Kак да запазиш психическото си здраве по време на кризата с коронавируса

За много хора кризата с коронавируса може да е най-сложната, в която са попадали до момента в живота си. Ситуацията е несигурна и носи със себе си страх и паника. Много хора са принудени да работят от вкъщи и да наблюдават как редица бизнеси са на прага на фалит и вероятно няма да оцелеят.

В същото време всеки се чуди дали той или близките му няма да са сред заразените и ако това се случи, как ще се справят. Авторът на FORBES Сали Пърси дава съвети как да се справиш психически с тази трудна ситуация.

Не се опитвай да контролираш това, което не можеш

Приеми ситуацията. Нямаш контрол над повечето неща, които вероятно те притесняват в момента. Освен да поддържаш социална дистанция и всички останали мерки, наложени от здравните власти, не можеш да направиш нищо, за да спреш разпространението на вируса.

Няма как да контролираш и икономическия ефект от кризата. В зависимост от сферата и компанията, в които работиш, вероятно няма как да предвидиш какво ще се случи в дългосрочен план.

Фокусирай се върху това, което можеш да контролираш – собственото си физическо и психическо здраве. Храни се здравословно, тренирай, намали времето си пред компютъра, започни да практикуваш йога, медитирай. Можеш да контролираш взаимоотношенията си с хората, с които живееш, и с тези, с които поддържаш контакт от разстояние, в това число и колегите си. Реакцията ти на кризата ще се отрази и на околните.

Поеми по-добър контрол върху личните си финанси, доколкото ти е възможно. Ограничи излишните разходи и направи опит да увеличиш спестяванията си.

Не прекалявай с информацията за коронавируса

Добре е да си запознат със ситуацията, но все пак не отделяй всяка свободна минута, за да се информираш за вируса. Ако прекалиш, това ще се отрази зле на психическото ти здраве. Вместо това използвай момента да се запознаеш в дълбочина с други теми, които са ти интересни и които може да са ти полезни след края на кризата.

Направи нещо, което винаги си искал, или състави план как да го постигнеш

Този период може да е възможност за теб да направиш нещо, което винаги си искал, например да напишеш книга, да научиш нов език, да се запишеш на курс. Ако мечтата ти е да изкачиш Еверест или да пътуваш из Европа, това няма как да стане сега, но не означава, че не можеш да го планираш.

Същото се отнася и за желанието ти да започнеш нов бизнес. Настоящата ситуация може да не е най-подходящата за такова начинание, но имаш време да си съставиш план за действие. Сега имаш възможност да помислиш и какво искаш от живота като цяло и да си представиш различно бъдеще.

Измисли резервен план

Ако трябва днес да избереш за себе си нова професия, каква би била тя? Това е твоят резервен план. Особено в тази несигурна ситуация е добре всеки да има един или няколко резервни плана. Често сме прекалено заети в ежедневието си, за да се замислимза това, но сега имаме тази възможност. Ако не друго, резервният план ни дава надежда и ни успокоява, че имаме и други възможности.

Бъди благодарен

Да изпитваш благодарност е от голяма полза за психическото ти здраве. Всеки ден отделяй време, за да измислиш две или три неща, за които си искрено благодарен в живота си. Това ще ти помогне да преминеш по-лесно през трудните времена.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС