Италиански инженери правят части за респиратори чрез 3D принтиране

Автор: Силвия Кьосева

Кристиян Фракаси, изпълнителен директор на Isinnova, италиански инженерен стартъп, чува молбата за помощ на болницата Киари в района на Бреша в Северна Италия, където пандемията на коронавирус удари силно. Болницата спешно се нуждае от клапани за респираторите си, за да поддържат пациентите, които се нуждаят от кислород.

Производителят не успява да ги достави достатъчно бързо и персоналът в болницата е отчаян. Фракаси веднага започва да работи с инженерите си, за да декодира 3D печатна версия на традиционния компонент. Наречен Venturi, клапанът се свързва с маската на лицето на пациента, за да достави кислород с фиксирана концентрация. Клапите трябва да се сменят при всеки пациент.

На следващата вечер Фракаси вече има прототип и го носи в болницата в Киари да бъде тестван. „Казаха ни: „Добре. Работи. Трябват ни 100“, казва Фракаси, който е на 36 години и има докторска степен по материалознание с акцент върху полимерите. „Отпечатахме 100 в неделя и доставихме всички части в болницата. Те работят много добре”.

Тъй като коронавирусът се разпространява в световен мащаб, недостигът на медицински консумативи се превърна в основен проблем. Производителите просто не могат да увеличат животоспасяващото производство на медицински изделия достатъчно бързо. Най-голямата криза на доставките е с вентилаторите, но частите на респираторите, като тези, направени в Италия, както и обикновените назофарингеални тампони за тестове, са също толкова оскъдни.

Междувременно 3D технологията за печат, която позволява дигиталния дизайн на частите и „печатането“ на машина, която ги създава слой по слой, е идеална за “аварийно” производство, тъй като е бърза, евтина и може да се изпълнява без големи фабрики.

Но това поражда проблеми, вариращи от качеството на продуктите за медицинска употреба, до патентите, съхранявани от производителите на оригиналното устройство. Обикновено новите 3D печатни части трябва да бъдат сертифицирани. В Италия, казва Фракаси, спешните правила по време на пандемията на коронавирус позволиха да се откажат от това изискване. „Те казаха: „Знаем, че продуктът, който ще донесете, никога няма да бъде същият“, казва Алесандро Ромайоли, инженер от Isinnova, който проектира 3D печатаните клапани. Isinnova предоставя клапите безплатно на болницата в Киари. Фракаси казва, че разходите за отпечатването им са две или три евро всяка. Сега Isinnova има възможност да произвежда около 100 клапи на ден и говори с втора болница в Италия, за да изпрати и там.

Това, разбира се, поражда и различни проблеми, вариращи от качеството на продуктите за медицинска употреба до патентите, съхранявани от производителите на оригиналното устройство. Потенциални правни и медицински проблеми, обаче попречиха на Fracassi да разпространи дигиталния дизайнерски файл, въпреки че е получил стотици заявки за 3D отпечатани клапани.

Има сложности, тъй като болниците използват широк спектър респиратори, всеки от които има малко по-различни технически спецификации и биха изисквали малко по-различни клапани. Освен това съществува заплаха от потенциални патентни спорове, както повдигнатите от Techdirt за първи път. “Не знаем дали нещо е патентовано. Надяваме се единствено фабриката да затвори очите си, защото не могат да ги произведат навреме “, казва Фракаси. “Това е само за спешни случаи.”

Въпреки всичко при коронавирусната пандемия 3D печатът предлага поне едно интелигентно решение за ограничаване на недостига. 

Дейвид Шер, анализаторът за 3D печат, който първо написа историята на Isinnova за публикация в 3D printing media network, по-късно създаде онлайн форум за спешни случаи, за да помогне на болници, компании за 3D печат и изобретатели да споделят идеи в борбата срещу COVID-19. Както той пише във форума: „Въпреки че има както проблеми с авторското право, така и медицински проблеми, които трябва да бъдат взети под внимание при отпечатването на всеки медицински продукт в 3D и в частност критичната клапа Вентури, този случай показа, че ситуации на живот и смърт могат да оправдаят 3D печата на реплика.


Глобалната криза, причинена от COVID-19, разтърси бизнеса. Предстои тежка икономическа рецесия. Компаниите трябва бързо да се адаптират към новите условия, за да оцелеят и да се развиват. Някои няма да успеят. Кризата обаче ще създаде и нови възможности и ще роди нови бизнес модели и герои. Ние, екипът на FORBES България, ще помагаме на предприемачите и бизнесите да се адаптират бързо към новите условия, като предоставяме висококачествена бизнес информация. Ако смятате, че можете да сте полезни с ваши информации, истории, мнения и коментари, моля, пишете ни на editors[at]forbesbulgaria.com. Готови сме да публикуваме ваши текстове или части от тях.

ТЕМАТА ЗА COVID-19 СЛЕДЕТЕ В НАШАТА СПЕЦИАЛНА РУБРИКА БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС