно да забравиш за обичайната си програма. Но за да продължиш успешно при новите условия на работа, е важно да изпълняваш задълженията си така, както това би се случвало във всеки друг работен ден. Ако си свикнал да си отделяш повече време за закуска на тишина, да правиш кратка разходка преди работа или тренировка на обяд, продължи да го правиш и сега. Добре е да имаш и точно определено работно място вкъщи. Опитай да работиш, без да се разсейваш от домашната обстановка или близките ти, за да си по-продуктивен.

Създай правила

Правилата помагат на служителите да разберат какви са границите и очакванията от тях. Например, обяви в колко часа служителите ти трябва да са онлайн или как най-добре да комуникират помежду си в тази ситуация. Видео разговорите може да помогнат в тази посока. Знаейки, че ще участва редовно в такива, всеки служител ще трябва да избере подходящо място за работа, където ще е далеч от близките си и може да работи на спокойствие в подходяща обстановка, която ще сподели с колегите и шефа си чрез камерата.

Работете заедно

Всеки лидер е изправен пред трудни решения в момента, така че е нужна проява на търпение и подкрепа и от двете страни. Нека каналите за комуникация отворени, за да навигирате ситуацията заедно.

Окуражи служителите си да комуникират и да дават обратна връзка

Окуражи служителите си да споделят оценката си по даден въпрос. Ако всеки има възможност да сподели обратна връзка, всички в екипа ще чувстват, че мнението им е от значение.

Не бъди прекалено строг

Това правило трябва да важи за шефа, служителите и изпълнителите на външни услуги. Когато работиш от разстояние, губиш голяма част от невербалната комуникация, не можеш да помолиш набързо за помощ колегата си от съседното бюро и вероятно ти трябва малко време да се адаптираш към новите условия на работа. Когато не си прекалено строг към колегите си в тази ситуация, това ще засили връзката помежду ви.

Добрата работна среда не зависи от това дали работите в един офис

Запомни, че добрата работна среда не се дължи на общите ви занимания в офиса, а се определя от това дали вярваш на служителите си и как се отнасяш към тях. Може да ти е лесно да следиш отблизо всяка стъпка на подчинените си, но вместо това им дай необходимото пространство, за да покажат мотивацията и силата си. Дай им свободата да проявят своята креативност по пътя към общата цел, вместо да създаваш списък със задачи за всеки от тях. Може да запазиш позитивното отношение на подчинените си с виртуални почивки за кафе или празнуване на рождени дни и общи постижения.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС