Да се изстреляш на борсата

Пазарната капитализация на компанията за доставка на храна Blue Apron нарасна с 600% за 5 дни

Снимка: Blue Apron

Автор: Силвия Кьосева

В тези кризисни дни, в които световните фондови борси записват кошмарни резултати, има някои предприемачи, за които коронавирусът се оказа трамплин. Това са главно компании, чийто бизнес може да отговори перфектно на променящите се нужди на населението, принудено да остане по домовете си, за да се защити от заразяване.

Точно това се случи на Blue Apron, американската компания, специализирана в доставка на кутии с храна, съдържащи всичко необходимо за приготвяне на вкусни рецепти у дома, последният писък на модата в сферата.

Бумът на поръчките донесе на Blue Apron през последните пет дни над 600% ръст на пазарната капитализация. Цената на акциите буквално се изстреля от 2.25 до 16.25 долара. Впечатляващи числа за компания, която от известно време има такъв спад в оборота, че се беше подготвила за драстични съкращения. Днес обаче тенденцията е поела в диаметрално противоположна посока. Оттам дори скоро публикуваха на страницата си във Facebook, че отварят временни и постоянни позиции в техните логистични центрове.

Blue Apron (в превод синята престилка) се ражда през 2012 г. по волята на тримата партньори – Мат Залцберг, Илия Папас и Мат Вадиак, а целта: да се готви вкъщи със семействата, без стрес от инвестираното време за решаване, пазаруване, готвене и притеснения за разходите.

Основният продукт, който продаваме, е преживяването от готвенето. Помагаме на клиентите да го изпитат. В центъра на тези преживявания са оригиналните рецепти, които изготвяме и изпращаме заедно със свежи и сезонни съставки директно на нашите клиенти .

Това са думите в профила на LinkedIn на Blue Apron. Оттук и изборът на името, което означава “синя престилка”, престилката, която се дава на готвачите в първата им фаза на обучение; следователно покана да се научите и да се включите в магическия свят на готвенето.

Началото е много успешно и през 2014 г. е открит първият логистичен център. На следващата година логистичните центрове са вече три. Така на 29 юни 2017 г. Blue Apron се приземява на Уолстрийт, превръщайки се в първата американска компания за доставка на храни, която излиза на борсата. Оттогава обаче, както споделиха, бизнесът не върви много добре, до началото на пандемията с коронавируса, който ги засили на пазара.

Комплектите за хранене Blue Apron, заедно с подробните рецепти с лесни инструкции, съдържат всички необходими съставки за създаване на уникални и вкусни ястия за седмицата. Съставките са свежи и внимателно подбрани от най-добрите доставчици, а също и перфектно разпределени – за минимум отпадъци.

За да се поддържа тази свежест до крайния потребител, се обръща специално внимание на опаковките: хладилни кутии и опаковки, които могат да се рециклират, са стандартът, предлаган от компанията.

“Синята престилка” предлага на своите клиенти три различни седмични плана въз основа на техните семейни нужди. Също така през сайта може да се посочват специфични хранителни нужди, както и да се анулира поръчката по всяко време. Крайната цена зависи от броя на поръчаните рецепти: за семейния план две рецепти струват 71. 92 долара (около 67 евро), три рецепти – 95.88 долара (около 90 евро) и четири рецепти струват 119.84 долара (около 112 евро).

И накрая, на клиентите, които са по-запознати с готвенето и искат да изпитат нещо наистина оригинално, компанията посвещава Blue Apron Pemium, серия от рецепти с модерни кулинарни техники. Цената е малко по-висока, но се оправдава с особеностите на офертата.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС.