Три точки от МВФ за справяне с кризата от COVID-19

Снимка: Pixabay

„Човешката цена на пандемията от COVID-19 вече е неизмерима и всички държави трябва да работят заедно, за да защитят гражданите си и да ограничат икономическите щети. Сега е време за солидарност. Това са извънредни обстоятелства. Много държави вече предприеха безпрецедентни мерки. МВФ, в сътрудничество с всичките страни членки, ще направим същото. Нека се изправим заедно пред тази извънредна ситуация, за да подкрепим всички хора по света“. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, след конферентен разговор между финансовите министри от страните от Г-20 и централни банкери.

По думите й МВФ ще насочи борбата с коронавироса в три направления.

Перспективи за растеж

Първо това е перспективите за растеж на световната икономика през 2020 г. „Към днешна дата очакваме рецесия, която да бъде съизмерима с тази от световната криза, започнала през 2008 г. . Ние обаче очакваме възстановяване през 2021 г. За да стигнем дотам, от първостепенно значение е да се даде приоритет на ограничаването на разпространението на заразата и укрепването на здравните системи – навсякъде. Ударът върху икономиката ще бъде тежък, но колкото по-бързо спрем вируса, толкова по-бързо и стабилно ще бъде възстановяването“, каза Кристалина Георгиева.

Развиващите се пазари под дългов натиск

По думите на директора на МВФ развиващите се пазари и страни с ниски доходи са изправени пред значителни предизвикателства. Тя е обяснила на финансовите министри от страните от Г-20 и централни банкери, че именно тези икономики трябва да се следят внимателно и да се реагира навреме, ако се налага. „Тези страни са подложени на изтичане на капитал, като същевременно с това вътрешната активност ще бъде засегната, след като страните започнат да предприемат мерки срещу епидемията. От началото на тази криза инвеститорите са прибрали обратно 83 млрд.  долара от развиващите се пазари, което е най-голямото регистрирано изтичане на капитал. Гледаме с особена загриженост на страните с ниски доходи, които са под дългов натиск – проблем, върху който работим  в близко сътрудничество със Световната банка“, каза Георгиева.

Подкрепа от МВФ

Третата точка по думите на Кристалина Георгиева е свързана с директната подкрепа на Международния валутен фонд. Тя посочи, че управляваният от нея фонд е готов да увеличи значително извънредното финансиране в няколко стъпки:

  • Готови сме да разгърнем заемния си капацитет от 1 трилион долара
  • Запълваме Фондът за ограничаване на катастрофите и възстановяване, който да помогне на най-бедните държави. Приветстваме направените дарения и призоваваме всички, които могат, да се включат.
  • Концентрираме двустранно и многостранно наблюдение на кризата и предприетите действия за ограничаването на последствията от нея.
  • Разглеждаме вариант да дадем на страните с ниски до средни доходи Специалните права на тираж (SDR)*, както стана и по времето на световната финансова криза.

В заключение Георгиева разкри, че към днешна дата близо 80 страни са потърсили МВФ за помощ. „Работим в близко сътрудничество с международните финансови институции, за да осигурим силен и координиран отговор“, каза тя

*Специалните права на тираж са международна разчетна парична единица. Създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на фонда, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените й Специални права на тираж.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

Темата за COVID-19 следете в нашата специална рубрика Бизнес и коронавирус